CHP’li Bakırlıoğlu çiftçileri dinledi... | MERSİN MOZAİK

CHP’li Bakırlıoğlu çiftçileri dinledi...

CHP’li Bakırlıoğlu  çiftçileri dinledi... mersinmozaik.com

Bakırlıoğlu “Çiftçilerimiz, gelen eksperlerin yeterli olmadığını ve esas hasarı doğru şekilde tespit edip, yansıtmadığını söylüyorlar. Bazı çiftçilerimiz ise çok yüksek bedeller tuttuğu için tarım sigortasını yaptıramadığını ifade ettiler. Bir bağda dekarı 10 bin TL tutarken, bazı yerlerde 12-13 bin TL sigorta masrafı oluyor..."

CHP’li Bakırlıoğlu’nun dinlediği çiftçi: “60 yaşına geldik; borçtan kurtulamadık. Öbür tarafa borçlu gideceğiz...”

CHP’li Bakırlıoğlu’nun dinlediği üzüm üreticisi:” Çiftçi ahde vefa istiyor!”

CHP’li Bakırlıoğlu’nun dinlediği çiftçi Cumhurbaşkanı’na seslendi:” Çiftçi ahde vefa istiyor!”

Yaşanan dolu afeti nedeniyle üzüm bağları, meyve ve sebze bahçeleri zarar gören çiftçilerimizin yaşadığı mağduriyeti yerinde incelemek üzere Manisa ili Salihli ilçesinin Taytan, Durasıllı ve Kabazlı Mahallelerini ziyaret eden CHP Manisa Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “ Çiftçilerimiz bir yandan doğal afetlerle bir yandan da artan üretim maliyetleriyle baş etmek zorunda kalıyor. Çiftçimizin üretimden kopmaması ve geçimlerini sürdürebilmesi için borçlarının faizsiz ertelenmesi gerekiyor...” dedi.

Sigorta yaptırmış olan çiftçilerimizin de ekspertiz hizmetlerinden memnun olmadığını dile getiren Bakırlıoğlu “Çiftçilerimiz, gelen eksperlerin yeterli olmadığını ve esas hasarı doğru şekilde tespit edip, yansıtmadığını söylüyorlar. Bazı çiftçilerimiz ise çok yüksek bedeller tuttuğu için tarım sigortasını yaptıramadığını ifade ettiler.

Bir bağda dekarı 10 bin TL tutarken, bazı yerlerde 12-13 bin TL sigorta masrafı oluyor. Bazı çiftçilerimiz ise işlediği bağ-bahçe hazine arazisi durumunda olması ya da mirastan henüz kendisine intikal etmemiş olması nedeniyle sigorta yaptıramaz durumda. Tarım sigortası yaptıramayan çiftçilerimiz doğal afet durumunda ciddi sorunlar yaşıyor...şeklinde konuştu. Çiftçi Üretimden Kopacak Geçen sene özellikle bağlarda hastalık olduğunu ve en zor ziraatin bağcılık olduğunu vurgulayan Bakırlıoğlu şöyle dedi:” Geçen sene üzümde çok ciddi şekilde rekolte kaybı vardı. Bu senede üzerine böyle bir afet gelince çiftçilerimiz bankalara olan borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünmeye başladı. Zaten normal koşullarda da en masraflı, işçiliği en fazla olan, ilacın en fazla kullanıldığı alan bağcılık. O nedenle özellikle tarım sigortası yaptıramayan çiftçimizin üretimden kopmamaları ve geçimlerini sağlayabilmeleri için mutlaka borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve özel bankalara olan borçların da devlet tarafından yapılandırılması gerekiyor. Yoksa çiftçimiz, emekçilerimiz üretimden kopacak.”

Öbür Tarafa Borçlu Gideceğiz Emekli olduğu halde bağların içinde mücadele ettiğini ifade eden çiftçi “Ben emekli adamım, benim gezmem lazım ama hiçbir yere gitmedim. Hayatım bu; gecem de gündüzüm de bu bağ. Yirmi dönüm yerim var, yirmisi de böyle hasarlı. 700 kilo olacak üzüm, 200 kiloya düştü. Bu yirmi dönüm yerin; gübresi, sulaması ve kullandığım ürünlerle bana 200 bin lira masrafı var. Borçlarımızı ödemek için mecburen mallarımızı satmaya başlayacağız; en son sıra tarlaya gelecek. Seneye seneye diye diye 60 yaşına geldik; bu borçtan kurtulamadık. Bu gidişle öbür tarafa borçlu gideceğiz; çocuklar yandı. Çocuklara borç bırakacağız giderken...“ dedi.

Çiftçi Ahde Vefa İstiyor...

Bakırlıoğlu’nun dinlediği diğer bir çiftçilerimizin artan üretim maliyetlerine, pandemi dönemine ve zor koşullara rağmen yurttaşlarımız için üretime devam ettiklerini ifade ederek “Pandemi döneminde iki meslek grubu ön plana çıktı; sağlık emekçileri ve çiftçiler. İki grup da pandemi boyunca hastalığa rağmen çalışmaya, üretmeye devam etti. Buradan Cumhurbaşkanı’na ve Tarım Bakanı’na sesleniyoruz: ‘Çiftçiler, ahde vefa istiyor’..."diye konuştu.