Vali Pehlivan, 1. Mersin Engelsiz Kariyer Ve İstihdam Fuarı’nda… | MERSİN MOZAİK

Vali Pehlivan, 1. Mersin Engelsiz Kariyer Ve İstihdam Fuarı’nda…

Vali Pehlivan, 1. Mersin Engelsiz Kariyer Ve İstihdam Fuarı’nda… mersinmozaik.com

Pehlivan; “Aralık ayında genel istihdam fuarını gerçekleştirdik. 65 firmanın katılımı ile 1000’e yakın doğrudan istihdam sağlanmıştır. Geçtiğimiz hafta ise sanal ortamda istihdam fuarı başlattık. ‘Üretmeye ve Değer Katmaya Engel Yok’ sloganı ile bugün de iş arayışı içerisinde olan, işini bulmak isteyen, kariyer yapmak isteyen kardeşlerimize bir pencere açıyoruz. 35 firmanın katılımıyla burada açmış olduğu stantlarla engelli bireylerimize ulaşacağız ve onları istihdam ederek iş sahibi olmalarını sağlayacağız…”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Türkiye Yüzyılında İstihdamda İş Birliği” temalı İlimizde ilk kez düzenlenen “1. Mersin Engelsiz Kariyer ve İstihdam Günleri” fuarı açılış programına katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından “1. Mersin Kariyer ve İstihdam Günü” başlayan programının ülkenin istihdam politikaları açısından anlamlı ve önemli olduğunu belirten Vali Ali Hamza Pehlivan, “Bugün anlamlı bir faaliyeti hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Bugün her zaman bir araya gelmekten onur ve mutluluk duyduğumuz engelli kardeşlerimizle, engelli bireylerimizle bu güzel ve anlamlı ortamı paylaşmaktan dolayı ziyadesiyle mutluluk ve memnuniyet duyuyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında kamuoyuyla paylaşmış oldukları 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi ile engelli kardeşlerimiz için münhasır bir başlık açılmıştır.

2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’ ile çok önemli hususlar ve hedefler ortaya konulmuştur. Bu bağlamda temelde engelli bireylerimizin, engelli kardeşlerimizin iş ilanları, işe alım süreçleri, istihdam edilme süreçleri, istihdamın sürdürülebilirliği, kariyer gelişimi, sağlıklı ve güvenli ortamlarda istihdamının sağlanmasına yönelik dikkate alınması gereken hususlar belirtilmiştir. Engelli bireylerimiz için açık,
bütünleştirici ve erişilebilir ortamlarda istihdam imkânlarının sağlanması, kimseyi geride bırakmayan
kapsayıcı kalkınmanın asli araçlarından biri olarak ifade edilmiştir.

Birleşmiş Milletler‘in engelli haklarına yönelik ilk sözleşmesi 2009 yılında deklare edildi. Bu sözleşmeyi ilk imzalayan ülkelerden birisi Türkiye'dir. Ülkemiz bunun öncesinde 2005 yılında 5378 sayılı kanunu çıkarmak suretiyle Birleşmiş Milletler’den yıllar önce bu alanda bir irade ortaya koymuştur…”dedi.

Konuşmasında engelli bireylerin istihdamının gerekliliğine dikkat çeken Vali Pehlivan; “O günden bugüne engelli kardeşlerimiz için sağlık, eğitim, ulaşım, istihdam hizmetlerine kadar birçok düzenleme yapılmıştır. Ne mutlu ki bu hizmetler yapılabildi ve hayata geçirildi. 
Bunu yaparken asla bir lütuf olarak değil bir hakkın teslimi anlayışıyla hareket edildi ve hareket ediliyor. Hep birlikte bu anlayışla yolumuza devam ediyoruz...

Engelli kardeşlerimizin istihdamı çok önemli bir başlık teşkil ediyor.

Çünkü bu kardeşlerimiz yüreğinde olan o sevginin, kararlılığın, azmin gücüyle yeter ki harici engeller olmasın gösterilen, istenen her hedefe ulaşabilecek yeteneğe, arzuya, kararlılığa sahiptir. 

Ülkemizde son 20 yılda, 17 binin üzerinde kamuda olmak üzere yaklaşık 470 bin engelli kardeşimiz istihdam edilmiştir. Aynı dönemde yaklaşık 10 bin engelli istihdamı sağlanmıştır.
2023 yılında toplam istihdam artışı yaklaşık 35 bin civarında olurken, 1.000’e yakın engelli kardeşimizi işe yetiştirilmiştir.
İş kurmak isteyen kardeşlerimizi de devletimizin teşvikleriyle buluşturduk. 

Geçtiğimiz Nisan ayında İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu (İİMEK) Toplantısını gerçekleştirdik. Toplantılarımızda kurulumuzdaki arkadaşlarımızla birlikte A'dan Z'ye istihdam ve mesleki eğitimle ilgili tüm konuları ele alıyoruz. En son toplantıda bugün hayata geçirdiğimiz ‘Engelsiz Kariyer ve İstihdam Günüleri’ adı altında fuar düzenleme kararı almıştır…”görüşlerini dile getirdi.

Mersin’de ilk defa böyle bir organizasyon gerçekleştirildiğinin altını çizen Vali Pehlivan; “Aralık ayında genel istihdam fuarını gerçekleştirdik. 65 firmanın katılımı ile 1000’e yakın doğrudan istihdam sağlanmıştır. Geçtiğimiz hafta ise sanal ortamda istihdam fuarı başlattık.

Üretmeye ve Değer Katmaya Engel Yok’ sloganı ile bugün de iş arayışı içerisinde olan, işini bulmak isteyen, kariyer yapmak isteyen kardeşlerimize bir pencere açıyoruz. 35 firmanın katılımıyla burada açmış olduğu stantlarla engelli bireylerimize ulaşacağız ve onları istihdam ederek iş sahibi olmalarını sağlayacağız.

Her geçen gün kalıcı eserler ortaya koyan ülkemizin çok önemli, gururlandıran eselerinden olan Milli Muharip Uçağı KAAN’ın modellemesini yapan ve bugün aramızda olan Yusuf Akgün kardeşimizi yürekten tebrik ediyor, yürekten alkışlıyorum. Kısaca hayat hikayesini dinledik ve çok etkilendik, bir o kadar da gurur duyduk. İki kolu da ampüte olmasına rağmen hem resim alanında kariyerinin olması hem spor alanında yüzme kariyerinin olması bütün engelli bireylerimize, hepimize örnektir. Bu durum onun yüreğindeki gücün ve kararlılığın tezahürüdür. Devletimizin sağladığı desteklerin somut bir şekilde başarıya dönüşmesinin de ifadesidir.

Bu Organizasyonda emeği geçen ev sahipliği yapan, Mersin Üniversitemize, Rektörlüğümüze, Milli Eğitim Müdürlüğümüze, İŞKUR İl Müdürlüğümüze, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüze, Ticaret ve Sanayi Odamıza, Kızılayımıza ve Engelsiz İş Adamları Derneğimize katkı ve emeği olan hasılı tüm kişi ve kurumlarla birlikte kıymetli engelli bireylerimize ve stantları açmak suretiyle istihdam sağlayacak olan bütün firmalarımıza teşekkür ediyorum. Fuarımızın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.’’ İfadesini kullandı.

Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Dr. Ercan Gön, Engelsiz İş Adamları Derneği Başkanı Soner Demir de programda konuşma gerçekleştirdi.

Programda; İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından engelsiz koro gösterisi ve engelsiz piyano dinletisi gerçekleştirildi. Seyirci öğrencilerle ‘Engellere Takla Açmak’ temalı oyun etkinliği sergilendi. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Biz de Varız Biz de Yaparız’ başlıklı video izlendi. 

Milli Muharip Uçağı KAAN’ın model çizimini yapan ressam ve milli yüzücü Yusuf Akgün’ün tanıtım videosu izlendi, interaktif söyleşi gerçekleştirildi.