Yıllardır yürütülen kazılar Sütunlu Yol’la sınırlı kalıp çalışmaları Antik Liman çevresine kaymadı. Liman alanında kim bilir ne kalıntılar var!
Geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen Arkeoloji Günleri’nde Viranşehir-Soli’de yıllardır kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Remzi Yağcı, yıllardır ihmal edilen antik bölgeyi değerlendirdi.
Her nedense ilgiler Prof. Dr. Remzi Yağcı’nın, bölgede gerekli kazılar yapılarak tarihi kalıntıların günışığına çıkarılması durumunda bölgenin en geniş Açıkhava Müzesi olacağı savını görmezden geliyorlar.
Yıllardır yürütülen kazılar Sütunlu Yol’la sınırlı kalıp çalışmaları Antik Liman çevresine kaymadı. Liman alanında kim bilir ne kalıntılar var!
Tarihi kayıtlara göre Soli ve çevresinin kıyı yapısı karaya çıkmaya elverişli olduğundan dönemin korsanların uğrak ve barınma yerine dönüşür. Anadolu, Roma egemenliğine geçmekteydi. Kral XIII. Antiokhos’u MÖ 64’de tahttan indiren General Pompeius, Roma senatosundan alınan kararla büyük yetki ve donanımla sefere çıkan Pompeius, Roma’nın deniz ticaretine zarar korsanların egemenliğine sonlandırır. Komutan zaferden sonra genç yaşında ölünce, geçmişi daha eskiler uzanan yerleşim birimine Pompeius’un kenti anlamında Pompeiopolis ismi verilir.
Geçmişi yaklaşık 3 bin 500 yıl öncesine dayanan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’ndeki kazıların nerededeyse çerez parası kadar ödenekle yürütülmesi çok büyük ihmal olup kente gelir sağlayacak kaynağın yok sayılmasıdır.