Varlık içinde yokluk çeken Sarıaydın… | MERSİN MOZAİK

Varlık içinde yokluk çeken Sarıaydın…

Varlık içinde yokluk çeken Sarıaydın… mersinmozaik.com

Narenciyenin olmadığı bölgede gelir kaynakları sebze, tahıl ve küçükbaş hayvancılıkla sınırlı olan geçmişin köyü, şimdilerin mahallesi 8 kilometrelik sulama suyu borusunun döşenmemsi nedeniyle yıllardır sıkıntı çekiyor.

Silifke-Erdemli Aksıfat Kanyonu başlangıç noktasında konumlanan Türkmen Yorüklerin asırlık yerleşim birimi Sarıaydın, ihmal edilmişliğin sıkıntılarıyla boğuşuyor.

Narenciyenin olmadığı bölgede gelir kaynakları sebze, tahıl ve küçükbaş hayvancılıkla sınırlı olan geçmişin köyü, şimdilerin mahallesi 8 kilometrelik sulama suyu borusunun döşenmemsi nedeniyle yıllardır sıkıntı çekiyor.

3000 nüfuslu Sarıaydın’da 700 kişi sosyal yardımla geçiniyor.

Asırlar önce Aydından yöresinde gelip Erdemli çevresine yerleşen yaklaşık 10 bin kişilik aşiretin gelenek ve göreneklerini sürdüren yaklaşık 3000 nüfuslu Sarıaydın, literatüre geçip sınırlı olsa da turlarla görmeye gelinen Aksıfat Kanyonu’nun da getirisinde yaralanamıyor.

Sarıaydınlıların yaşam mekânları çağın gereği biraz iyileşirken, tarihi ata evleri zamanın yıpratılmışlığıyla, görenlere  terk edilmişliğin hüznünü duyumsatıyor…

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Sarıaydın Muhtarı Mustafa Keklik, kırsalda adeta varlık mücadelesi verdiklerini belirterek, sulamasuyu sıkıntısı çektiklerini söyledi.

Aksıfat Kanyonu’nun turizme açılmasını isteyen Mustafa Keklik,”Çevredeki en kalabalık yerleşim birimlerinden biriyiz. 3000 nüfus, 1000 seçmene sahibiz. Bölgenin şartları nedeniyle büyük sıkıntı çekiyoruz. Kooperatif var, para olmadığı için işlevsiz. Geçim kaynağımız sebze, tahıl ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle sınırlı. Sebze temmuzda başlar, Eylül’de biter, zaman kısa, ayrıca satmaya götürmesi ayrı sorun, Silifke’ye 60 kilometre, yani istenilen verimi alamıyoruz. Ayrıca yılardır sulamasuyu sıkıntısı çekiyoruz. 8 kilometre boruya ihtiyaç var. Belediye de biliyor. Hemen yanımızda kanyon var, ama bize faydası yok. Çünkü turla gezmeye gelenler kumanyalarını da getiriyorlar. Adeta varlık içinde yokluk çekiyoruz. Kanyonun turizme açılırsa belki biraz faydası olur. Köyümüz sosyal yardımlarla geçiniyor gibi, 200 kişi sosyal yardım, 500 kişi 65 yaş aylığı alıyor. Yetkileri başta sulamasuyu olamak üzere sorunlarımızı çözmeye çağırıyoruz…”görüşlerini dile getirdi.