DESAM BAŞKANI GÜRKAN AVCI,”BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE HEDEFİMİZİ BLOCKCHAİN DEVRİMİNİN LOKOMOTİFİ OLUP BAŞARACAĞIZ!” | MERSİN MOZAİK

DESAM BAŞKANI GÜRKAN AVCI,”BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE HEDEFİMİZİ BLOCKCHAİN DEVRİMİNİN LOKOMOTİFİ OLUP BAŞARACAĞIZ!”

DESAM BAŞKANI GÜRKAN AVCI,”BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE HEDEFİMİZİ  BLOCKCHAİN DEVRİMİNİN LOKOMOTİFİ OLUP BAŞARACAĞIZ!” mersinmozaik.com

Avcı,”Sanayi Devrimi aslında bir üretim ve paylaşım biçimi değişimiydi. Feodal ekonomiden para ve sanayi ekonomisine yani vahşi kapitalizme geçilmişti. Şimdi üç asır sonra yeniden bir üretim ve paylaşım biçimi değişimi yaşıyoruz. Sanayi devrimi bu kez yerini bilgi ekonomisine, bilgi devrimine bırakıyor…”

Demokrasi ve Eğitim Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) Başkanı Gürkan Avcı, İNOSAM tarafından düzenlenen ve Genç Demokratlar Vakfı ile Ankara Girişim Grubu’nun katıldığı ‘Gençliğe İnovatif Öğütler!" konferansında ‘Büyük ve Güçlü Türkiye’ başlıklı toplantıda yaptığı konuşmasında gençlere şu yönde telkin ve tavsiyelerde bulundu.

SANAYİ DEVRİMİ TRENİNİ KAÇIRMAMIZIN BEDELİNİ AĞIR ÖDEDİK!

Türkiye olarak Sanayi Devrimi’ni ıskaladık. Bu ıskalama bize büyük bedellere ve felaketlere mal oldu. Çok büyük vatan topraklarımızı ve insan kaynaklarımızı kaybettik. Müşfik cihan imparatorluğumuz yıkıldı. Daha da acı olan milyonlarca askerimiz ve sivil halk katledilircesine öldürüldü, büyük dramlar, sürgünler ve acılar yaşadık, soykırımlara uğradık. İnsanlık ailesinin kutup yıldızı kadim medeniyetimiz hunharca yıkılmaya çalışıldı. Büyük asimilasyonlara, aşağılamalara ve sömürülere mağdur kaldık. Milli ve manevi değerlerimiz dejenere ve dezenforme edildi, ediliyor. Neredeyse vatanımızın tamamını ve vicdan, karakter ve kimliğimizi bütünüyle kaybediyorduk.

BLOCKCHAİN DEVRİMİ TRENİNİ KAÇIRMAYACAK, BİLAKİS TRENİN LOKOMOTİFİ OLACAĞIZ!

Sanayi Devrimi aslında bir üretim ve paylaşım biçimi değişimiydi. Feodal ekonomiden para ve sanayi ekonomisine yani vahşi kapitalizme geçilmişti. Şimdi üç asır sonra yeniden bir üretim ve paylaşım biçimi değişimi yaşıyoruz. Sanayi devrimi bu kez yerini bilgi ekonomisine, bilgi devrimine bırakıyor. Şimdi soruyorum size bu treni de kaçıracak mıyız? Eğer bu treni de kaçırırsak daha büyük dram ve felaketler bizi bekliyor olacak! Ama siz gençlere söz veriyorum, birlikte söz verelim. Biz bu treni kaçırmayacağız. Hatta bu trenin lokomotifi bir Türkiye, bu trenin motoru bir millet olacağız. Söz mü?! Ümitsizliğe gerek yok. Gam yok! Allah var! Biz bu trene yetişecek ve bu trenin ruhu, lokomotifi motoru ve makinisti olacağız! Bunu da Türkiye’yi yazılımcı üssü, blockchain üssü yaparak başaracağız.

BLOCKCHAİN DEVRİMİ TEKERLEĞİN İCADI KADAR BÜYÜK BİR DEĞİŞİME NEDEN OLACAK!

Blockchain teknolojisi, bilgi saklama ve işleme alanında öyle büyük bir tasarruf oluşturuyor ki merkez bankaları, sigorta şirketleri, aracı şirketler, borsalar, tapu daireleri, noterler, nüfus daireleri, sosyal güvenlik kurumları ve aklınıza gelebilecek daha birçok sektörü dönüştürecek bir devrimden bahsediyorum. Hayata dair ne varsa hepsi blockchain geçecek. Blockchain adeta bilgi ekonomisinin tüm bu sektörlere girişi için gerekli bilgi otoyollarını, demir yollarını ve kanalları açan, bilgisayarın icadından daha büyük değişimlere neden olacak bir devrim. Önümüzdeki 10 ila 20 yıl içinde blockchain 10’larca hatta 100’lerce trilyon dolarlık bir ekonomi olacak.

TÜRKİYE YAZILIMCILARINI YURTDIŞINA KAPTIRIYOR BUNU ÖNÜNÜ ALACAĞIZ!

Bugünümüze gelirsek Türkiye’den her yıl binlerce yazılımcı yurt dışına gidiyor. Son iki yılda 30 bin gencimizi yurtdışına kaptırdık bu sayının radikal bir biçimde daha da artığını görüyoruz. Dünyanın giderek dijitalleşmesi kurumların ve şirketlerin de daha fazla yazılımcıya ihtiyaç duymasına neden oluyor. Avrupa yazılımcı insan kaynağı konusunda oldukça zayıf ve bu açığını Türkiye gibi yakın ülkelerden karşılıyor. Türkiye’deki yazılımcı ile Avrupa’daki yazılımcı arasındaki bin ila üç bin dolar arasında seyreden maaş farkı gençlerimizin yurtdışına gitmesine neden oluyor. Bizim Türkiye olarak bu ücret rekabetini TL bazında sürdürebilmemiz mümkün değil. Türkiye olarak hemen çok kısa vadede bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Son iki yılda 30 bin yazılımcımız Türkiye’yi terk etti, bu sayının 100 binleri aşması öngörülüyor.

TÜRKİYE’Yİ YAZILIMCI, BLOCKCHAİN ÜSSÜ HALİNE GETİRECEĞİZ!

Türkiye olarak yazılımcı yetiştirme programlarının ve girişimlerinin bir an önce artırılması gerekiyor. Türkiye’deki yazılım şirketleri büyüyor ama geleceğin iş gücünü kaybediyor. Türkiye’nin yazılımcıları cezbedecek yeni programlar üstünde de çalışması şarttır. Türkiye yazılımcılarını yurt dışındaki şirketlere kaptırmamalıdır, ülke içerisinde kalmalarını cazip hale getirecek politikalar geliştirmelidir. Bilakis tersine beyin göçü politikalarıyla Türkiye’yi yazılım ve blockchain üssü haline getirmeliyiz. Pilot uygulama için Artvin çok uygun ve stratejik bir bölge olabilir.

BLOCAKCHAİN FAKÜLTELERİ KURACAĞIZ!

Türkiye acilen blockchain’i bir stratejik sektör olarak seçmelidir. İki yıllık basit bir eğitimle lise mezunu gençlerimizi dahi blockchain yazılımcısı haline getirmek mümkün. Milyonlarca diplomalı ve diplomasız işsiz gencimiz var. Derhal üniversitelerimizde blockchain fakülteleri açmalıyız. Hatta dünyanın ilk blockchain üniversitelerini kurmalıyız. Bunun için pilot uygulama adına Artvin çok doğru bir yer. Blockchain teknolojisinde dünyada en önde gelen isimleri çıkarmamız gerekiyor.  Büyük, güçlü ve muasır Türkiye hedefimiz için blockchain üniversitelerinin kurulmasına hemen ihtiyaç var.

PİLOT UYGULAMA İÇİN ARTVİN ÇOK DOĞRU VE STRATEJİK BİR ŞEHİR!

Türkiye blockchain bilgi ekonomisi devrimini yakalamak için bu tarihi fırsatı kaçırmamalıdır. Türkiye olarak siyasi ve politik farklılıklarımızı bir kenara bırakıp, bu ülkeyi, bu milleti seven insanlar olarak korkularımızı da bir kenara atıp Türkiye’yi bir blockchain ülkesi haline getirmeye odaklanmalıyız. Bilgi ekonomisi devrimini kaçırmayan bir Türkiye istiyor ve hayal ediyorum. DESAM’ın temel uğraş ve hedeflerinden birisi de budur, bunun için çalışıyor ve diploması yürütüyoruz. Türkiye kazansın, necip milletim kazansın, mazlum milletler, insanlık kazansın istiyorum…

PİLOT UYGULAMA İÇİN ARTVİN ÇOK DOĞRU VE STRATEJİK BİR ŞEHİR!

Türkiye blockchain bilgi ekonomisi devrimini yakalamak için bu tarihi fırsatı kaçırmamalıdır. Türkiye olarak siyasi ve politik farklılıklarımızı bir kenara bırakıp, bu ülkeyi, bu milleti seven insanlar olarak korkularımızı da bir kenara atıp Türkiye’yi bir blockchain ülkesi haline getirmeye odaklanmalıyız. Bilgi ekonomisi devrimini kaçırmayan bir Türkiye istiyor ve hayal ediyorum. DESAM’ın temel uğraş ve hedeflerinden birisi de budur, bunun için çalışıyor ve diploması yürütüyoruz. Türkiye kazansın, necip milletim kazansın, mazlum milletler, insanlık kazansın istiyorum…