CHP’Lİ ATEŞ, KÖRFEZ’DEKİ MÜTEAHHİTLİK FAALİYETLERİNE İŞARET ETTİ... | MERSİN MOZAİK

CHP’Lİ ATEŞ, KÖRFEZ’DEKİ MÜTEAHHİTLİK FAALİYETLERİNE İŞARET ETTİ...

CHP’Lİ ATEŞ, KÖRFEZ’DEKİ MÜTEAHHİTLİK FAALİYETLERİNE İŞARET ETTİ... mersinmozaik.com

Ateş, "Pazarda yıllarca önemli projeler üstlenmiş olan Türk müteahhitlerin payına ise artık pastanın küçük dilimi düşüyor. Yaşanan krizde sektörün ilk aşamada yaklaşık 3 milyar dolarlık kayıp yaşadığı hesaplanmıştı. Diplomasideki U dönüşü yapılsa da açık kapanmadı, halen de kapanmıyor...”

-“DİPLOMASİDE U DÖNÜŞÜNE RAĞMEN SUUDİ PAZARI GERİ KAZANILAMADI...”

-“KÖRFEZ’DEN AKACAK DENEN PARA ANCAK DAMLADI...”

CHP Bolu Milletvekili, Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Türker Ateş, Körfez’de süren dev yatırım hamlesinden Türkiye’nin pay alamadığına dikkat çekti. Ateş, “Dış politikadaki ayarsızlığın ekonomik faturasını ödemeye devam ediyoruz. Türk müteahhitlerin 2018 yılında Suudi Arabistan’da üstlendiği yeni proje tutarı yaklaşık 3 milyar dolar iken bu yılın ilk 9 ayında bu rakam yalnızca 631 milyon dolar oldu. Üstelik ülkede yıllık 40 milyar dolarlık yatırım planlanıyor. Ayrıca firmalarımızca üstlenilen proje tutarının ancak 2024 yılsonunda 1 milyar dolara yaklaşması hedefleniyor. Ekonomik kriz içinde tüm umutların bağlandığı Körfez’den beklenen para, inşaat sektörü için de akmadı, ancak damladı...” dedi.

Ateş, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle yaşanan siyasi krizin ardından Körfez ülkeleri ile ticari ve ekonomik ilişkilerde gelinen noktayı Meclis gündemine taşıdı.

Önergeye verilen yanıtta Türk müteahhitlik firmalarının Suudi Arabistan’da geçen yıl 492 milyon dolar ve bu yılın Eylül ayı itibarıyla da 631 milyon dolarlık yeni proje üstlendiği belirtilirken, firmaların büyük çaplı projeleri yakından takip ettiği ve 2024 yılı sonu itibarıyla ülkede 1 milyar dolara yakın tutarda yeni proje üstlenilmesinin beklendiği kaydedildi.

DİPLOMASİDE U DÖNÜŞÜNE RAĞMEN AÇIK KAPANMADI...

Hükümetin diplomaside yarattığı tutarsızlıkların faturasının ödenmeye devam edildiğine işaret eden Ateş, şöyle konuştu: “Körfez ile yaşanan krizin geride bırakılma çabası ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nisan 2022’de Suudi Arabistan’a, Prens Selman’a ziyaretiyle somutlaşmıştı. Aradan geçen zamanda iki ülke arasında süren temaslara rağmen inşaat sektöründe umutların bağlandığı Körfez açılımı bir türlü gerçekleşemedi. Üstelik Suudi Arabistan’da yönetimin yıllık 40 milyar dolar tutarında proje portföyünü hayata geçirmesi hedefleniyor. Pazarda yıllarca önemli projeler üstlenmiş olan Türk müteahhitlerin payına ise artık pastanın küçük dilimi düşüyor. Yaşanan krizde sektörün ilk aşamada yaklaşık 3 milyar dolarlık kayıp yaşadığı hesaplanmıştı. Diplomasideki U dönüşü yapılsa da açık kapanmadı, halen de kapanmıyor...”

10 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİ NE ZAMAN YAKALANACAK?

Ateş ayrıca, Bakanlığın Suudi Arabistan ile 10 milyar dolarlık ikili ticaret hedefine ne zaman ulaşılacağı sorusunu yanıtsız bıraktığına değindi. Bakanlık verilerine göre iki ülke arasında 2022 yılında mal ticareti %25 artarak 6,5 milyar dolar oldu. Turizm rakamları dahil edildiğinde ikili hizmet ticaretinin büyüklüğü ise 1,7 milyar dolar.