Berivan Güneş Altın’dan Milli Eğitim Bakanı’na soru... | MERSİN MOZAİK

Berivan Güneş Altın’dan Milli Eğitim Bakanı’na soru...

Berivan Güneş Altın’dan Milli Eğitim Bakanı’na soru... mersinmozaik.com

Berivan Güneş Altın,"Eğitim sisteminde anadilinde eğitimin verilmemesi, öğretmen atamalarının yapılmaması, okulların öğrencilerin yaşam becerileri kazanıp geliştirebileceği alanlar olmaktan çıkıp sadece sınavlara giriş için gerekli belgelerin temin edildiği binalara dönüşmesi gibi büyük sorunlar söz konusuyken ve bu sorunlara dair herhangi bir düzenleme yapılmazken bu tür ayrıştırıcı ve kadınları izole etmeye yönelik yapılan öneriler endişe vericidir..."

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Mardin Milletvekili Beritan GÜNEŞ ALTIN, Milli Eğitim Bakanı’nın katıldığı bir televizyon programında “Gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz...” açıklamasına tepki gösterdi.

Altın Meclis Başkanlığı'na başvurarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf TEKİN tarafından Anayasa'nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince aşağıdaki soruları yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi:

Milli Eğitim Bakanı’nın katıldığı bir televizyon programında “gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz” sözleri kamuoyunda tepkilere sebebiyet vermiştir. Kız çocuklarının ayrı okullara gönderilmesini savunmak, eğitimde cinsiyet eşitsizliğini güçlendireceği gibi, kadınlarla erkekleri ayrı mekanlara ayırma ve kamusal alanda kadınların varlığını sınırlandırmaya hizmet eden bir anlayış doğuracaktır. Kız çocuklarının okullaşması çok önemli bir konu iken çözüm olarak ayrıştırıcı ve cinsiyet eşitsizliğini büyüten bu öneriler sorunu daha da derinleştirecektir. Ayrıca söz konusu öneri Anayasa’nın laiklik ilkesine aykırıdır.

Bakan bu önerisine gerekçe olarak ise ailelerin kız çocuklarını erkeklerle aynı okula göndermek istemediklerini, bu nedenle kız çocuklarının okullaşma oranını arttırmak için gerekirse kız okullarının açılabileceğini ifade etmiştir. Oysa çocukları eğitim ve öğretim hayatından alıkoymak suçtur ve cezai yaptırımları vardır. Çocukların eğitim ve öğretim hakkını engelleyen aileler için ayrı okul açmak değil gerekli cezai yaptırımların uygulanması gerekmektedir.

Eğitim sisteminde anadilinde eğitimin verilmemesi, öğretmen atamalarının yapılmaması, okulların öğrencilerin yaşam becerileri kazanıp geliştirebileceği alanlar olmaktan çıkıp sadece sınavlara giriş için gerekli belgelerin temin edildiği binalara dönüşmesi gibi büyük sorunlar söz konusuyken ve bu sorunlara dair herhangi bir düzenleme yapılmazken bu tür ayrıştırıcı ve kadınları izole etmeye yönelik yapılan öneriler endişe vericidir.