Balıkçılar Çarşamba gününü bekliyor… | MERSİN MOZAİK

Balıkçılar Çarşamba gününü bekliyor…

Balıkçılar Çarşamba gününü bekliyor… mersinmozaik.com

15 Eylül Çarşamba günü başlayacak sezon öncesi tekne sahipleri giderlerin yüksekliğinden, deniz emekçileri ise sosyal güvencesizlikten yakınıyorlar.

Avlanma yasağının başlaması nedeniyle nisan başında denize çıkmaya ara veren Mersinli balıkçılar gün sayıyor.

Mersin’de diğer bölgeler göre 15 gün geç başlayan avlanma sezonuna dönük son hazırlıkları yürüten balıkçıların heyecanlı oldukları gözleniyor.

Bilinçsiz avlanma ve çevre kirliliği kaynaklı balık neslinin azalmasına karşın tekne sayısının çoğalması sektörde sıkıntı yaratırken, çiftlik balıkçılığına verilen devlet desteğinin haksız rekabete yol açtığı savunuluyor.

15 Eylül Çarşamba günü başlayacak sezon öncesi tekne sahipleri giderlerin yüksekliğinden, deniz emekçileri ise sosyal güvencesizlikten yakınıyorlar.

Yıllardır sezona borç ederek başladığını belirten tekne sahibi balıkçı,”Ne diyelim yıllardır çabalıyoruz, ancak değişen bir şey yok. Borçla başladığımız sezonu yine borçla kapatıyoruz. Bilinçsiz avlanma ve çevre kirliliği kaynaklı balık neslinin azalmasına karşın tekne sayısının çoğalması sektörde sıkıntı yaratırken, çiftlik balıkçılığına verilen devlet desteğinin haksız rekabet.

Başta yakıt olmak üzere girdiler çok yüksek. Ayrıca çıkan balığın gerçek değeri üzerinden pazarlanma şartlarından yoksunuz. Dile getirdiğimiz sıkıntılara kulak verilmiyor. Ne diyelim, verimli bir sezon geçirmeyi ummaktan öte elimizden bir şey gelmiyor…”şeklinde konuştu.

Diğer yandan teknelerde çalışan deniz emekçileri de sıkıntılı.

45 yıldır teknelerde çalıştığını dile getiren Hüseyin Badem,”Biz verilen işi yapmayı biliriz. Çalışma saatimiz yoktur, yağmur, soğuk demeden uğraşır, ancak hava eserse, yani fırtınada deniz çıkılmaz. 45 yıldır bu işteyim, yerine göre denizde ve karada 24 saat işteyiz, karşılığında 4-5 bin lira arasında kazancımız oluyor. Ama hiçbir sosyal güvencemiz yoktur. Beklentimiz iyi bir sezon…”görüşlerini dile getirdi.