AKAY 40 MİLYON EUROLUK KAMU ZARARINI SORDU, SANAYİ BAKANI SESSİZ KALDI... | MERSİN MOZAİK

AKAY 40 MİLYON EUROLUK KAMU ZARARINI SORDU, SANAYİ BAKANI SESSİZ KALDI...

AKAY 40 MİLYON EUROLUK KAMU ZARARINI SORDU, SANAYİ BAKANI SESSİZ KALDI... mersinmozaik.com

Akay, “Sayıştay denetimlerinde önemli konuların tespit edilmediğini ifade ettiniz. Sayıştay raporlarını incelediğimde durumun böyle olmadığını görüyoruz. Sanayi sitelerine, organize sanayi bölgelerine kullandırılan krediler var ve, bunların belirli bir vadesi var. Bu kredilerin ne kadar, nasıl kullandırıldığını bilinmiyor ve tahsilatlarının takibinin sağlıklı bir şekilde yapılmadığını görüyoruz. 2020 yılında 4 milyar civarında bir kullanım yapılırken 1 milyarlık bir tahsilat görünüyor...

-BAKAN KACIR SAYIŞTAY’DAKİ USULSÜZLÜKLERİ “GEREKSİZ” OLARAK GÖRDÜ...

TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmelerinde konuştu.

Sayıştay Raporları başta olmak üzere Bakanlığın sorunları hakkında konuşan CHP’li Akay, 2015 yılında İsveç’den alınan araçların da akıbetini sordu.

Sanayi Bakanlığı’nın Genel Bütçedeki Payı Yüzde 1’in Altında...

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçesi üzerine konulan CHP’li Akay, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ülkemiz için çok önemli bir Bakanlık. Böyle önemli bir Bakanlığın 78 milyar 995'luk milyonluk bir bütçeyle kalması bizi üzüyor. Bütçe içerisinde payı yüzde 1 bile değil, binde 6'lık bir pay almış. Düşünülen faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi açısından bütçe rakamlarının iyi olması gerekiyor. Bunlar yetersiz olduğu için de diğer kuruluşlarla ilgili olarak borç verme kalemlerinizin sizin bütçeniz içerisinde payının yüksek olduğunu görüyoruz, 8 milyar 294 milyonluk bir borç verme kaleminiz var. 78 milyarlık rakamın içerisinde yüzde 10,50'ye tekabül ediyor...” dedi.

Verilen Krediler Tahsil Edilmiyor, Takibi Yapılmıyor...

Sayıştay Raporlarına da değinen Akay, “Sayıştay denetimlerinde önemli konuların tespit edilmediğini ifade ettiniz. Sayıştay raporlarını incelediğimde durumun böyle olmadığını görüyoruz. Sanayi sitelerine, organize sanayi bölgelerine kullandırılan krediler var ve, bunların belirli bir vadesi var. Bu kredilerin ne kadar, nasıl kullandırıldığını bilinmiyor ve tahsilatlarının takibinin sağlıklı bir şekilde yapılmadığını görüyoruz. 2020 yılında 4 milyar civarında bir kullanım yapılırken 1 milyarlık bir tahsilat görünüyor. 

Binaların Kıymet Takdiri Yapılmadan TOKİ’ye Devredilmiş...

TOKİ'yle yapılan bir protokolünüz var. Bu protokole göre de hizmet binası inşaatları yapılıyor. Bu sistemde de mahsuplaşma sistemi kullanılmış yani sizin mülkiyetinizde olan, aktifinizde olan, duran varlıklarda olan bazı binaların TOKİ'ye devredilmesi şekliyle bir işlem yapılarak hizmet binası inşaatı yolu seçilmiş. Bu binaların kıymet takdirlerinin nasıl yapıldığı önemli, değerlerinin doğru tespit edilmesi önemli, bunların uygulamada nasıl yapıldığı bilinmiyor.

Kamu İhale Yasağı Kontrol Edilmeden Doğrudan Temin Yapılıyor...

Kesilen idari para cezalarıyla ilgili bunların tahakkuk ve tahsilat oranları çok düşük. Genelde alt tabandan cezalar kesilmiş ama tahakkuk eden 3 birimse tahsilat 1 birimde kalmış. Daha sıkı denetim edilmesi, daha sıkı takip edilmesi gerekir. Bir de doğrudan teminle ilgili alımlarınız var, burada da sözleşmelerin yapılmadığını ve doğrudan alım yapılan firmaların EKAP'tan kamu ihalelerine girme yasağı olup olmadığına bakılmadığı tespit edilmiş, bunlara düzenli olarak bakılması gerekir. Doğrudan alım yapılan firmalarla ilgili alım miktarlarının tutarı ne kadar? Hâlen kamu ihale yasağı olan firmalardan alım yapılmış mıdır? 

40 Bin Euro’ya Alınan Araçlar Hurdaya Çıktı...

2015 yılında o zaman dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık'tı tahmin ediyorum, yerli üretimle ilgili bir 40 milyon euroluk bir sarf firmasının altyapısı satın alındı, Cadillac marka bir otomobil getirildi. Bu Cadillac marka otomobilin ve bu durumun son durumu nedir? TÜBİTAK bu konuyla ilgileniyordu sanırım, TÜBİTAK hâlen bu konuyla ilgileniyor mu? Bununla ilgili ödenen 40 milyonluk kamu zararının tazmini konusunda bilgi rica edeceğiz...” görüşlerini dile getirdi.