Prof.Dr Aynur Özge | İNSANLARDAN ROBOT, ROBATLARDAN İNSAN OLMASI BEKLENİRKEN… | MERSİN MOZAİK
Prof.Dr Aynur Özge

Prof.Dr Aynur Özge

İNSANLARDAN ROBOT, ROBATLARDAN İNSAN OLMASI BEKLENİRKEN…


Bir 1 kişi ve şunu diyen bir yazı 'DOKTOR 5% CHATGPT Daha Empatik 45% 21% Daha Kaliteli 79% 21% Tercih Edilen 79%' görseli olabilir

Şimdilerde çok popüler bir uygulama var. İsmi Chat GPT. Son yıllarda ivme kazanan yapay zeka uygulamaları içinde başarılı kabul edilebilecek bir program. Siz muhtelif lisanlarda soru soruyorsunuz. O da kendisine yüklenen dijital kütüphane içinde verdiğiniz kelimeler üzerinden tarama yapıp uygun bir algoritma (iş yapış yönergesi) ile size cevap veriyor. Bizlerin okuyup aklımızda tutmakta doğal olarak zorlandığımız kitap veya makaleleri tarayarak aranan başlığı kısa sürede önümüze getirmesi veya lisan düzeltmesi oldukça etkileyici noktaları. Bu kadar gelişmiş olmasına rağmen de verdiği bilgileri doğru bilgi kaynaklarıyla eşleştirmekte sıkça hata yapıyor. Keza bazen de kendisi kaynak uyduruyor. Bildiğiniz uyduruyor. İnanılmaz. Eğer bir sağlık sorusu sormuşsanız hemen altına da “bu bir makine cevabıdır kesin kanaat için hekiminize başvurun” demeyi ihmal etmiyor. Yani akıllı!

Tam da bu noktada ChatGPT’nin hekimlerden “daha empatik (karşı tarafın düşüncelerini dikkate alan)” olduğu yönünde bir haber çıktı karşıma. Şaşırmadım ama kırıldım. Zira ben bir mühendisi altılı iki rakamı bilgisayardan daha yavaş çarpıyor diye, bir mimarı bilgisayardan daha yavaş ve daha az mükemmel çiziyor diye, bir temizlikçiyi makinadan daha yavaş süpürüyor diye, bir ingilizce öğretmenini bilgisayarın kelime hazinesine sahip değil diye eleştirmeyi aklımın ucundan dahi geçirmem. Bu çok saça bir şey olurdu zira. Chat GPT gibi yapay zeka uygulamaları hayatımızı kolaylaştırsa, onların nimetlerinden yine insanlığın yararı için faydalanıyor ve faydalanmaya devam edecek olsak ta onları bir canlı ile kıyaslamak nasıl bir mantık????

Bu kıyaslamayı yapan kişi Chat GPT’nin bir insan tarafından satın alınan bir bilgisayarda fişe takılı olduğu ve bir insan tarafından güncellemesi yapıldığı sürece sorulan her soruya 24 saat aralıksız cevap verebilen adeta bir “dijital köle” olduğunu görüp te insan beynine, bedenine, duygularına, sorumluluklarına sahip bir hekimin 24 saat boyunca

- yemeden, içmeden, tuvalete gitmeden,

- evde cerrahi müdahaleye girmek için bekleyen çocuğunu,

- ilaçlarını düzenli alamadığı için sıkça atak geçiren annesini,

- sürekli nöbet tuttuğu ve yorgun olduğu için kendisine sitem eden eşini,

- ödenemeyen faturaları,

- mobing yapan amirleri,

- kendisine teşekkür etmek bir yana sürekli tehdit eden hastaları düşünmeksizin sorulan her soruya, istenen her yardım çağrısına, hangi saatte olursa olsun “güler yüzle, sevgiyle, olmayan her imkanı var ederek, doğanın kurallarını bile değiştirerek” yanıt vermesi mi beklenmektedir?

Bu nedenle midir ki insanlar hekimlerinden hiçbir meslekte olmayan “hata yapmama” üstünlüğü beklemekte ve onları “malpraksis sigortası” gibi bir mengenede, sırtında SGK kılıcıyla “her daim güler yüzlü ve hatasız çalışma” beklentisi içindedirler. Bu yüzden midir ki işler hayal ettikleri gibi olmadığında hemen şiddete başvurmaktadırlar.

Chat GPT bana yanlış veya eksik cevap verdiğinde şaşırsam ve hayal kırıklığı yaşasam da ona karşı şiddet uygulamak aklımdan geçmedi zira diyelim böyle bir şey yapacak kişiliksizlikte olsam bunun her an elim ayağım olan bilgisayarıma zarar vereceğini bilecek kadar akıllıyım. Ve sorarım “hekim dövme özgürlüğünü sağlıkta değişimin, gelişimin ölçüsü olarak” savunan “beyin kırıntıları” bunun aslında

kendi geleceklerini, kendileri gibi düşünmeyen milyonlarca insanın geleceğini, hekimlik dahil olmak üzere emeği ile var olmak isteyen milyonlarca emektarın geleceğini sabote etmiş olmazlar mı?

ChatGPT ye söylediğimiz gibi “hadi baştan başla” dediğimizde tek bir komutla hemen başlar mı insan eylemi?



ARŞİV YAZILAR