Pehlivan,“Bugün, bu konser vesilesiyle en önemli, en güzel sanat dallarından birisi olan müzikle tarihi bu antik kentte buluşturmuş oluyoruz. Kanlıdivane’nin yerleşimi M.Ö. 3. yüzyıla kadar dayanıyor. İskan faaliyetleri o zaman başlamış ve M.S. 7. yüzyıla kadar devam etmiş. Buraya 14-15. yüzyıldan itibaren Türkmen aşiretler gelmeye ve buraya yerleşmeye başlamışlar. Kanlıdivane’nin ismini, burada bulunan taşlardaki kırmızı renklerden aldığı söylenir. Ayrıca, Türkmen gruplar geldikten sonra burada divan toplantılarının yapılmasından mütevellit bu ismi aldığı ifade edilir. Ancak halk arasında, antik dönemde suçluların cezalandırılmak için obruğun içindeki aslanlara atıldığından hareketle bu ismin verildiği de anlatılır…”
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından Erdemli İlçesi Kanlıdivane Antik kentinde düzenlenen; “Antik Kentin Ezgisi” konserini izledi.
Vali Pehlivan, Mersin’de bulunan eşsiz tarihi ve turistik yerlerin bilinirliğinin arttırılması, korunması, farkındalık yaratılıp tanıtılması amacıyla düzenlenen etkinlikte, yaptığı değerlendirmede, “Mersin İlimizin Erdemli İlçesinde Kanlıdivane Ören Yeri'ndeyiz. Burada sizlerin de görmüş olduğu üzere Mersin Devlet Opera ve Balesi bir konser gerçekleştiriyor.
İlimiz çok sayıda antik kente, tarihi, arkeolojik ve tescilli yapıya sahiptir. Bunlar içerisindeki Kanlıdivane en önemli ve en çok ziyaret edilen antik kentlerimizden birisidir. İlimizde ziyarete açık 11 ören yerimiz var. Bunlar içerisinde Kanlıdivane en çok ilgi gören yerlerden bir tanesidir…”dedi.
Kanlıdivane gibi ören yerlerinin daha çok insan tarafından, daha çok turist tarafından ziyaret edilmesini sağlamanın amaçlandığını vurgulayan Pehlivan,“Bugün, bu konser vesilesiyle en önemli, en güzel sanat dallarından birisi olan müzikle tarihi bu antik kentte buluşturmuş oluyoruz. Kanlıdivane’nin yerleşimi M.Ö. 3. yüzyıla kadar dayanıyor. İskan faaliyetleri o zaman başlamış ve M.S. 7. yüzyıla kadar devam etmiş. Buraya 14-15. yüzyıldan itibaren Türkmen aşiretler gelmeye ve buraya yerleşmeye başlamışlar. Kanlıdivane’nin ismini, burada bulunan taşlardaki kırmızı renklerden aldığı söylenir. Ayrıca, Türkmen gruplar geldikten sonra burada divan toplantılarının yapılmasından mütevellit bu ismi aldığı ifade edilir. Ancak halk arasında, antik dönemde suçluların cezalandırılmak için obruğun içindeki aslanlara atıldığından hareketle bu ismin verildiği de anlatılır.
Kanlıdivane Antik Kentinde zeminin çökmesi nedeniyle oluşmuş büyük bir obruk var. Bu obruğun derinliği 50 metre, uzunluğu 142 metre, genişliği 95 metre,çevresi 413 metre ve toplamda da 12 bin m² bir alana sahiptir. Buraya gelen insanların en çok dikkatini çeken yapılardan birisi bu obruk yapıdır. Etrafında böyle bir antik kentin olması gerçekten ziyadesiyle ilgi uyandıran bir durumdur…” bilgilerini paylaştı.
Amaçlarının Kanlıdivane’nin tanıtılması olduğunu ifade eden Vali Pehlivan, “İlimizdeki ören yerlerimizde yılda yaklaşık 700 bin ziyaretçi alıyoruz. Amacımız bu ziyaretçi sayısını her geçen gün arttırmak. 11 ören yerimiz yanında 11 de müzemiz var. Müzelerimizde 100 binin üzerinde tarihi eser var. İlimizde 926 sit alanı, 1.642 de tescilli yapı var. Bunların bir kısmı ziyarete açılmışken bir kısmıyla ilgili de hem kazı çalışmaları hem restorasyon çalışmaları hem de tamamlananların ören yeri olarak vatandaşlarımızın ziyaretine açılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. 10 ayrı noktada da arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor.
Bugün burada yüzlerce vatandaşımızın katılımıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayelerinde Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve İlimizde de Devlet ve Opera Balesi İl Müdürlüğü’nün organizasyonuyla bu konseri gerçekleştiriyoruz. Hem koro hem de orkestrada 95 sanatçımız bugünkü konsere iştirak ediyor.
Amacımız, Kanlıdivane gibi kıymetli bir tarihi mekanın bilinirliğini, tanınırlığını, farkındalığını arttırmak, tanıtıma katkı sağlamak ve bunu yaparken de bu tür organizasyonlarla ilgili kurum ve kuruluşları bir araya getirmek suretiyle müşterek çalışmalar ortaya koymaktır. Bu anlamda güzel bir etkinlik oldu. İlimizin hem tarihi hem doğal hem kültür yapılarını tanıtmaya yönelik çalışmalarımız devam edecek. Bu konuda gerek ulusal düzeyde gerekse uluslararası düzeyde değişik tanıtım çalışmalarını arttırarak sürdüreceğiz.
İnanıyorum ki yılda ortalama 1 milyon turistin geldiği İlimizde, bundan sonraki süreçlerde çok daha fazla ziyaretçiyi ağırlayacağız. Hem altyapısıyla hem de giderek artan otel sayıları ile bunu yapabilecek kapasiteye sahip bir İliz. Otel sayıları giderek artarken bir yandan da çok sayıda eserimizin varlığı da önümüzdeki dönemlerde turizm anlamında İlimizin çok daha ileri noktalara geleceğinin işaretidir.” Görüşlerini dile getirdi.
Kanlıdivane Ören Yerinin giriş kısmındaki kale surlarının ön kısmına kurulan sahnede Mersin Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının birbirinden güzel eserleri sergiledikleri konsere; Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır,kurumların,STK’ların temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.