CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun “Aranan şahısları” Meclis Gündemine taşıdı... | MERSİN MOZAİK

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun “Aranan şahısları” Meclis Gündemine taşıdı...

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun “Aranan şahısları” Meclis Gündemine taşıdı... mersinmozaik.com

Uzun: “Kamuoyu adına kaç aranan şahısın aramızda dolaştığını, kaçının yakalandığını ve hala firari olan şahısların hangi suçlardan arandığını öğrenmek istiyoruz. Yıllardır yaşanan güvenlik zafiyetleri nedeniyle birçok kentte insanlar sokağa çıkamaz hale geldi. Bu nedenle Bakan Yerlikaya’dan bir yandan sorularımıza yanıt beklerken diğer yandan gelişmelerin takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz.”

-SON 4 GÜNDE 4 BİN 951 KİŞİ YAKALANDI...

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya önceki gün, sosyal medya hesabından "aranan şahıslara" yönelik gerçekleştirilen operasyonlara ilişkin paylaşımda bulunarak; Son 4 günde 81 ilde Çember-8 Operasyonlarında arama kaydı bulunan 4 bin 951 firari yakalandığını duyurmuştu.

HER YER SUÇ MAHALLİ, SUÇLULAR FİRARİ...

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun konuyu TBMM Gündemine taşıyarak Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığına sundu. Uzun, yaptığı açıklamada: “Türkiye’de her yer suç mahalli haline geldi. Sadece son 4 günde 5 bine yakın aranan şahısın yakalanmış olması durumun vahametini gözler önüne sermekte. Aralarında 10 yılı aşkın süredir aranan şahıslar dahi var. Bu, yıllardır on binlerce aranan şahısın elini kolunu sallayarak aramızda gezdiğinin bir kanıtı. Yapılan operasyonlar önemli olmakla birlikte firari sayısının yakalanan şahısların kat be kat üstünde olduğunu ortaya koymakta, ülkede büyük bir güvenlik zafiyetinin yaşandığını gözler önüne sermektedir...” ifadelerine yer verdi.

BİRÇOK FARKLI SUÇTAN ARANIYORLARDI...

Yerlikaya’nın yaptığı açıklamada "0-5 yıldır aranmakta olan 4 bin 880 şahıs, 5-10 yıldır aranmakta olan 53 şahıs, 10 yıl ve üzeri aranmakta olan 18 şahıs yakalandı. Hırsızlıktan 536 şahıs, dolandırıcılıktan 257 şahıs, yağmadan 101 şahıs, adam öldürmeden 55 şahıs, cinsel suçlardan 55 şahıs başta olmak üzere diğer suçlardan yakalananlarla birlikte toplam 4 bin 951 şahıs Çember-8 operasyonlarında yakalanmıştır...”  İfadelerine yer verdiğini hatırlatan Uzun: “Kamuoyu adına kaç aranan şahısın aramızda dolaştığını, kaçının yakalandığını ve hala firari olan şahısların hangi suçlardan arandığını öğrenmek istiyoruz. Yıllardır yaşanan güvenlik zafiyetleri nedeniyle birçok kentte insanlar sokağa çıkamaz hale geldi. Bu nedenle Bakan Yerlikaya’dan bir yandan sorularımıza yanıt beklerken diğer yandan gelişmelerin takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz.” dedi.

CHP’li Uzun,  Bakan Yerlikaya’ya şu soruları yöeltti:

1.     Halen ülkemizde arama kaydı bulunan ve firari durumda olan kaç şahıs vardır?

2.     Bu şahıslardan kaçı 0-5, kaçı 5-10, kaçı 10 ve üzeri yıldır aranmaktadır?

3.     Aranan şahısların; hırsızlık, dolandırıcılık, yağma, adam öldürme, cinsel suç ve uyuşturucu suçlarına göre dağılımı nedir?

4.     Son 5 yılda (2018-2019-2020-2021-2022) kaç aranan şahıs yakalanmıştır? Yıllara göre dağılım nedir?

5.     01.01.2023 – 11.12.2023 tarihleri arasında kaç aranan şahıs yakalanmıştır?