Nevzat Erol | Zeynep Çamak Atış’tan ‘Babam Hüseyin’ | MERSİN MOZAİK
Nevzat Erol

Nevzat Erol

Zeynep Çamak Atış’tan ‘Babam Hüseyin’


Kızı Zeynep’in kaleminden, Babası Hüseyin Çamak’ı anlattığı kitap Mersin’lilerle buluştu.

Mersin’de iki ayrı imza ve söyleşi, yurt dışında da yine imza ve söyleşi tadında yapılan tanıtımlarıyla, E. Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak’ı anlatan, kızı Zeynep Çamak Atış’ın yazdığı kitap ,

Başta Mersin, Kahramanmaraş, yurt içi ve yurt dışında oldukça ilgi görmüş ve beğenildiği gözlenmiştir.

Yazar Zeynep Çamak, Babasından dinlediklerini öylesi güzel düzenleyip ve kitaba aktarmış ki, Baba Hüseyin’in çocukluğundan, günümüze kadar olan yaşamını adeta oya gibi işlemiş.

Baba Hüseyin’ de hiç yüksünmeden, hiç erinmeden, hiç orayı- burayı atlamadan yoksulluğunu, çobanlık yaptığını, toprak damlı evlerini, anne ve babasını, kardeşlerini anlatırken, sadece Hüseyin Çamak’ın çocukluğu değil, 1960’lı yıllarda Türkiye köylüsünün sosyal ve ekonomik yapısını, üzüntülerini, sevinçlerini, ortak kaygılarını, Anadolu köylüsünün, elekte- saçakta bir oluşlarını çoğu zaman üzülerek, bazen de gülümseyerek sıkılmadan okuyorsunuz.

Köyünde okul olmadığı için başka köyde ilkokulu bitiren Dr. Çamak’ın yine Kahramanmaraş’ın merkez ve ilçelerindeki ortaokul ve lise serüveni elbette atlanamaz ve geçiştirilemez, öyle de yazmış Zeynep Çamak, Babasının o yıllarını… Liseyi takiben Üniversite yılları, yine hiç kompleksiz bir anlatı ve yazıyla gözler önüne serilmiş, ‘nereden- nereye???’ diyecek kadar heyecanlarıyla, hüzünleriyle, başarılarıyla anlatılmış.

Üniversiteye başladıktan sonra, kendisi gibi yüzlerce köy çocuğunun yoksulluk yüzünden okuyamamasını, okullarını bırakmak zorunda kaldıklarını anlatan Çamak, birazda şansının yanında olması sayesinde kazandığı özel öğrenci bursuyla okuduğunu, Dr. Olduktan sonra ve günümüze kadar kendisine burs sağlayan aileye sadakatini, aileyle kurduğu dostluğunu anlatarak minnet ve şükran borcunu hiç yüksünmeden zarif bir dille okuyucusuyla buluşmasını sağlamıştır.

Azimle, kararlılıkla yaşama tutunan Hüseyin Beyin çok başarılarla dolu,dolu Dr.luğu ve bir süre sonra da politikaya ucundan, kenarından bulaşarak ama zirveye oynamaya çalışması ve ön seçimle milletvekili olmasını, politikadaki iniş ve çıkışları, bazen zarif ironilerle, bazen de olması gereken şekliyle anlatarak döneminin politik gelişmelerini okuyucuyla yüzleştirmiştir adeta.

Hüseyin Çamak’ın üniversiteyi dereceyle bitirip, doktor olarak hizmet vermesi, bu bağlamda mesleğine paralel olarak toplumun hemen her kesimiyle içli- dışlı olmasını Dr. Hüseyin hiçbir ayrıntıyı kaçırmandan anlatmış, kızı Zeynep’te Babasının anlattıklarını estetik bir tarzla kaleme alması kitaba ayrı bir heyecan ve güzellik katmıştır.

Yine bu bölümleri okurken, anlatıcı Baba Hüseyin, sadece kendi yaşamını değil dönemindeki siyasi, sosyal ve ekonomik yapıları, parti içi iktidar savaşlarını anlatması ve kızı Zeynep’in de yine nakış işler gibi yazmasıyla ortaya oldukça güzel bir eser çıkmıştır.

2005’de yayınlanan PORTRELER adlı kitabımda Dr. Hüseyin Çamak’la ilgili olarak yazdığım ve başlık olarak ‘Doğduğu Köyde Okul Yoktu’ adlı portrede,

Çağdaş ve çağcıldır. Beyefendi bir kimliktir. Yürekli Atatürk’çüdür. Yalpasız, ilkeli bir sosyal demokrattır. Donanımlı bir kent aydınıdır. Gösterişsiz bir yardımseverdir. Kentlerde Dr. Hüseyin Çamak’ların çoğalması dileklerimle

Dr. Hüseyin Çamak’a sağlıklı uzun ömürler dilerken, bu güzel anıları kaleme alan kızı Zeynep Çamak Atış’a ellerine sağlık olsun dileklerimi ,ayrıca teşekkürlerimi iletirim.



ARŞİV YAZILAR