CHP’Lİ BAŞEVİRGEN:“TÜKETİCİLERİN BANKALARA OLAN BORÇLARI 2024 YILI BAŞINDAN BU YANA 256,5 MİLYAR LİRA ARTTI...” | MERSİN MOZAİK

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN:“TÜKETİCİLERİN BANKALARA OLAN BORÇLARI 2024 YILI BAŞINDAN BU YANA 256,5 MİLYAR LİRA ARTTI...”

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN:“TÜKETİCİLERİN BANKALARA OLAN BORÇLARI 2024 YILI BAŞINDAN BU YANA 256,5 MİLYAR LİRA ARTTI...” mersinmozaik.com

Başevirgen, “Açlık sınırının 16 bin 257 lira olduğu ülkemizde, 17 bin liralık asgari ücret, 10 bin liralık emekli maaşı artık temel ihtiyaçlara bile yetmiyor. Ceplerinde para kalmayan vatandaşlarımız kredi kartlarına ve nakit avanslara sarılıyor. Ocak ayında Türkiye’de 770 milyon kez kredi kartı kullanıldı. 23 milyon 61 bin kez de nakit avans çekimi yapıldı. Ekonomi yönetimi enflasyonu düşürme bahanesiyle kart limitlerini sınırlandırıp, taksit sayısını azaltsa da yurttaşların bankalara olan borcu her hafta artıyor..."

-“YURTTAŞLARIN BANKALARA OLAN BORCU HER HAFTA ARTIYOR...”

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, temel ihtiyaçlarını bile maaşlarıyla karşılayamayan vatandaşların kullanmak zorunda kaldığı kredi kartlarına ve nakit avans çekimine getirilen kısıtlamaların vicdani olmadığını söyledi. İktidarın kötü ekonomi politikalarının cezasını vatandaşların çektiğini belirten Başevirgen, “Ocak ayında Türkiye’de 770 milyon kez kredi kartı kullanıldı. 23 milyon 61 bin kez de nakit avans çekimi yapıldı. Ekonomi yönetimi enflasyonu düşürme bahanesiyle kart limitlerini sınırlandırıp, taksit sayısını azaltsa da, yurttaşların bankalara olan borcu her hafta artıyor. Tüketicilerin bankalara olan borçları 2024 yılı başından bu yana 256,5 milyar lira arttı...” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, aldıkları maaş temel ihtiyaçlarına bile yetmeyen vatandaşların kredi kartı kullanımına ve nakit avans çekimine mahkum edildiğini söyledi. İktidarın kötü ekonomi politikalarıyla vatandaşları borç batağına sürüklediğini ifade eden Başevirgen, konuya ilişkin açıklama yaptı.

“MAAŞLAR ARTIK TEMEL İHTİYAÇLARA BİLE YETMİYOR...”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre vatandaşların kredi kartıyla yaşadığını söyleyen Başevirgen, “Açlık sınırının 16 bin 257 lira olduğu ülkemizde, 17 bin liralık asgari ücret, 10 bin liralık emekli maaşı artık temel ihtiyaçlara bile yetmiyor. Ceplerinde para kalmayan vatandaşlarımız kredi kartlarına ve nakit avanslara sarılıyor. Ocak ayında Türkiye’de 770 milyon kez kredi kartı kullanıldı. 23 milyon 61 bin kez de nakit avans çekimi yapıldı. Ekonomi yönetimi enflasyonu düşürme bahanesiyle kart limitlerini sınırlandırıp, taksit sayısını azaltsa da yurttaşların bankalara olan borcu her hafta artıyor. Kredi kartlarına ve nakit avanslara getirilen kısıtlamalar vicdani değildir. İktidar vatandaşların geçinebilmek için sarıldığı son dalı da kırıyor, yanlış ekonomi politikalarının faturasını vatandaşlara kesmeye devam ediyor...” dedi.

“TÜKETİCİLERİN BANKALARA BORÇLARI 2024 YILI BAŞINDAN BU YANA 256,5 MİLYAR ARTTI...”

Kredi faizlerinin yüksekliğine rağmen ekonomik dar boğazdaki vatandaşların borçlanmaya devam ettiğini belirten Başevirgen, “Bankaların bireysel kredi ve kredi kartları nedeniyle vatandaşlardan olan alacaklarının bakiyesi 1-8 Mart haftasında 26,8 milyar lira artarak 2 trilyon 984 milyar liraya kadar çıktı. Söz konusu haftada tüketici kredilerinin bakiyesinde 18 milyar liralık, kredi kartı borç bakiyesinde ise 8,8 milyar liralık artış oldu. Bireysel kredi borçları 1 trilyon 644 milyar liraya, kredi kartı borçları ise 1 trilyon 340 milyar liraya yükseldi. Tüketicilerin bankalara olan borçları 2024 yılı başından bu yana 256,5 milyar lira arttı...” diye konuştu.

“BATIK TÜKETİCİ KREDİLERİNDE YILBAŞINDAN BU YANA 9,2 MİLYAR LİRALIK ARTIŞ GÖZLENDİ...”

Merkez Bankası’nın kredi kartı ve kredili mevduat hesapları yoluyla borçlanmaları azaltabilmek için geçen hafta bir tebliğ yayımladığını hatırlatan Başevirgen, “Her ikisinin faizinin de yüzde 4,42’den yüzde 5’e çıkardı. Bankaların tüketicilerden zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları bireysel kredi ve kredi kartı alacakları ise söz konusu haftada 1,1 milyar lira daha artarak 54,5 milyar lira oldu. Batık tüketici kredilerinde yılbaşından bu yana 9,2 milyar liralık artış gözlendi” ifadelerini kullandı. Başevigen, Merkez Bankası’nın hazırladığı Finansal İstikrar Raporuna göre, varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde 41 milyar liralık batık tüketici kredisi alacağının bulunduğunu belirterek, “Vatandaşların faizleri ve icra masrafları hariç 86 milyar liraya yakın icralık kredi borcu bulunuyor. Vatandaşların TOKİ’ye ise 59 milyar liralık taksitli konut borcu bulunuyor...” dedi.

“İCRA DAİRELERİNDE DERDEST BULUNAN DOSYA SAYISI 15 MART İTİBARİYLE 21 MİLYON 545 BİNE YÜKSELDİ...”

UYAP üzerinden gelen icralık dosya verilerini de paylaşan Başevirgen, “1 Ocak- 15 Mart 2024 günleri arasında icra dairelerine UYAP üzerinden gelen yeni dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 oranında azalarak 2 milyon 133 bin oldu. Geçen yıl aynı dönemde icra dairelerine 2 milyon 162 bin yeni dosya gelmişti. Aynı günlerde 1 milyon 897 bin dosya da ya sonuçlandırıldı ya da işlemden kaldırıldı. UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan toplam dosya sayısı 15 Mart itibariyle 21 milyon 545 bine yükseldi.” açıklamasını yaptı.