ATEŞ, BOLU VE ÇEVRE İLLERDEKİ SEL FELAKETİNİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI... | MERSİN MOZAİK

ATEŞ, BOLU VE ÇEVRE İLLERDEKİ SEL FELAKETİNİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI...

ATEŞ, BOLU VE ÇEVRE İLLERDEKİ SEL FELAKETİNİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI... mersinmozaik.com

CHP’li Ateş, “Bolu ve çevre illerde seçim için harcanan kamu kaynakları, dere ıslahları için harcansaydı sel felaketi yaşanmazdı” diye konuştu. Afet öncesi yapılacak harcamaların afet sonrası yaraları sarmak için yapılacak harcamalardan çok daha az maliyetli olacağına dikkat çeken Ateş, afet sonrası yaraların sarılması tabi ki önemli ancak afetlere dönük alınacak önlemlerin topluma maliyeti çok daha ucuz olacaktır. Maalesef iktidar önceliği afet önlemeye vermiyor. Önlenebilecek afetlerin faturası topluma çıkıyor...”

-CHP’Lİ ATEŞ: “KAMU KAYNAKLARI, SEÇİM YERİNE ÖNLEMLERE HARCANSA SEL YAŞANMAZDI...”

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, Bolu ve çevre illerde yaşanan sel felaketini TBMM gündemine taşıdı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi veren CHP'li Ateş, “Bolu ve çevre illerde seçim için harcanan kamu kaynakları, dere ıslahları için harcansaydı sel felaketi yaşanmazdı” diye konuştu. Afet öncesi yapılacak harcamaların afet sonrası yaraları sarmak için yapılacak harcamalardan çok daha az maliyetli olacağına dikkat çeken Ateş, afet sonrası yaraların sarılması tabi ki önemli ancak afetlere dönük alınacak önlemlerin topluma maliyeti çok daha ucuz olacaktır. Maalesef iktidar önceliği afet önlemeye vermiyor. Önlenebilecek afetlerin faturası topluma çıkıyor...” dedi.

“ÇÖZÜM BASİT AMA TEK KURUŞ BÜTÇE YOK...”

Bolu’da gündemde olan birçok dere ıslah projesinin bütçe ayrılmadığı için hayata geçmediğine dikkat çeken Ateş,

"Bolu il Afet ve Acil Durum 2021 yılında hazırladığı il afet acil eylem planında çok sayıda derenin ıslahının 2022 yılından başlayarak ıslahı öngörülüyor ama ne 2022 ne de 2023 kamu yatırımları programlarında Bolu’daki dere ıslahları için tek kuruş yatırım öngörülmedi. Sorun belli, önlem belli, ama ülkeyi yönetenlerin öncelikleri farklı olduğu için afet önleme çalışmalarına bütçe ayrılmıyor.

İl Afet Risk Azaltma Planı’na göre, olası aşırı yağışlara karşı Bolu İl Merkezi ve Bolu Mengen İlçe Merkezi çok riskli bölgeler olarak belirlendi. Aynı raporda DSİ tarafından Alpagut Deresi, Karacasu Deresi, Mudurnu Deresi, Gücük Deresi, Kaynarca Deresi, Baraklar Deresi, Bolu Çayı ve Mengen Çayı üzerinde 2022 yılından başlayarak bazıları 2024 yılında, bazıları 2026 yılında tamamlanacak şekilde ıslah çalışmaları yapılması öngörülüyor, ama ıslah çalışmaları bütçesizlikten ilerlemiyor...

Ateş, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

2022 ve 2023 yılında Alpagut Deresi, Karacasu Deresi, Mudurnu Deresi, Gücük Deresi, Kaynarca Deresi, Baraklar Deresi, Bolu Çayı ve Mengen Çayı üzerinde yapılacak ıslah çalışmaları için DSİ’ye bütçe aktarılmış mıdır? Söz konusu dere ve çaylar üzerinde herhangi bir ıslah çalışması yapılmış mıdır? Islah edilen dere ve çaylar hangileridir? Yapılan ıslah çalışmaları için ne kadar harcama yapılmıştır?