Kunduracılık masal oldu… | MERSİN MOZAİK

Kunduracılık masal oldu…

Kunduracılık masal oldu… mersinmozaik.com

Bülent Erdoğan," Ayakkabı biraz yıpranınca yenisiyle değiştiriliyor. Yani tamiratta azaldı. Zaten artık usta da yetişmiyor. Bu nedenle işler çok düştü. "

Bir zamanlar çeşitleri arasında külhanbeylerin giydiği sivri burun, yumurta topuk özel kunduralar çoktandır yaptırılmıyor artık.

Kavafiye fabrikasyona geçmeden önce özel sipariş yaptırıldığı günlerde kunduracılık mesleğinin gözde olduğunu belirten yılların ustası Bülent Erdoğan o günlerin masal olduğunu söyledi.

İşyerinde görüştüğümüz çıraklıktan yetişme 41 yıllık sanatkâr Bülent Erdoğan,”Ayakkabıcılığın fabrikasyona geçemeden önce özel sipariş alıp çok güzel işler yapardık. Tüketimin körüklenmesine paralel pençe, ökçe gibi işlerde pek yaptırılmaz oldu. Ayakkabı biraz yıpranınca yenisiyle değiştiriliyor. Yani tamiratta azaldı. Zaten artık usta da yetişmiyor. Bu nedenle işler çok düştü. Dar gelen ayakkabıyı kalıba vurma, ufak tefek sökükleri dikme vb. işler geliyor. Maalesef o da yeterli gelmiyor. Kira, vergi, elektrik, su gibi giderleri bile güçlükle karşılıyoruz. Zaten ekonomik gidişattaki durgunluk tüm esnaf kesimi gibi bize de yansıdı. Özetle gidişat iç açıcı değil. Tüm olumsuzluklara rağmen umutla dükkanı açıp bekliyoruz…”şeklinde konuşarak, kötü gidişattan yakındı.