CHP’den Hukuk Krizi Açıklaması... | MERSİN MOZAİK

CHP’den Hukuk Krizi Açıklaması...

CHP’den Hukuk Krizi Açıklaması... mersinmozaik.com

Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu darbe girişimine izin vermeyeceğimizi, bu darbe girişimine karşı kim direniyorsa, kim ses yükseltiyorsa, kim mücadele ediyorsa sonuna kadar yanlarında olacağımızı, hukukun üstünlüğünün tesis edildiği, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı bir hukuk düzeni için sonuna kadar mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygılarımızla bildiriyoruz...

Günlerdir kamuoyunun gündeminden düşmeyen Can Atalay kaynaklı tartışmaları yargı krizi olarak değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Başkanlığı, vatandaşın yargıya olan güveninin sarsıldığına dikkat çekti.

Hukuksuzluğa izin verilmeyeceğinin vurgulandığı açıklamada şu görüşler dile getirildi:

"Kamuoyunun da yakından bildiği üzere, tutuklu vekil Şerafettin Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından ‘seçilme hakkı’ ve ‘kişi hürriyeti ve güvenliği’ hakları yönünden ihlal kararı verilmiş olmasına rağmen önce İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi sonrasında Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce bu karara uyulmamış ve ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi vatandaşın en üst hak arama makamı olan Anayasa Mahkemesini işlevsiz kılmış, hukuk tanımazlığı ile hukuk devletini tartışmaya açmış ve meşruiyet sorununa yol açmıştır.

Ülkemizde vatandaşın adalete olan güveni yerle yeksan olmuşken, ülkenin en üst mahkemesinin, Anayasanın 153. Maddesi uyarınca ülkedeki her kişi ve kurumu bağlayan kararına Yargıtay Dairesince uyulmaması, ülkemizdeki hukukun ve demokrasinin son kırıntısının da yargı kriziyle yok edilmesi demektir. Aslında mesele yargı krizi de değildir. Mesele bir mahkemenin ve ona cesaret veren bir parti genel başkanının anayasayı tanımama krizidir.

Ülkemizde hemen her kesim ekonomik kriz ile boğuşurken, ülkeyi bir yargı krizine sürüklemek, yargısızlık iklimi oluşturmak vatandaşın adalete olan güvenini zedelemek, anayasal düzenin güvencesi Anayasa Mahkemesinin kararlarını tanımamak adeta bir yargı darbesidir. Bu yargı darbesine karşı Cumhuriyetin her kurumu, her yurttaşı sesini yükseltmelidir.

Cumhuriyet Halk Partisi vekilleri 9 Kasımdan bu yana Adalete, Hukuka, Anayasaya, Türkiye Büyük Millet Meclisine sahip çıkmak ve seslerini yükseltmek için Mecliste 24 saat sürekli olarak adalet nöbeti tutuyor.

Buradan milletvekillerimizi selamlıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi geçmişte olduğu gibi bugün de vatandaşın hak arama hürriyetine kast eden her türlü girişimin karşısındadır.

Bu ülkede demokrasinin mimarı olan partimiz, vatandaşın iradesine karşı olanlarla mücadelesini kesintisiz ve yorulmadan sürdürecektir.

Cumhuriyet Halk Partisi, Anayasa Mahkemesini zayıflatacak, aldığı kararların uygulanmasını tartıştıracak, bu yargı darbesini meşrulaştıracak hiçbir girişime izin vermeyecektir.

Hiç kimse, hiçbir kurum toplumsal sözleşmemiz olan Anayasanın üzerinde değildir.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu darbe girişimine izin vermeyeceğimizi, bu darbe girişimine karşı kim direniyorsa, kim ses yükseltiyorsa, kim mücadele ediyorsa sonuna kadar yanlarında olacağımızı, hukukun üstünlüğünün tesis edildiği, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı bir hukuk düzeni için sonuna kadar mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygılarımızla bildiriyoruz."