CHP’li Erdem, ”Emekli Ve Çalışan Zam Bekliyor…” | MERSİN MOZAİK

CHP’li Erdem, ”Emekli Ve Çalışan Zam Bekliyor…”

 CHP’li Erdem, ”Emekli Ve Çalışan Zam Bekliyor…” mersinmozaik.com

Erdem, "ENAG tarafından bugün açıklanan verilere göre, Mayıs 2024’e ait gerçek enflasyon oranı %120,66! Gerçek enflasyon budur. Vatandaşa gerçek enflasyonu açıklayın. TÜRK - İŞ tarafından açıklanan Nisan ayı verilerine göre asgari ücret, açlık sınırının bile altında kalmakta. Bir kişinin yaşam maliyeti 22 bin 992 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise 57 bin 736 lira! Hala diyorlar ki temmuzda asgari ücrete zam yok! Emeklinin hali ortada. Bu durum gelir adaletsizliğini daha da arttıracak. Zaten çalışan kesimin büyük bir kısmı asgari ücret alıyor, hepsi yoksulluğa mahkum edilecek. Gelir dengesizliği daha da bozulacak ve mağdurlar ordusu her geçen gün büyüyecek!”

CHP Antalya Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Mustafa Erdem emekli ve çalışanların yüksek enflasyon karşısında yaşayamaz hale geldiğini ve iktidarın Temmuz ayında mutlaka emekli ve çalışana insanca yaşayabilecekleri bir ücret artışı yapması gerektiğini söyledi.

Açıklamasında, AKP iktidarı döneminde her seferinde yandaş müteahhitler hariç, toplumun büyük kesiminin mağdur edildiği vurgulayan Erdem, “En sonunda gelinen noktada en düşük emekli maaşı 10 bin lira iken, önümüzdeki ay yapılacak olan ara zam düzenlemesinde şimdi de asgari ücrete zam yapmayacaklarını açıklıyorlar. Geçtiğimiz Ocak ayında yapılan zamlarda kök maaş formülü ile emekliye adeta ihanet eden iktidar, bu sefer de asgari ücretliyi mağdur etmenin derdinde...” dedi. 

Yandaşa Var, Vatandaşa Yok...

Yandaş müteahhitlerin vergi borçları silinmeseydi, iktidara yakın sermaye kesimine sürekli kıyak üstüne kıyak yapılmasaydı, otoyollara, köprülere, hastanelere, havalimanlarına verilen dövize endeksli garantiler olmasaydı bu ülkenin emeklisine de, çalışanına da insanca yaşanacak ücret verilecek para vardı..." diyen Erdem, iktidarın tasarrufu hep vatandaşa uyguladığını söyledi.

Emeklinin açlığa ve derin yoksulluğa sevk edildiğinie dikkar çeken Erdem, “Yandaş şirketlerin 2023 yılındaki 666 milyar liralık vergi borcunu silen, ihalelerde bin bir türlü kayırmacılık yapan iktidar; konu emekli, emekçi, çiftçi, memur, öğretmen, vatandaş olunca kafasını kuma gömüyor! Yanlış ekonomi politikalarıyla, her alanda olduğu gibi ekonomi alanındaki esas kurumlara yapılan liyakatsiz atamalar sonucunda alınan yanlış kararlar yüzünden hayat pahalılığını zirveye çıkaran, ülke ekonomisini ithalata bağımlı hale getiren, cennet vatanı tarım yapılamaz hale getiren AKP hükümeti, tüm bu hataların bedelini vatandaşa ödetmek için bir kez daha kolları sıvamış durumda. Emekliler için son yapılan zamda, TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon %68 iken emekli maaşlarına %33 zam yapıldı. Üstelik ENAG tarafından açıklanan gerçek enflasyon çok daha yüksekti. Emekliyi açlığa, derin yoksulluğa sevk ettiniz. Bir de utanmadan böyle bir yılı emekli yılı ilan ederek vatandaşla alay ettiniz. Emeklilerden oluşan büyük bir mağdur ordusu yarattınız. Şimdi bu orduya bir de asgari ücretlileri ekleyeceksiniz. Çiftçi desen zaten siz iktidarda olduğunuz sürece çıkamıyor bu çukurdan.

Eurostat verilerine göre, Türkiye’de Ocak 2024’te yapılan düzenleme ile asgari ücret 450 Euro’ya denk gelerek birçok Avrupa ülkesinin oldukça gerisinde kalmıştır. En düşük asgari ücrete sahip 3. Avrupa ülkesiyiz. Utanç verici gerçekten. Üstelik, bu ülkede asgari ücret ve civarında maaş alanların oranı akıl almaz boyutlarda. Asgari ücret zammı belirlenirken birçok ücretlinin de maaş zammı belirleniyor. Yani sermaye kesimi ve onun en büyük destekçisi AKP iktidarı sayesinde ülkece yoksullaştırılıyoruz. Bu sistematik yoksullaştırma politikasının başarısında en büyük etkenlerden biri de, tabi ki yoksuldan alıp zengine veren mevcut vergi sistemi. Buna politika diyorum çünkü AKP bunu bilerek yapıyor. Bu öyle yanlış ekonomi politikalarıyla hatayla olan bir şey değil aslında. AKP iktidarı ve yandaşları halkın yoksullaşmasından besleniyor. Bugünkü ekonomik tabloda gördüğümüz gibi, halk ne kadar yoksullaşırsa iktidar ve çevresi bir o kadar zengin oluyor!” diyen Erdem, TÜİK tarafından son yayımlanan Gelir Dağılımı İstatistikleri’nin buraya kadar bahsedilen her şeyi kanıtladığını söyleyerek,” Ne yazık ki gelinen son noktada, ülkemizde En yüksek gelire sahip yüzde 20, toplam gelirin yüzde 50’sini alıyor. Tüm vatandaşlara sesleniyorum, siz yoksullaştıkça iktidar ve çevresi zenginleşiyor! Bunu bu yüksek enflasyon döneminde, yoksullaştığınızı hissettiğiniz her an hatırlayın!

ENAG tarafından bugün açıklanan verilere göre, Mayıs 2024’e ait gerçek enflasyon oranı %120,66! Gerçek enflasyon budur. Vatandaşa gerçek enflasyonu açıklayın. TÜRK - İŞ tarafından açıklanan Nisan ayı verilerine göre asgari ücret, açlık sınırının bile altında kalmakta. Bir kişinin yaşam maliyeti 22 bin 992 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise 57 bin 736 lira! Hala diyorlar ki temmuzda asgari ücrete zam yok! Emeklinin hali ortada. Bu durum gelir adaletsizliğini daha da arttıracak. Zaten çalışan kesimin büyük bir kısmı asgari ücret alıyor, hepsi yoksulluğa mahkum edilecek. Gelir dengesizliği daha da bozulacak ve mağdurlar ordusu her geçen gün büyüyecek!” görüşlerini dile getirdi.