Susanoğlu’nun içinden kuzeye doğru giden yolun 10. Kilometresinde Paslı’ya ulaşılır. Paslı’da Roma dönemine ait çok sayıda ev, sarnıç ve mezar kalıntıları ile bir nekropol görülebilir.
Övünülen uygarlığın zirveye ulaştığı 21. Yüzyılda, yer sarsıntılarında sözde çağdaşlığın ürünü betonla inşa edilen yapılarak göçerek yüzbinlere mezar olurken, asırları geride bırakarak özgün mimarisiyle dikkat çeken görkemli tarihi kalıntılar, düşünebilenleri günümüz mimarisini sorgulamaya yöneltiyor...
Arkeolojik kazılarda gün ışığına çıkarılan bulguların yanı sıra geçmişten günümüze kalan ören yerleri ayrı bir zenginlik...
Korkusuz Kral Anıt Mezarları hala görkemini koruyor…
Susanoğlu’ndan kuzeye doğru giden yolun 10. Kilometresinde Paslı’ya ulaşılır. Paslı’da Roma dönemine ait çok sayıda ev, sarnıç ve mezar kalıntıları ile bir nekropolle karşılaşırsınız..
Paslı’nın 3 km doğusunda, küçük tepe üzerinde tüm heybetiyle göz dolduran Korkusuz Kral Anıtmezarı, çağlar öncesine svurur sizi...
Yöre sakinleri tarafından Mezgit Kale olarak anılan, İ.S. II. yy veya III. yy Roma dönemine ait Anıtmezar, onca yıkıma karşın yüzyılları aşarak günümüze ulaşmış... Akdeniz’e tepeden bakan Anıtmezar 7.80 metre ebadında, ön kısmındaki Korint tarzında başlıklı sütunların ortasında konsollar gözleri okşuyor; anılan konsollardan ortadaki ikisi üzerinde bulunan ayak oyuklarından zamanında mezarın heykellerini taşıdığını anlaşılıyor. Aynı konsol tipleri asıl mezar odasında da dört tane daha var. Anıtmezarın arka pedimentinde ortada bir kalkan; iki yanında kılıç ve akrep rölyefleri dikkat çeker.
Mezaranıtının en önemli özelliği öndeki podyumun yan duvar taşı üzerine yontulmuş fallus kabartmasıdır. Fallus, döl ve dirim tanrısı Priapos mitini çağrıştırmaktadır.
Anıtmezar civarındaki 5x20x8 metre ölçülerindeki kayadan kesme bir sarnıç ve zeytinyağı çıkarmada kullanılan dev taş silindirler görüleri hayrete düşürecek diğer tarihi kalıntılardır.