Nevzat Erol | Selami Gedik’ten “İleri İlkokulu Belgeseli” Cumhuriyet Aydınlanmasında Bir Eğitim Yuvası | MERSİN MOZAİK
Nevzat Erol

Nevzat Erol

Selami Gedik’ten “İleri İlkokulu Belgeseli” Cumhuriyet Aydınlanmasında Bir Eğitim Yuvası


Cumhuriyet Aydınlanmasında Bir Eğitim Yuvası

Mersin’de çok yönlü, çok renkli İş İnsanı, Üniversitede Öğretim Görevlisi ve bir çok konuda aktivist Selami Gedik, 1937’de kurulan İleri İlkokulunun 84 yıllık geçmişini yazmış.

Selami Gedik 400 sayfalık büyük boy baskılı kitabında;

Yüzlerce öğretmen ve binlerce öğrencinin gelip, geçtiği İleri İlkokulunu hiç yüksünmeden, adeta oya gibi işleyerek, ayrıntılı olarak bir, bir anlatmış.

Gedik kitabını bu okulda 34 yıl yine İleri İlkokulunda öğretmenlik yapan ve Aydınlık Türkiye için yüzlerce öğrenci yetiştiren, ‘Laik Cumhuriyete yılmaz ve yorulmaz bekçiler yetiştiren’ Babası İsmail Gedik ve ona her türlü desteği veren Annesi Lütfiye Gedik’in anılarına nemli gözlerle saygıyla yazdığını anlatmış.

Kitap, okuyucunu adeta bir zaman tünelinde gezdiriyor ve Mersin’in 85 yıllık geçmişinden de bilgiler veriyor. Okulun yapılışından, bu okuldan mezun olan öğrencilerin yetiştirilmelerinden tutun da, şu anda ne iş yaptıklarını, okuldaki donanımlı öğretmenlerinin eğitime bakış açılarını, özverilerini anlatıyor. 70- 80 yıl önce öğretmenleri için;

Öğretmen kutsaldı ve neredeyse dokunulmazlığı vardı, öğretmenlere saygı ve sevgi sınırsızdı.” Derken, o yıllarda öğretmenlerin hepsinin kadın- erkek giyimlerinin düzgün olduğunu, hal ve hareketleriyle birer “rol model” olduklarını yazmış.

Gedik, okulun atmosferini ayrıntılarıyla örnekledikten sonra, okul bahçesinden sokaktaki yaşamdan “öğrenci gözüyle” örnekler veriyor. Kitapta öğrencilerden söz ederken, oldukça zarif dokunuşlarla, hem öğrenci ailelerin sosyal yapıları ve ekonomik durumlarını anlatırken hem de o yılların Mersin kent yaşamının sosyal yapısı ve ekonomik durumlarından bilgiler veriyor.

Onlarca resim, yüzlerce belge ve yine onlarca yaşanmış anılarla beslediği ve süslediği kitabı Mersin’e kazandırmış. Kitabın arka kapağını yazan Ziya Aykın’ın benzetmesiyle eser sanki bir “Matruşka” olmuş.

Bu değerli çalışması için Değerli Kardeşim ve Dostum Selami Gedik’i candan kutlar, ellerine ve yüreğine sağlıklar dilerim.

Not: Mersin Deniz Ticaret Odası Yayınları olarak basılan bu kitabı edinmek isteyenler aynı adresten bu kitabı alabilirler.

.



ARŞİV YAZILAR