MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN, ÜRETİCİLERE EĞİTİM... | MERSİN MOZAİK

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN, ÜRETİCİLERE EĞİTİM...

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN, ÜRETİCİLERE EĞİTİM... mersinmozaik.com

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından tarihi Çaltıbozkır Sina İlkokulu’nda verilen eğitim kapsamında üreticilere; arazi yapısı ve su ilişkisi, toprakta yeterli suyun kullanılmasının önemi, sulama sistemlerinin kullanımı, bitkilerde sulama ihtiyacı ve su tüketimi, drenaj ve sulama teknikleri hakkında bilgi verildi. Daha önceleri geleneksel yöntemlerle tarım yapan ve son 10 yıldır Çaltıbozkır’da sulu tarıma geçen üreticiler, verilen eğitimler sayesinde yanlış yapılan yöntemlerin aksine tarımda ihtiyaç duyulan modern sistemlerin kullanılmasının gerekliliklerinin, avantajlarının önemine ilişkin yeni bilgiler edindi.  

-BÜYÜKŞEHİR, TARIM EĞİTİMLERİ İLE ÜRETİCİLERİ BİLİNÇLENDİRMEYE DEVAM EDİYOR...

-ÜRETİCİLER, BÜYÜKŞEHİR’LE TARIMDA YENİ TEKNİKLERİ ÖĞRENDİ

 Tarımsal destek ve teşvik projeleri ile üreticilerin yanında olmayı sürdüren Mersin Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin daha etkin bir şekilde üretim yapması için de eğitimlerine hız kesmeden devam ediyor. Günümüzde iklim ve sıcaklık değişimlerinin üretim üzerindeki olumsuz etkileri, teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte üretim anlayışının değişmesi ve kuraklığa bağlı olarak su kaynaklarının etkin bir biçimde kullanılması için Büyükşehir, üreticilerden gelen talep üzerine Silifke İlçesi’ne bağlı Çaltıbozkırlı üreticilere eğitim düzenledi.

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından tarihi Çaltıbozkır Sina İlkokulu’nda verilen eğitim kapsamında üreticilere; arazi yapısı ve su ilişkisi, toprakta yeterli suyun kullanılmasının önemi, sulama sistemlerinin kullanımı, bitkilerde sulama ihtiyacı ve su tüketimi, drenaj ve sulama teknikleri hakkında bilgi verildi.

Daha önceleri geleneksel yöntemlerle tarım yapan ve son 10 yıldır Çaltıbozkır’da sulu tarıma geçen üreticiler, verilen eğitimler sayesinde yanlış yapılan yöntemlerin aksine tarımda ihtiyaç duyulan modern sistemlerin kullanılmasının gerekliliklerinin, avantajlarının önemine ilişkin yeni bilgiler edindi.  

Dirik: “Tarımsal Hizmetler Dairesi olarak sulama konusunu oldukça önemsiyoruz...”

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Şube Müdürü Serdar Dirik, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak, üreticilerden gelen talepler doğrultusunda tarım desteklerinde bulunduklarını ve bu destekleri kent genelinde yaptıklarını ifade etti. Çaltıbozkır Sulama Kooperatifi’nden gelen talep üzerine üreticilere bu eğitimi verdiklerini aktaran Dirik, “Bilindiği üzere ülkemizde sulama suyu kaynaklarının yüzde 74’ü tarımsal sulamada kullanılıyor. Gelecek yıllarda da bu su sorunu ülkemiz açısından biraz sıkıntı oluşturmaktadır. Ülkemiz artık kısıtlı sulanan ülkeler arasında bulunmaktadır. Bu bakımdan tarımsal sulamanın önemi çok büyüktür. Biz özellikle Tarımsal Hizmetler Dairesi olarak tarımsal sulamayı çok önemsemekteyiz. Bu bakımdan köylerimize tarımsal sulamada kullanılmak üzere sulama borusu desteği sağlıyoruz...” dedi.

Ek küçük resmiEk küçük resmi

“Bir damla suyun da heba edilmesinden yana değiliz...”

Geçen 5 yılda üreticilere toplam 355 kilometre sulama borusu desteğinde bulunduklarını kaydeden Dirik, her yıl 100 kilometre sulama borusu desteğini sürdürmeye devam edeceklerini vurguladı.  Dirik, “Özellikle Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’in bu konuda bize destekleri vardır ve tarımsal sulama açısından destekleri devam edecektir. Özellikle kapalı sistem sulama tesislerini desteklemeye çalışmaktayız. Çünkü suyun önemini biliyoruz. Bir damla suyun da heba edilmesinden yana değiliz. Bu bakımdan tarımsal  sulamada eğitimin önemini arz etmek açısından çiftçilerimize eğitim verdik” diye konuştu.

Özçalık: “Daha bilgili ve verimli bir üretim yapılması için bu eğitimlerin olması şart...”

Çaltıbozkır Mahallesi Eğitim,Kültür, Tanıtım, Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Asım Özçalık, Çaltıbozkır’da üreticilerin yaklaşık olarak son 10 yıldır sulu tarıma geçtiğini bu yüzden de yeni bilgi öğrenmeye ihtiyaçları olduğunu dile getirdi. Özçalık, “Biz onların bu eksiklerini giderebilmek için daha verimli, daha kaliteli üretim yapabilmeleri için mutlaka sulama konusunda bilgilendirilmeleri gerektiğine inanıyoruz. Bu yüzden Büyükşehir’in bu konuda bize yardımcı olması için müracaat ettik. Geçmişte de tıbbi ve ıtri bitkiler üzerinde çalışmalar yaptık, kurslar aldırdık ve eğitimler verdik. Son yıllarda geçim kaynağı olarak üreticiler sulu tarıma yöneldiği ve bu ziraatı daha bilgili, başarılı ve daha verimli yapabilmeleri için bu eğitimlerin daha iyi olacağını düşünüyorum.” dedi.

Eğitimin üreticilere sağlayacağı faydaları anlatan Özçalık, “Almış olduğumuz eğitim ilk eğitimdi. Hem köylünün eğiticileri tanıması hem eğiticilerin köylünün ilgi alanlarını görmesi açısından bir tanışma eğitimi oldu. İlgilerin nereden geldiği, neye ihtiyaç olduğu daha iyi anlaşıldı.” ifadelerine yer verdi.

Muhtar Sarı: “Büyükşehir çiftçimize sahip çıkıyor...”

Çaltıbozkır Mahalle Muhtarı Ahmet Sarı, Büyükşehir Belediyesi’nin Çaltıbozkır’da gerçekleştirdiği hizmetlerine değinerek, “Yol ve asfalt, tarım, MESKİ olarak hepsinden hizmet alıyoruz. Vahap Başkan gibi bir başkan bulunmaz. Her televizyon oturumunda meydanlarda Çaltıbozkır’ı anar. Büyükşehir, çiftçimize sahip çıkıyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın bize vermiş olduğu bu bilgilendirme toplantısında da toprak analizinin yapılmadığını, arazilerde ne kadar ilaç ne kadar su kullanılacağı bilgisi verildi.” diye konuştu.

Çaltıbozkırlı üreticiler eğitimi oldukça faydalı buldu...

Üretici Emin Uçar, eğitimi oldukça faydalı bulduğunu söyleyerek, “Bu desteklerin daha da çoğalmasını isteriz. Bizim köylülerimiz çok şey bilmiyor. Daha görmediğimiz bilgiler var. Hala kara sulama yapan üreticilerimiz var. Damlama yönetime geçilmesi lazım. Musluk damlama ile bir ton su akıt toprağa geçmez, 1 litre suyu damlama ile verirsen 50 cm toprağa iner. Eğitim gerçekten iyiydi. Yeni bir sistem olduğunu ve yeni sisteme geçmemiz, her şeyin dinamo ile elektrikli olması gerekmediğini öğrendik.” ifadelerini kullandı.

Üretici Fatma Uyguç, eğitim sayesinde yeni bilgiler öğrendiğini kaydederek, “Biz arazide direk su veriyorduk ama basınca göre su vermemiz gerektiğini öğrendik. Biz cazibe ile suluyorduk her yer su almıyordu ama basınçlı su sistemi gerçekten faydalı olacak. Etkinlikte, çok bilgilendik. Çok güzel oldu.” diye konuştu

Silifke Çaltıbozkır Mahallesi’nde üretici Atilla Tömbül, üreticilerin eğitim almasının önemli olduğunu belirterek, “Babadan dededen kalma bilgilerle üretim yapma çağı geçti. Çaltıbozkırlı dediğin zaman herkes lavanta bahçelerinin olduğu yer mi diye sorar. Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer, köyümüzün imajını değiştirdi.” dedi.

Ek küçük resmi