CHP’li Akay’dan iktidara çevre eleştirisi... | MERSİN MOZAİK

CHP’li Akay’dan iktidara çevre eleştirisi...

CHP’li Akay’dan iktidara çevre eleştirisi... mersinmozaik.com

Akay, “Yine, iklim kriziyle mücadelede önemli hususlardan biri de yenilenebilir enerjiye destek vermek. İstanbul’dan örnek vereceğim. Çöpten enerji üretimiyle ilgili günde 20 bin ton İstanbul’da çöp çıkıyor fakat yakma teknolojisi kullanılıyor...

-YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ AĞZINDAN DÜŞÜRMEYEN İKTİDAR, ÜLKEMİZİ DÜNYANIN PLASTİK ÇÖPLÜĞÜ HALİNE GETİRDİ ...

-DEPREM BÖLGELERİNİN İHTİYAÇLARI KARŞILANMADAN AFET BÖLGESİNDEKİ MADEN OCAKLARINA İZİN YAĞDI...

-EVRE BAKANLIĞI’NIN BÜTÇESİNİN YÜZDE 82’Sİ CARİ TRANSFER KALEMİ -ÇEVRE BAKANLIĞI’NIN EĞİTİM BÜTÇESİ “0 LİRA”

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmeleri sırasında konuşan CHP Karabük Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet, bakanlığın politikaları hakkında eleştirilerde bulunurken bütçe kaleminin yüzde 82’sinin cari transfere ayrılmasına tepsi gösterdi.

İklim Değişikliği Bütçe İçinde Kaybolmuş...

Bakanlığınızın Bütçesi genel bütçe içerisinde 271 milyarlık bir rakama sahip olduğunu dile getiren Milletvekili Akay, “Alt kalemlerine baktığımız zaman İklim Değişikliği Başkanlığına ayrılan bütçe rakamını çok düşük; 178 milyon 814 bin liralık rakam Bakanlığın bütçe büyüklüğü içerisinde on binde 6’lık bir rakama tekabül ediyor. Sürdürülebilir Çevre ve İklim Değişikliği Programı’na 4 milyar 569 milyonluk bir ödenek konulmuş fakat 1 milyar 350 milyonluk bir harcama yapılmış, bu yıl da 10 milyarlara çıkarmışsınız bu rakamı. Hakikaten çevre ve iklim değişikliğiyle mücadele çok önemli. Bu Başkanlık olumlu bir Başkanlık hem onun bütçesini hem de bu programla ilgili bütçeyi verimli kullanmak hakikaten önemli. Bütçede eğitimle ilgili bir programınız var, temel eğitim; sıfır, hiçbir bütçe yok, geçen yıl da hiç konulmamış. Geçen yıl konulmadığı hâlde 337 milyonluk bir harcama olmuş, en azından yapılan harcama kadar enflasyon oranında artırıp buraya bir ödenek konulması gerekirdi çünkü eğitimsiz hiçbir şey olmayacağını hepimiz biliyoruz...” dedi.

Dernek ve Vakıflara Büyük Kıyak...

Bütçe rakamı arasında en büyük kalemin cari transfer olduğunu ifade eden Akay, “Bakanlık bütçesinin yüzde 82’sine tekabül ediyor. Asıl, burada dikkat çekici bir alt ödenek olayı var, bu cari transferler kaleminin altında 219 milyar 379 milyonluk bir rakam kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler kalemi. Bu kalem cari transferlerin yüzde 80’ini oluşturuyor. 2023’te bu ödenek 2,8 milyarmış, 6,2 milyar olarak harcama yapılmış. Şimdi, bakıyoruz, buradaki kalemlerden sadece birine hâkim olabildik, o da dış proje kredileri, 3,1 milyar. Bu kadar büyük bir tutarın nerelere kullanılacağını merak ediyorum; hangi kuruluşlara kullandırılacak, niçin kullanılacak, bunu bizimle paylaşırsanız memnun oluruz...” ifadelerini kullandı.

Avrupa Yakma Teknolojisinden Vazgeçiyor, Biz Bu Teknolojiyi Artırıyoruz Yenilenebilir enerji konusuna da değinen CHP’li Akay, “Yine, iklim kriziyle mücadelede önemli hususlardan biri de yenilenebilir enerjiye destek vermek. İstanbul’dan örnek vereceğim. Çöpten enerji üretimiyle ilgili günde 20 bin ton İstanbul’da çöp çıkıyor fakat yakma teknolojisi kullanılıyor. Yakma hem havayı kirletiyor hem de toprağı kirletiyor. Bu uygulamanın kısa bir süre sonra, Avrupa ülkelerinde terk edilecek, ülkemizde de terk edilmesi gerekir. Ayrıştırma yöntemiyle çöplerin yüzde 95’inin kullandırılabileceği bir sisteme geçilmesi gerekir. Burada belediyeler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının lisanslama işlemlerinde uyumlu çalışması gerekir. Bu uyumun olmadığını görüyoruz. Bu ayrıştırma yöntemini bulan, patentini alan bilim insanı bir Türk; bu patent dünyada tek. Bunun Türkiye genelinde bütün belediyelerde yaygınlaştırılması gerekir...” ifadelerini kullandı.

Deprem Bölgesindeki Maden Ocak Ruhsatlarında Büyük Artış...

Deprem bölgelerindeki maden ruhsatlandırmasına tepeni gösteren Milletvekili Akay, “Deprem nedeniyle barınma, yiyecek, içecek gibi ihtiyaçlar karşılanmaya çalışılıyor fakat bir taraftan da bu bölgelerde 350 projeye ayrıcalık tanınmış. Ormanlar, meralar ve binlerce insanın geçimini sağladığı tarım alanlarına maden ocaklarıyla ilgili ruhsatlar verilmiş, 112 maden projesine onay verilmiş. Bunu doğru bulmuyoruz. Siz doğru buluyor musunuz? Bu konuların önleminin alınması gerekir...” dedi.

Dünyanın Plastik Çöplüğüne Döndük... Sıfır atıkla mücadele konusuna da değinen Akay, “Yine, önemli bir konu: Yeşil dönüşümü yakalamak istiyorsak sıfır atıkla mücadele etmemiz gerekir. Siz bunu da ifade ettiniz fakat bir taraftan bakıyoruz, özellikle ülkemize dünyanın bir ucundan çöpler geliyor, üstelik ülkemiz Avrupa’da en çok plastik üreten 2’nci ülke konumundayken. Ülkemizde şu an Avrupa Birliği ülkelerinden yılda 600 bin ton civarında plastik atık ithal ediliyor. Maalesef etkili bir atık yönetim stratejimiz yok. Toplanamayan, gömülen, depolanan her çöpün en sonunda gideceği yer denizlerdir. Eğer plastik bu hızla üretilmeye ve tüketilmeye devam edilirse ciddi bir plastik kirliliğiyle baş etmek mecburiyetinde kalacağız...” şeklinde konuştu.