Özyiğit, “Kooperatimiz çatısı altında yaptığımız ilk iş; Yenişehir’in tarımsal ürünlerini markalaştırmak ve tüketicilerle buluşturmak oldu. Yenişehir Karahacılı Nar Ekşisi, Yenişehir Çavak Portakal Reçeli ve Yenişehir Değirmençay Zeytinyağı’nı markalaştırdık, bu ürünlerin patentini aldık. Bu ürünlerin pazarlanması için Kooperatif Marketimizi açtık..."
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in öncülüğünde 2020 yılında kurulan Yenişehir Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Başkan Abdullah Özyiğit, Değirmençay Mahallesi’ndeki 600 dönümlük arazide Türkiye’de bir ilk olacak Manavşa Arı Merası için çalışmaların davam ettiğini söyledi. Özyiğit, “Oluşturacağımız arı meramıza yılın farklı dönemlerinde çiçek açan bitkiler ektik ve bu sayede arılar yılın 11 ayı polen bulabilme imkanı bulacak. Balın yanı sıra propolis ve arı sütü de üreterek markalaştıracağız.” dedi.
Yenişehir’de tarımsal kalkınmaya yönelik çalışmalarda bulunmak, bölgedeki üreticilere destek vermek ve kaliteli ürünleri vatandaşlara ulaştırmak amacıyla faaliyet gösteren Yenişehir Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Olağan Genel Kurul Toplantısı, Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in de katıldığı genel kuruldaki seçimde Harun Gökalp başkanlığa seçildi. Toplantıda konuşan Başkan Abdullah Özyiğit, Yenişehir Belediyesinin tarıma ve üreticilere yönelik çalışmalarını da katılımcılara paylaştı.
Güney Ecza Kooperatifi ve Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliğinde uzun yıllar başkanlık yaptığını hatırlatan Abdullah Özyiğit, 20 yılını kooperatifçiliğe verdiğini ve önemli işler başardıklarını dile getirdi.
3 ürün kooperatif çatısı altında markalaştı...
Yenişehir Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin de emin adımlarla ilerlediğini belirten Başkan Özyiğit, “Kooperatimiz çatısı altında yaptığımız ilk iş; Yenişehir’in tarımsal ürünlerini markalaştırmak ve tüketicilerle buluşturmak oldu. Yenişehir Karahacılı Nar Ekşisi, Yenişehir Çavak Portakal Reçeli ve Yenişehir Değirmençay Zeytinyağı’nı markalaştırdık, bu ürünlerin patentini aldık. Bu ürünlerin pazarlanması için Kooperatif Marketimizi açtık. Şu anda faaliyetine devam ediyor. Kooperatifimizle hem üreticinin emeğini hem de ürünün kalitesini koruduk.” dedi.
Yenişehir’de üretilemeye başlanan safran ile ilgili de konuşan Başkan Abdullah Özyiğit şunları söyledi: “Değirmençay Safran Yetiştiriciliği Projesi’ni hayata geçirdik. Proje ile kentimizde ilk kez safran üretilmesini sağladık. Safranın kilogramı şu anda ortalama 500 ile 600 bin TL arasında değişiyor. 3 yıldır hasadını gerçekleştiriyoruz. 4’üncü yılımıza giriyoruz. Safran bitkisinin soğanları da her geçen yıl artıyor, bu da daha çok üretim anlamına geliyor.”
“Üreticilere doğru bilinen yanlışları anlattık...”
Tarımda doğru üretim tekniklerinin çok önemli olduğunu ifade eden ve çiftçilere tarlada tarımsal danışmanlık hizmeti verdiklerini kaydeden Başkan Özyiğit, “Bilimden ve teknolojik olanaklardan faydalanmak gerekiyor. Aynı zamanda planlı hareket etmek ve tüm süreçleri yakından takip etmek olmazsa olmaz. Bu nedenle Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüzü kurduk. Müdürlüğümüz bünyesinde görev yapan ziraat mühendislerimiz aracılığıyla Tarımsal Danışmanlık Hizmetimizi başlattık. Üreticilerimize ekim ve dikim yöntemleri, budama, hastalıkla mücadele, gübreleme, sulama ve hasat ile ilgili yerinde bilgiler veriyoruz. Geleneksel yöntemleri geride bırakan üreticilerimiz, doğru bilinen yanlışların farkına vardı. Üretimini artırdı, ürün kalitesini yükseltti.” diye konuştu.
Tarımda girdi maliyetlerinin üreticileri zor durumda bıraktığına dikkat çeken Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, çiftçilerimizin mali yükünü azaltmak için organik solucan gübresi ürettiklerini ve bugüne kadar 60 bin litrenin üzerinde dağıtım gerçekleştirdiklerini söyledi.
Manavşa Arı Merası projesi ile ilgili de konuşan Özyiğit, “Değirmençay Mahallemizde orman vasıflı 600 dönüm arazide Türkiye’de bir ilk olacak Manavşa Arı Merası için çalışmalarımız devam ediyor. Bu proje ile hem yöresel bir arı ırkı oluşturacağız hem de bal, propolis ve arı sütü üreterek markalaştıracağız. Oluşturacağımız arı meramıza yılın farklı dönemlerinde çiçek açan bitkiler ektik ve bu sayede arılar yılın 11 ayı polen bulabilme imkanı bulacak. Eğitimini almış arıcılarla, toplam 600 kovanda bal üretimini gerçekleştireceğiz. İnanıyorum ki Değirmençay’da dünyanın en güzel balını üreteceğiz.” ifadelerini kullandı.
Başkan Abdullah Özyiğit, konuşmasında son olarak önceki dönem Kooperatif Başkanı Necmi Birim ve yönetim kurulu üyelerini çalışmalarından dolayı tebrik etti.