Ateş, "AKP kamu harcamalarını rasyonelleştirmedikçe yapılan faiz artışları iflasları ve işsizliği patlatacak. Onikinci Kalkınma Planı da 2024 bütçesi de ekonomide gerçek yıkımı görmezden geliyor. Ekonominin sıkıntılarını bilen bir Hazine ve Maliye Bakanı 30 milyar liralık KGF’yi müjde diye değil, utanarak açıklar..."
-FAİZ ARTIŞLARININ SONUÇLARI ORTAYA ÇIKIYOR...
-“İFLAS VE İŞSİZLİK DALGASI HIZLA ARTIYOR...” -
-“30 MİLYARLIK KGF, YETERLİ DEĞİL...”
CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu üyesi Türker Ateş, Merkez Bankası’nın faiz artışına başladığı haziran ayı sonrası yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.
Maliye politikaları ile desteklenmeyen faiz artışlarının ekonomideki sorunları büyüttüğüne dikkat çeken Ateş, şirketlerin de bankaların insafına terk edildiklerini söyledi.
Ateş, “Son üç ayda 27 bin esnaf, 19 bin şirket kepenk kapattı. Temmuz ve ağustos aylarında 275 bin kişi işsiz kaldı. 2023 yılının sadece ilk sekiz ayında işsiz kalanların sayısı 1 milyon 110 bini aştı...” dedi.
İktidarın deprem bahanesiyle harcamalarını kesmediğine dikkat çeken Ateş, Mehmet Şimşek tarafından müjdelenen yeni 30 milyar liralık KGF paketinin de yetersiz olduğunu söyledi. Ateş, “2024 bütçesi de yerel seçimi kazanmak için hazırlandı. AKP kamu harcamalarını rasyonelleştirmedikçe yapılan faiz artışları iflasları ve işsizliği patlatacak. Onikinci Kalkınma Planı da 2024 bütçesi de ekonomide gerçek yıkımı görmezden geliyor. Ekonominin sıkıntılarını bilen bir Hazine ve Maliye Bakanı 30 milyar liralık KGF’yi müjde diye değil, utanarak açıklar. Bu rakam hiçbir yaraya merhem olmaz...” diye konuştu.
“FAİZ ARTIŞLARI İFLASLARI DA İŞSİZLİĞİ DE PATLATTI...”
Ateş açıklamasını şöyle sürdürdü: “Haziran ayıyla birlikte yeni Merkez Bankası Başkanı yönetiminde başlayan faiz artışları, kredilerle işlerini döndürmeye çalışan şirketleri bankaların insafına terk etti. Faiz artışları, krediye erişemeyen şirketlerin iflaslarını hızlandırdı. Pandemiden beri can çekişen esnaf da kepenk indirmeye başladı. TOBB verilerine göre, son üç ayda 19 bin şirket ya kapandı ya tasfiye işlemlerini başlattı. TESK verilerine göre, 27 bin esnaf faaliyetlerine son verdi. Faiz artışlarından ücretli çalışanların da paylarına işsizlik düştü. Temmuz ve Ağustos aylarında en az 275 bin kişi işsizlik maaşına başvurdu. İlk 8 ayda işsizlik maaşına başvuranların sayısı 1 milyon 110 bini aştı.
“KREDİYE ERİŞEMEYEN ŞİRKETLER İFLASA SÜRÜKLENİYOR...”
Faiz artışları her geçen gün krediye erişimi daha da imkansızlaştırıyor. Krediye erişemeyen şirketler iflasa sürükleniyor ve işsiz sayısı her geçen gün artıyor. Hem şirketler hem küçük esnaf batıyor. İktidarın sadece faiz artışına dayanan politikası şirketleri kredisiz, çalışanları işsiz bırakıyor. Yapısal reformlar olmadan yapılan faiz artışları nedeniyle, ekonomide bizi daha karanlık günler bekliyor.”