CHP’Lİ BAŞEVİRGEN “ÜÇ BUÇUK YILDA 630 BİNE YAKIN ESNAF BATTI...” | MERSİN MOZAİK

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN “ÜÇ BUÇUK YILDA 630 BİNE YAKIN ESNAF BATTI...”

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN “ÜÇ BUÇUK YILDA 630 BİNE YAKIN ESNAF BATTI...” mersinmozaik.com

Başevirgen, “Ak Parti döneminde zengin daha zengin olurken fakir daha da fakirleşti. Orta direk denilen sınıf kalmadı. Son 3 yılda yaşadığımız kriz ülkenin orta sınıfını çökertti. Orta sınıfla birlikte ona bağlı olan kesimler de çökmeye başladı. Yüksek enflasyon orta sınıfı alt kesime dahil ederken üstteki zengin kesim ise daha da zenginleşti. Ancak ticaretin dönmesi ve esnafın müşteri bulması orta sınıfın alışveriş gücünü korumasına bağlı. Küçük esnafın bu şekilde yok olması mikro ekonomi anlamında çok büyük bir kayıp. Çoğu esnafın müşterileri arasında bulunan orta sınıfın geliri düşünce onlara mal ve hizmet sunan esnaf da zora girdi. Yakında küçük esnaf diye bir şey kalmayacak. Bu durum aslında sosyolojik bir felakettir.”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat 2020’den bugüne kepenk kapatan esnaf sayısına ilişkin verileri paylaştı. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in soru önergesini yanıtlayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat pandeminin başladığı 2020 yılından 2023 yılı ağustos ayı sonuna kadar geçen sürede 628 bin esnafın kepenk kapattığını söyledi.

“628 BİN 864 ESNAF KEPENK KAPATTI...”

CHP’li Başevirgen  “Bakan Bolat’ın verdiği bilgilere göre;  Kovid-19 salgınının başladığı ve Nisan ayı itibariyle kapanmaların yaşandığı 2020 yılında 209 bin 630 esnaf kepenk kapattı. Kontrollü normalleşme adımlarının atıldığı 2021 yılında 204 bin 905, normal hayata geçilen 2022 yılında 125 bin 598 ve 2023’ün ağustos ayına kadar geçen sürede de 88 bin 731 esnaf dükkanına kilit vurdu. İflas eden toplam esnaf sayısı ise 628 bin 864 oldu.” dedi.

“RAKAMLAR KORKUNÇ...”

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, açıklanan rakamların endişe verici boyutlarda olduğunu söyleyerek, “Pandeminin ağır faturasının esnafa kesildiğini yıllardır söylüyoruz. Bakanın paylaştığı veriler de bunu doğrular nitelikte. Pandemi döneminde bir açılıp bir kapatılan, gelir kaybına göre hibe desteği alamayan ve banka kredilerine muhtaç hale getirilen esnaf toparlanamadı. Esnafa pandemi döneminde 3-5 bin liralık göstermelik yardımlar yapılırken, finansman sorunları için de banka  kredileri adres gösterilmişti. Ancak esnaf pandemi sonrası artan girdi maliyetleri ve yüksek fatura zamları ile karşı karşıya kalırken geçmiş dönem borçları altında ezilmeye devam etti. Sattığı ürünü ertesi gün daha yüksek maliyetle almak zorunda kalan esnaf, ekmek teknelerini elden çıkarmak zorunda kaldı. Yüksek enflasyon, girdilere, elektrik, doğalgaz ve kira fiyatlarına yapılan fahiş zamlar yüz binlerce esnafı kepenk indirmeye zorladı. Hala toparlanmayı başaramayan KOBİ’lerin eylül ayı itibariyle bankalara 3 trilyon lirayı aşan borcu var. Borcu takibe düşen KOBİ sayısı 303 bin 500’e ulaştı.” dedi.

“BU DURUM SOSYOLOJİK BİR FELAKETTİR ...”

Ticaretin dönmesi ve ekonominin belli bir refahı sağlayabilmesi için orta sınıfın alım gücünün çok önemli olduğunu söyleyen Başevirgen, “Ak Parti döneminde zengin daha zengin olurken fakir daha da fakirleşti. Orta direk denilen sınıf kalmadı. Son 3 yılda yaşadığımız kriz ülkenin orta sınıfını çökertti. Orta sınıfla birlikte ona bağlı olan kesimler de çökmeye başladı. Yüksek enflasyon orta sınıfı alt kesime dahil ederken üstteki zengin kesim ise daha da zenginleşti. Ancak ticaretin dönmesi ve esnafın müşteri bulması orta sınıfın alışveriş gücünü korumasına bağlı. Küçük esnafın bu şekilde yok olması mikro ekonomi anlamında çok büyük bir kayıp. Çoğu esnafın müşterileri arasında bulunan orta sınıfın geliri düşünce onlara mal ve hizmet sunan esnaf da zora girdi. Yakında küçük esnaf diye bir şey kalmayacak. Bu durum aslında sosyolojik bir felakettir.” diye konuştu.

Ek küçük resmi