CHP’li Ateş, “Sermayeyi aşan tüketim malı ithalatı endişe veriyor…” | MERSİN MOZAİK

CHP’li Ateş, “Sermayeyi aşan tüketim malı ithalatı endişe veriyor…”

 CHP’li Ateş, “Sermayeyi aşan tüketim malı ithalatı endişe veriyor…” mersinmozaik.com

CHP’li Ateş, “Müdahale geciktirildi, kronik hale gelen enflasyonun önü alınamıyor. Vatandaş izlenen politikalara güvenmediği için tüketimi öne çekiyor. Tüketim ve ithalattaki artış ortadayken enflasyon hedeflerinin gerçekleşmesi mümkün değil...”

CHP Bolu Milletvekili, Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Türker Ateş, dış ticarette bozulan görünüm içinde tüketim ve yatırım mallarının ithalattan aldığı payın eşitlendiğine, tüketim ithalatının tutar olarak da sermaye malı ithalatını geride bıraktığına dikkat çekti. Mehmet Şimşek’in enflasyonu düşürmek için tüketim malı ithalatının azaltılacağına yönelik öngörüsünün de tutmadığına dikkat çeken Ateş, “Şimşek’in tüketim malı ithalatının azaltılacağına dair öngörüleri de lafta kaldı. Dövizin ateşi yükselmiş olmasına rağmen, tüketim malı ithalatı artmaya devam ediyor. Sermayeyi aşan tüketim malı ithalatı endişe veriyor...” diye konuştu.

Ekim ayı dış ticaret verilerinin hükümet tarafından ihracatta aylık rekor artış olarak açıklandığını, oysa ithalatta yeniden alarm zilleri çaldığını belirten Ateş, şöyle konuştu: “İhracatta rekor artış söylemlerinin üzerini kazıyınca altından yeniden yükselen ithalat ve ithalatın dağılımındaki bozulma öne çıkıyor. İzlenen politikalarla dış ticaretin görünümü olumsuz biçimde değişiyor. İthalat iki aylık düşüşün ardından ekimde yeniden yükselişe geçti. İzlenen karşıt politikalara rağmen tüketim malı ithalatındaki yüksek artış da dikkat çekici. İthal tüketim ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre %78,2 arttı. Eylül ayındaki artış %37,2 olmuştu. Temmuz’daki artış %99,6 olmuştu. Tüketim malı ithalatı yeniden rekora doğru ilerliyor.”

ARA MALI İTHALATI İSE DÜŞÜŞTE...

Tüketim malı ithalatının yatırım malı ithalatını yakaladığına dikkat çeken Ateş, “Tüketim ve yatırım mallarının ithalattan aldığı paylar %16’da eşitlendi. Geçen yıl aynı dönemde tüketim malı ithalatının payı %9,1 olmuştu. Tüketim malı ithalatının, yeni yatırımlara işaret eden sermaye malı ithalatını tutar olarak aşması da endişe verici… Ekim’de 4,7 milyar dolarlık tüketim malı ithalatı yapılırken, 4,6 milyar dolarlık yatırım malı ithalatı gerçekleşti. Hammadde ithalatı ise %12,6 düşerek 20,2 milyar dolar oldu...” dedi.

CHP’li Ateş, “Müdahale geciktirildi, kronik hale gelen enflasyonun önü alınamıyor. Vatandaş izlenen politikalara güvenmediği için tüketimi öne çekiyor. Tüketim ve ithalattaki artış ortadayken enflasyon hedeflerinin gerçekleşmesi mümkün değil...” diye konuştu.