Tepe, “Unutmayalım ki çevremizle daha çok görsel iletişim kuruyoruz. Algımızın yüzde 45’ini görsellik oluşturuyor. Bu nedenle seminerin içeriğini önemsiyoruz…”
Gazeteci Foto Muhabiri Muammer Tan, Mersinli basın mensuplarına haber fotoğrafını değerli kılacak unsurların ipuçlarını verdi. Mersin’in sahip olduğu imkanlarla fotoğraf içeriğine yönelik büyük potansiyel taşıdığını belirten Tan, doğru bakış açılarıyla çekilecek fotoğrafların ulusal ve uluslararası arenada kent tanıtımına da büyük katkı sunacağına işaret etti.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Gazeteciler Cemiyeti işbirliğinde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Gazeteci Foto Muhabiri Muammer Tan tarafından ‘Haber Fotoğrafını Değerli Kılan Unsurlar’ konulu eğitim semineri düzenlendi. Seminere basın mensuplarının yanı sıra MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, 29 No’lu Kırtasiye, Matbaa, Reklam Ajansları ve Basın Yayın Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Görkem Aksoy ile Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Rüstem Kaya Tepe de katıldı.
Sunumunda etkili bir haber fotoğrafı için dikkat edilmesi gereken konulara değinen Muammer Tan, teknik yönü yanında fotoğrafın değer oluşturabilmesi için estetik kaygılar taşıması, duygu içermesi, kimi zaman yakın çekim tekniği kullanıp kimi zaman sıra dışı kareler yakalanmasının önemini vurguladı. Çatışma ve zıtlıkların haber fotoğrafını değerli kılan bir diğer unsur olduğuna işaret eden Tan, şöhretin de her zaman değer oluşturacağını, şöhretli kişiler ya da şöhretli yapılarla kurulan bir haberin etkisinin de yüksek olacağını söyledi. Zamanındalık, konuya uygunluk, doğru açı gibi teknik detaylara da değinen Tan, sözlerini “Doğru gözle bakarsanız doğru kareleri yakalarsınız...” diye tamamladı.
Tepe: “Algımızın yüzde 45’ini görsellik oluşturuyor…”
Seminerin açılışında konuşan Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı R. Kaya Tepe, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla hafta boyu yaptıkları etkinlikler hakkında bilgi verip ardından gazetecilerin sorunlarına dikkat çekti. Sektörde fotoğrafın önemini vurguladığı konuşmasında Tepe, “Unutmayalım ki çevremizle daha çok görsel iletişim kuruyoruz. Algımızın yüzde 45’ini görsellik oluşturuyor. Bu nedenle seminerin içeriğini önemsiyoruz…” ifadelerini kullandı.
Çakır: “Bir fotoğraf sayfalarca yazıdan daha etkili olabiliyor…”
Basının özellikle yerel basının kentler için önemine değinerek sözlerine başlayan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ise açılış konuşmasında şunları söyledi:
“Kentimizle ilgili olan biteni öğrenmek ve doğru anlamak için yerel basın çok önemlidir. Bunun da iki aracı vardır. Birincisi etkin bir haber metni, ikincisi ise bu haberi doğru destekleyen iyi bir fotoğraf. Bazen bir fotoğraf, sayfalarca yazıdan daha da etkili olabiliyor. Tek bir resim büyük bir algı yaratabiliyor. Bu anlamda, Gazeteciler Cemiyetimizin öncü olduğu, gerek basılı, gerekse online yayınlanan gazete ve dergilerinde daha etkin, daha doğru fotoğrafların kullanılması ve bunun daha etkin bir haberciliğe yol açmasını sağlayacağına inandığımız bu eğitimi, MTSO olarak desteklemekten mutluluk duyuyoruz.”
Aksoy: “Kadraja giren her yazılımın yansıma kodu illa gözle görünecek değildir…”
29 No’lu Kırtasiye, Matbaa, Reklam Ajansları ve Basın Yayın Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Görkem Aksoy ise sözlerine bu yıl TOBB Basın Yayın Komisyonu Sözcülüğüne Mersin’in seçildiğini hatırlatarak başladı. Basının her alandaki gücüne dikkat çektiği konuşmasında, toplum mühendisliğinin görsel ve işitsel kodlarla yapıldığını belirtip bu nedenle kodların doğru aktarımının önemine değindi. Aksoy sözlerini, “Kadraja giren her bir yazılımı oluşturan değerlerin yansıma kodu illa gözle görünecek değildir. Bazılarını gönül gözümüzle de görebilmemizin ve algılayabilmemizin temennisiyle…” diye tamamladı.