Sit yapılar ne olacak? | MERSİN MOZAİK

Sit yapılar ne olacak?

Sit yapılar ne olacak? mersinmozaik.com

Mesudiye, Mahmudiye, Çankaya, Kiremithane ve Camişerif Mahallesi’ndeki yapılar el atılmayı bekliyor. Dünyaca tanınmış Mersinli Mimar Ressamımız Nuri Abaç’ın baba evi de neredeyse yıkılmak üzere.

Dönemin Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun gündeme getirdiği Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi’yle umutlanan SİT yapı sahipleri hayal kırıklığına uğradılar.

Aradan yıllar geçmesine karşın her gün biraz daha dökülen tarihi yapıların kurtarılmasına dönük hiçbir gelime yoktur.

Mesudiye, Mahmudiye, Çankaya, Kiremithane ve Camişerif Mahallesi’ndeki yapılar el atılmayı bekliyor.

Dünyaca tanınmış Mersinli Mimar Ressamımız Nuri Abaç’ın baba evi de neredeyse yıkılmak üzere.

Belediyelere yaptıkları başvurulardan sonuç almadıklarını söyleyen vatandaşlar,”Mersin’in SİT yapıları yıllardır ihmal kurbanı. 1990’lı yıllarda Kasaplar Çarşısı’nın restore ettirilerek İstanbul’daki Çiçek Pasajı’na benzetileceği yolunda söylentilerle gündeme gelmişti. O günden beri dönem dönem ısıtılsa da bir sonuç çıkmadı. Son olarak dönemin valilisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun öncülük ettiği dar kapsamlı Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi de üç-beş kamu binasının restorasyonundan öte geçmedi. Mesudiye, Mahmudiye, Çankaya, Kiremithane, Camişerif gibi mahallelerdeki yüzlerce yapı kaderlerine terk edilmiş durumda. Üçüncü kuşak varislere intikal eden anılan yapılar ne restore ettirilebiliyor ne de yıkılabiliyor. Belediyeler Mersin’e gerçek anlamda hizmet etmek istiyorlarsa vatandaşın mülkiyetindeki yapılara dönük proje geliştirip uygulasınlar.”görüşlerini ifade ediyorlar.