CHP’li Milletvekillerinden Akkuyu çıkarması… | MERSİN MOZAİK

CHP’li Milletvekillerinden Akkuyu çıkarması…

CHP’li Milletvekillerinden Akkuyu çıkarması… mersinmozaik.com

Başarır,”Burası bizim topraklarımız, burası bizim memleketimiz, bununla ilgili her güvenliği ben bilmek zorundayım. Ruslar gelip radar ve güvenlik sistemlerini kurabilirler mi? Ama kuruyorlar ve bizim bundan haberimiz yok. Tabi ki bu benim için milli güvenlik sorunu ve Cumhurbaşkanı bir marifetmiş gibi seçim öncesine yetişsin demek için yakıtları koyuyor…”

İlk yakıt yüklemesi yapılacağı açıklamasıyla gündeme gelen Akkuyu Nükleer Santrali’ne muhalefetin karşı çıkışı devam ediyor.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, katıldığı televizyon programında konuya dönük değerlendirmelerde bulundu.

Akkuyu NGS’linde belirsizliklerin olduğunu vurgulayan Başarır,”Yüzde 51 hissenin her şekilde Rusların olacağı söylentisi, güvenliğini Rusların sağlaması, bugün Gülnar, Silifke bölgesinde binlerce Rus çalışanın gelip yerleşmesini sorduğumda cevap alamadım. Ama şimdi seçimden hemen önce bir marifetmiş gibi alelacele açılış yapıyor” dedi

Açıklanması gereken belirsizliklerin bulunduğuna işaret eden Başarır, özetle  şu görüşleri dile getirdi:

Yakıtlara ilişkin çubuklar birinci üniteye mi alınacak yoksa depoya mı? Çünkü birinci ünite açılıyor, depoya mı yüklenecek? Eğer gerçekten birinci üniteye yüklenecekse burada şunu yapıyorlar, yakıt yüklendikten sonra nükleer santral faaliyete geçtiği için Ruslara karşı artık her şeyimizle bağlayıcı oluyoruz. Eğer gerçekten sırf seçim öncesi böyle bir şey yapıyorlarsa bu bir utanmazlıktır. İkincisi gerçekten üniteye koyuyorsanız şunu sormak lazım uluslararası güvenlik tedbirleri alınmış mı? Bunlarla ilgili uluslararası kuruluşlara bilgi verilmiş mi? Çünkü nükleer santral inşa eden her ülke uluslararası atom enerji ajansından aldığı düzenlemelere uymak zorundadır. Eğer gerçekten bunu çubuklara koyuyorlarsa ve nükleer santral gerçek anlamda faaliyete geçiyorsa kamuoyuyla bunu paylaşmak zorundalar. Burası bizim topraklarımız, burası bizim memleketimiz, bununla ilgili her güvenliği ben bilmek zorundayım. Ruslar gelip radar ve güvenlik sistemlerini kurabilirler mi? Ama kuruyorlar ve bizim bundan haberimiz yok. Tabi ki bu benim için milli güvenlik sorunu ve Cumhurbaşkanı bir marifetmiş gibi seçim öncesine yetişsin demek için yakıtları koyuyor. Çıksın yarın şunu açıklasın bize; uluslararası kuruluşların, atom ajansının güvenlik tedbirlerine uyulmuş mu? Uyulmuşsa bunları açıklasın, bunları açıklamadan Mersin’e gelmesin. Ne olur insan güvenliğini seçim malzemesi yapmayı bıraksın, zaten Mersin mutlu değil. 13 yıldır mutlu değil, 13 yıldır endişeli, 13 yıldır biz hayretle izliyoruz buradaki gelişmeleri. Şunu Rus hükümeti de bilsin, orada çalışanlar da bilsin 14 Mayıs’tan sonra oradaki her şeyi noktasına kadar topraklarımızdaki her şeyi kontrol edeceğiz ve oradaki güvenliği, oranın radar sistemini biz sağlayacağız.

Diğer Yandan CHP’li Alpay Antmen de benzeri içerikte değerlendirmeler yaptı.