Ateş, “İş arayanların sayısındaki düşüş, işsizliğin azaldığına yönelik yanlış bir algıya yol açıyor. İş bulma ümidini kaybedenleri işsiz saymadıkça, gerçek işsizliği tespit etmek mümkün olmuyor. Piyasaya baktığımızda hem iş arayanların ümidi, hem özel sektörün istihdam yaratma kapasitesi her geçen gün azalıyor. Kur Korumalı Mevduat’tan vazgeçiş de özel sektördeki istihdamı olumsuz etkileyecek...”
-“İŞSİZLİKTE ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR...”
-“KKM’DEN DÖNÜŞ DE İŞSİZLİĞİ ARTIRACAK...”
-“İŞ ARAYAN ÜMİTSİZ, ÖZEL SEKTÖR GÜVENSİZ...”
CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, geniş tanımlı işsizlikteki yükselişi TBMM gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi veren Ateş, yılın ilk yarısında âtıl işgücü oranının yeniden artışa geçmesinin işsizlikte alarm zillerini yeniden çaldırmaya başladığını söyledi.
Ateş, “İş arayanların sayısındaki düşüş, işsizliğin azaldığına yönelik yanlış bir algıya yol açıyor. İş bulma ümidini kaybedenleri işsiz saymadıkça, gerçek işsizliği tespit etmek mümkün olmuyor. Piyasaya baktığımızda hem iş arayanların ümidi, hem özel sektörün istihdam yaratma kapasitesi her geçen gün azalıyor. Kur Korumalı Mevduat’tan vazgeçiş de özel sektördeki istihdamı olumsuz etkileyecek...” dedi.
2023 yılının ilk yarısında iş bulma ümidi tükenenlerdeki artışın ciddiye alınması gerektiğini ifade eden Ateş, şunları söyledi:
“TÜİK, ikinci çeyrek dönemde işsizlik oranını 0,3 puanlık düşüşle %9,7 olarak açıkladı. Ancak işgücü piyasasına katılma oranı değişmedi ve buna göre çalışabilir durumdaki her 100 kişiden yaklaşık 47’si işgücü piyasasına girmedi, giremedi. Böylece geniş tanımlı işsizlik de 1 puanlık artış ile %23,5’e çıktı. Geniş tanımlı işsizliğin yılın başından bu yana yüzünü hızlı biçimde yeniden yukarı çevirmesi endişe yaratıyor.
Bu gelişmede iş bulma ümidi tükenen işsizlerin işgücü piyasasından çıkışı da etkili oldu. Nitekim yılın ilk yarısında potansiyel işgücü içinde yer almasına karşın iş bulma ümidini kaybettiğini söyleyen kişi sayısı 3,4 milyona yaklaşırken işbaşı yapabilecek olup iş aramadığını belirtenlerin sayısı da 2,7 milyona ulaştı. Hem iş arayanların ümidi, hem özel sektörün istihdam yaratma kapasitesi her geçen gün azalıyor...”
“KKM’DEN DÖNÜŞ DE İŞSİZLİĞİ ARTIRACAK...”
İstihdam artışının önündeki engellerden biri olarak özel sektörün finansmana erişim sıkıntısını vurgulayan CHP’li Ateş, “İş dünyasının son dönemdeki en önemli sorunu krediye erişim zorluğudur. Son olarak Kur Korumalı Mevduat hesaplarından TL mevduata geçiş sürecinin bankacılık sektöründe dolaylı etkilerinden biri olarak ticari kredilerde faiz oranlarında yukarı yönlü beklentiler oluştu. Merkez Bankası verilerine göre; son 3 ayda bankalarca açılan ticari kredilere uygulanan ortalama faiz oranı 17,5 puan arttı. Ekonomideki istikrarsızlık ve günü birlik uygulamalarla artan güvensizlik, beklentileri bozmaya devam ediyor. Özel sektör yatırım ve istihdam kararlarını erteliyor...” diye konuştu.
“KAÇ FİRMA İSTİHDAM DESTEĞİ ALIYOR?”
Ateş’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması talebiyle Meclis gündemine taşıdığı önergede şu soruların yanıtlanması talep edildi: “İstihdamın artması ve geniş tanımlı işsizliğin azaltılması için işçi ve işveren tarafında hangi önlemler alınmaktadır? Halihazırda istihdamın desteklenmesi programlarından kaç kişi yararlanmaktadır? İşverene dönük istihdam teşviklerinden yararlanan firma sayısı nedir? Üretim ve ihracata yönelik yatırımlarda işletmelerin uygun şartlarda uzun vadeli krediye erişimi için bankacılık sektörüne dönük ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? İzlenen seçici kredi politikası kapsamında kullandırılan ihracat ve yatırım kredilerinin toplam krediler içindeki payı nasıl bir seyir izlemektedir? Bu konuda hangi önlemlerin alınması düşünülmektedir?”