‘MERCAN 100. YIL İKLİM VE ÇEVRE BİLİM MERKEZİ’NDE İKİNCİ ‘AY GÖZLEM ETKİNLİĞİ’... | MERSİN MOZAİK

‘MERCAN 100. YIL İKLİM VE ÇEVRE BİLİM MERKEZİ’NDE İKİNCİ ‘AY GÖZLEM ETKİNLİĞİ’...

‘MERCAN 100. YIL İKLİM VE ÇEVRE BİLİM MERKEZİ’NDE İKİNCİ ‘AY GÖZLEM ETKİNLİĞİ’... mersinmozaik.com

Dr. Zorlu, “Ay Gözlem Etkinliğimizi sosyal medya hesaplarımızdan duyurduğumuzda 500 kişilik bir kontenjan belirlemiştik ve inanılmaz bir talep geldi, telefonlarımız kilitlendi. Etkinliğimize 600 civarında kayıt oldu ama bunun da üzerinde vatandaşımız ve çocuğumuz gözlem yapmaya geldi.  Bu da bizim için çok mutluluk verici bir olay. Zaten İklim ve Çevre Bilim Merkezimiz gündüzleri de oldukça yoğun ilgi görüyor. Bunu gece gözlem etkinlikleri ile de taçlandırdık”

-AY GÖZLEM ETKİNLİĞİ’NDE GÖK BİLİM MERAKLILARI, AY’IN İLK DÖRDÜN EVRESİNİ GÖZLEMLEDİ...

-GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI AY’I SEYRE DALDI...

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde ikinci ‘Ay Gözlem Etkinliği’ gerçekleştirildi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen Ay Gözlem Etkinliği’nde gök bilim meraklıları, Ay’ın ilk dördün evresini gözlemleme fırsatı elde etti.

Ay Gözlem Etkinliği’ne katılan aileler de çocukları da etkinlikten oldukça memnun ayrılarak, ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni sık sık ziyaret edeceklerini kaydettiler. Etkinliğe yoğun ilgi gösteren geleceğin bilim insanları ve aileleri Ay’ı seyre dalarken, böyle bir deneyim yaşamanın da keyfini sürdüler.  

Açık havada Ay Gözlem keyfi

Akşam saat 20.30’da başlayarak, 23.00’a kadar süren etkinlikte ilk olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu’nun konuşmasının ardından, Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde astronom olarak görev yapan Yonca Karaca tarafından ‘Ay’ konulu bir sunum yapıldı. Sunumu katılımcılar büyük bir ilgi ile dinlediler. 600 kişinin kayıt yaptırdığı etkinlikte, 600’den daha fazla katılımcı yer aldı. Bugüne kadar 90 bin ziyaretçinin ziyaret ettiği Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi tarafından önümüzdeki aylarda da yaylalarda gözlem şenliklerinin yapılması planlanıyor.

Ardından ise Ay Gözlem Etkinliği’ne geçen katılımcılar, astronomlar eşliğinde hem 2 adet mobil teleskop hem de Gözlemevi’nde yer alan 1 adet ana teleskop ile Ay’ı gözlemlediler. Ay’ın ilk dördün evresi, gök bilim meraklılarını kendisine hayran bıraktı. Katılımcılar gözlem esasında da gök bilimi ile merak ettiklerini astronomlara sorarak, bilgi edindiler. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Ay Gözlem Etkinlikleri, periyodik olarak devam edecek.

Dr. Zorlu: “Yoğun ilgi gören merkezimizi gece gözlem etkinlikleri ile taçlandırdık”

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu, Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde ikinci gözlem etkinliğini gerçekleştirerek, ay gözlemi yaptıklarından söz etti. Etkinliğe çok yoğun bir talep olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Zorlu, “Ay Gözlem Etkinliğimizi sosyal medya hesaplarımızdan duyurduğumuzda 500 kişilik bir kontenjan belirlemiştik ve inanılmaz bir talep geldi, telefonlarımız kilitlendi. Etkinliğimize 600 civarında kayıt oldu ama bunun da üzerinde vatandaşımız ve çocuğumuz gözlem yapmaya geldi.  Bu da bizim için çok mutluluk verici bir olay. Zaten İklim ve Çevre Bilim Merkezimiz gündüzleri de oldukça yoğun ilgi görüyor. Bunu gece gözlem etkinlikleri ile de taçlandırdık” dedi.

“İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni bugüne kadar 90 bin ziyaretçi ziyaret etti”

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin yaklaşık 7 ay önce açıldığından ve bugüne kadar da 90 bin civarında ziyaretçinin merkezi ziyaret ederek, etkinliklere katıldığından bahseden Dr. Zorlu, “İklim ve Çevre Bilim Merkezimiz yaz dönemine 4 tane atölye ile birlikte girecek. Bu atölye çalışmalarında sona geldik. Zaten bu hafta okullar da kapanıyor. Bundan sonraki süreçte atölyelerimizde çocuklarımız gelerek burada etkinlikler gerçekleştirecekler” diye belirtti.

Vatandaşların atölyeler ve bundan sonra gerçekleştirilecek olan gözlem etkinlikleri ile ilgili duyuruları Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından takip edebileceğini de vurgusunu yapan Dr. Zorlu, “İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin sadece Mersin’de değil, bölgede de oldukça önemli bir ilgi duyduğunu görüyoruz. İklim ve Çevre Bilim Merkezi fikrinin ortaya atılması ve bu noktaya gelmesi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’in bugünleri o zamandan öngörerek hazırlamış olduğu bir projeydi. Sanırım bu gözlem etkinliği ve atölyelerle birlikte bu fikrin ne kadar önemli olduğu ve başarıya ulaştığını görüyoruz. Bu da tabi bize gurur veriyor” ifadelerine yer verdi.

“Önümüzdeki aylarda yaylalarda gözlem şenlikleri yapacağız”

İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde bir Gözlemevi bulunduğundan söz eden Dr. Zorlu, içerisinde yerleşik olarak yer alan T35 Teleskop bulunduğunu anlatarak, İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde ayrıca mobil olarak kullanılabilen 2 adet gece gözlem teleskobu ile yine mobil olarak kullanılabilen 1 adet de güneş teleskobunun yer aldığından bahsetti. Dr. Zorlu, “Bu mobil teleskopları almaktaki amacımız hem bu İklim ve Çevre Bilim Merkezimize gelmeyen çocuklara okullarını ziyaret ederek gözlem yaptırmak hem de mevsimin uygun ve ışık kirliliğinin az olduğu, özellikle de yaylalarda gözlem şenlikleri gerçekleştirmek. Önümüzdeki aylarda yaylalarda gözlem şenlikleri yapacağız. Bununla ilgili planlamalarımız var. Muhtemelen ilk yayla gözlem şenliğimiz de Darısekisi Örnek Köyü’nde gerçekleştireceğiz. Bu da sürpriz olsun. Çok fazla detaya girmeyeyim” dedi.

Ek küçük resmiEk küçük resmi

“İklim ve Çevre Bilim Merkezimi dünyadaki en kompakt bilim merkezlerinden birisi”

İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin projesinin sonlandığında toplam 120 deney düzeneğine sahip olacağını da ifade eden Dr. Zorlu, “Sona geldik. Hem deney deneklerimizin tamamı hem de atölyelerimiz eklendiği zaman bilim merkezimiz oldukça kapasiteli bir hale gelecek. Burası dünyadaki en kompakt bilim merkezlerinden birisi. Yani bir rota içerisine girdiğinizde birbiriyle uyumlu, etkileşimli deney düzeneklerini hızlıca gezebiliyorsunuz. Bu açıdan da oldukça önemli bir örnek” diye konuştu.

“Ay’ı yakından görmek çok güzel bir duyguydu”

11 yaşındaki Dora Mireş, Ay’ı gözlerken oldukça heyecanlandığını söyleyerek, “Ay’ı yakından görmek çok güzel bir duyguydu. Açıkçası heyecanlandım, mutlu oldum. Yakından tanımayı çok istiyordum” dedi. İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni ve etkinlikleri çok sevdiğini söyleyen Mireş, bilim insanı olmak istediğini ifade ederek, “Bence çok güzel bir yer. Benim için heyecan doluydu. Ben büyüyünce bilim insanı olmak istiyorum ve o yüzden benim için çok keyifliydi” ifadelerini kullandı.

“Ben uzayı gözlemlemeyi çok severim”

Etkinliğe katılan öğrencilerden Mehmet Temizsoy, teleskoptan Ay’ı izlemenin kendisine heyecan verdiğini ifade ederek, “Bence çok iyiydi. Özellikle Ay’ın kraterlerine bakarken Atatürk kraterini de gördüm. Ben uzayı gözlemlemeyi çok severim ve en favori hobilerimden biridir. Araştırma yapmayı çok severim. İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ne önceden gelmiştim ve çok güzel deneyleri vardı. Planetaryum da çok güzeldi” dedi.

“Bugün en mutlu günümdü”

Ay’ı gözlemlemeye gelen öğrencilerden Selman Emir Yılmaz da, “Uzayı çok merak ediyorum. Büyüyünce uzay bilimci olmak istiyorum. Daha büyük gezenler gördüm. Böyle gezegenler olduğunu bilmiyordum. Bugün en mutlu günümdü” diye konuştu.

Uzaya meraklı öğrencilerden Elif Eylül Korkmaz da, etkinliği çok sevdiğini söyleyerek, “Güzel geçti, heyecanlıydı ve bayıldım. Zaten merak ediyordum. Ortam çok eğlenceli ve zevkli. Ay’ı, kraterleri gördük” dedi. Uzaya oldukça meraklı olduğunu söyleyen Korkmaz, “En sevdiğim gezegen Satürn. Buraya ilk defa geliyorum ve yine gelmeyi düşünüyorum. Bayıldım çok güzel bir yer” diye belirtti.

Çocuklardan Deniz Bakaç ise, “Ay’ı gözlemlemek çok güzel ve biz çocukların yapabileceği bir aktivite. İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ne daha önce gelmiştim. Bugün üçüncü gelişim ve çok güzel bir yer. Ben İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ne gelmeyi çok seviyorum” dedi.

“Çocuklara teleskopla gözlem fırsatı verilmesi çok güzel”

Oğlu Emir ile etkinliğe gelen Sümeyra Şeyho ise organizasyonun çok güzel olduğunu belirterek, “Öğretmen ve ebeveyn olarak gözlemlediğimde gayet güzel bir organizasyon yapılmış. Öncelikle çocuklara teori bilgisi verildi. Sonrasında uygulama bilgisi verildi. Ardından çocuklara dev teleskoplarla gözlem yapabilme fırsatı verilmesi daha önce Ay’ı bu derece derinlikte görmeyenler için çok büyük bir fayda sağladı. Sunum yapılırken birden fazla galaksilerin gösterildiğinde çocuklar evrende hangi noktada olduklarını daha iyi görmüş oldular. Çok memnun kaldık ve devamını bekliyoruz” dedi.

“Çocuklar çok mutlu oluyor”

Çocuklarıyla birlikte etkinliğe katılan İzdihar Mireş de deneyimlerini aktararak, “İnternetten ve kitaplardan gördüğümüz Ay’ı yakından gözlemlemek gerçekten çok güzel bir duygu. Biz daha önce buraya okulla birlikte gelmiştik ve çok memnun kaldık. Burası inanılmaz güzel bir yer.  Hele de planetaryum çok güzel. Buna vesile olan Mersin büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e teşekkür ediyoruz. Çocuklar da çok mutlu. Benim çocuklarım bilim insanı olmak istiyor, hoşlarına gidiyor. Kızım buraya gelmeden ‘Bu ilk adım olsun anne’ dedi” diye konuştu.

Dr. Zorlu, “Ay Gözlem Etkinliğimizi sosyal medya hesaplarımızdan duyurduğumuzda 500 kişilik bir kontenjan belirlemiştik ve inanılmaz bir talep geldi, telefonlarımız kilitlendi. Etkinliğimize 600 civarında kayıt oldu ama bunun da üzerinde vatandaşımız ve çocuğumuz gözlem yapmaya geldi.  Bu da bizim için çok mutluluk verici bir olay. Zaten İklim ve Çevre Bilim Merkezimiz gündüzleri de oldukça yoğun ilgi görüyor. Bunu gece gözlem etkinlikleri ile de taçlandırdık”