ÇALIŞMA BAKANLIĞI’NIN BÜTÇESİ SGK’NIN FİNANSMAN AÇIĞININ YÜZDE 62’SİNE TEKABÜL EDİYOR... | MERSİN MOZAİK

ÇALIŞMA BAKANLIĞI’NIN BÜTÇESİ SGK’NIN FİNANSMAN AÇIĞININ YÜZDE 62’SİNE TEKABÜL EDİYOR...

ÇALIŞMA BAKANLIĞI’NIN BÜTÇESİ SGK’NIN FİNANSMAN AÇIĞININ YÜZDE 62’SİNE TEKABÜL EDİYOR... mersinmozaik.com

Akay, "Karabük nüfus yoğunluğuna göre en çok emeklinin yaşadığı 2’nci şehir. Buradan emeklilerimizin de şikâyetlerini tüm Türkiye’ye yayarak, tüm emeklilerimizin şikâyeti olarak size ifade edeyim. Bu konuyla ilgili en azından belli konularda nasıl torba yasalar geliyorsa ekonomiyle ilgili düzeltmelerin yapılmasının akabinde buralara da yeterli payların ayrılması gerektiğine inanıyorum..."

TBMM Plan Bitçe Komisyonu Üyesi ve CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, 2024 yılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçe komisyonu görüşmelerinde konuştu.

CHP’li Akay Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesinin büyük bir bölümünün finansman açığını kapatmak üzerine oluşturulduğunu dile getirerek işçilerin vergi diliminde büyük bir adaletsizlik olduğunu ifade etti. Bütçe Açığı Bakanlığın En Büyük Sorunu SGK açığına dikkat çeken Milletvekili Akay, “Bakanlık bütçesine baktığımız zaman 11 trilyon 911 milyarlık genel bütçe içerisinde 625 milyar 780 milyonluk bir rakam yani bu da genel bütçenin yüzde 5,25’ine tekabül ediyor. Sıkıntılı olan konu buradaki SGK’nin finansman açığıyla ilgili rakam. Bu rakam da 385 milyar 655 milyon. Bu oran da Bakanlığın bütçesinin yüzde 61-62’si civarında bir orana tekabül ediyor. Zaten bütçemizde de en önemli sıkıntılardan biri bütçe açığıydı. Burada da özel olarak da Bakanlık bütçesinde de bu sorunu görüyoruz. Bu sorunun ortadan kaldırılmasıyla ilgili önemli çalışmalar yapılması gerekiyor. Finansman açığının giderilmesiyle ilgili birtakım önlemlere başlanacağı ifade edildi, fakat bu önlemlerin neler olduğuna ilişkin bir bilgi verilmedi...” dedi.

Çalışanların Yarısı Ücret Piyasasındaki Gelirin Yüzde 8’ini Alıyor...

Akay ayrıca şu görüşleri dile getirdi: "ILO verilerine baktığımız zaman çalışanların yarısı ücret piyasasındaki toplam gelirin yüzde 8’ini alıyorlar bu da gelir dağılımındaki adaleti bozuyor. Bu çalışanların zaten vergi yükü çok ağır bu vergi yükünün azaltılması gerekiyor. Bütçeye baktığımız zaman gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesiyle ilgili somut bir şeyler görmedik, vergi yükünün azaltılmasıyla ilgili de bir çalışma görmüyoruz.

İŞKUR’un uygulamalarında bazı sıkıntılar var; buradaki işe alımlarda bunu, seçim bölgem Karabük’te de yaşıyorum. Belli yerlere İŞKUR vasıtasıyla iş alımları yapıldığı zaman süreleri dolduktan sonra bunlar tekrar çıkarılıp tekrar yeniden İŞKUR vasıtasıyla istihdamlar sağlanıyor. Bu kadar kişi için emek sarf ediliyor, yetiştiriliyor, bunların o kurumlara girdiklerinde de çalışmaya devam edilmesinin sağlanması ve bu konuda da ilgili denetlemelerin artırılması gerektiğine inanıyorum.

Emekliler Zor Durumda...

Emeklilerin durumu çok büyük sıkıntıda, 5 bin lira ikramiye verildi ama çalışan emeklilerimize ikramiye verilemedi Sayın Bakanım; bunların sayısına baktığımız zaman da hakikaten sayısı 1 milyon 700 bin civarında.

Bizim hesaplamalarımıza göre çalışan emeklilere eğer bir ikramiye verecek olsak, 8-9 milyarlık bir maliyete tekabül ediyordu.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına açıkların giderilmesiyle ilgili 547 milyarlık bir ilave ödenek aktarımı yapılıyorsa, 8-9 milyarlık bir aktarım daha yapılsaydı keşke bu adaletsizlik ve eşitsizlik olmayacaktı.Karabük nüfus yoğunluğuna göre en çok emeklinin yaşadığı 2’nci şehir. Buradan emeklilerimizin de şikâyetlerini tüm Türkiye’ye yayarak, tüm emeklilerimizin şikâyeti olarak size ifade edeyim. Bu konuyla ilgili en azından belli konularda nasıl torba yasalar geliyorsa ekonomiyle ilgili düzeltmelerin yapılmasının akabinde buralara da yeterli payların ayrılması gerektiğine inanıyorum. SGK’nın Fonları Sağlıklı Kullanılmıyor... Sosyal Güvenlik Kurumlarında gerçekten çok ciddi fon birikimleri oluyor, bu birikimlerin değerlendirilmesinin de önemli olduğunu buradan ayrıca vurgulamak istiyorum çünkü bu fonlar mevcut enflasyonist ortamda finans sektörünün araçlarıyla, mekanizmalarıyla uygun bir şekilde değerlendirilmezse eriyorlar yani bu değerlendirmeler önemli, enflasyonist ortamda paranın değer kaybetmemesini sağlayacak tarzda yatırımlara kanalize edip düzgün değerlendirmelerle finansman açığının aşağıya çekilmesi mümkün olacaktır diye düşünüyorum...”