Tarım Bakanı Yumaklı, 1.Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması’nda… | MERSİN MOZAİK

Tarım Bakanı Yumaklı, 1.Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması’nda…

Tarım Bakanı Yumaklı, 1.Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması’nda… mersinmozaik.com

Pehlivan,” Mersin İlimizin, 10 ürünün üretiminde Türkiye’de ilk sırada, 30 ürünün üretiminde ilk 3’te yer aldığını; bitkisel üretimde 76 milyar TL, hayvansal üretimde 12 milyar TL ve toplamda da 88 milyar TL gayrisafi millî hasılaya katkı sağladı. Tarım, İlimizde çok dinamik bir yapıya sahiptir. Bir yandan emektar üreticilerimiz, çiftçilerimiz, bir yandan ticaret yapan tüccarlarımız, ihracatçılarımız, bir yandan tarımı sanayiyle buluşturan sanayicilerimiz ile birlikte tarım sektörünü günbegün daha iyi noktalara getirmek adına evvelden beri uyumlu ve koordinasyon içerisinde güzel çalışmalar yapmaktayız…”

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Mersin’e gelen Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı,  Vali Ali Hamza Pehlivan ile birlikte, “1.Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması” programına katıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün koordinesinde, Mersin Ticaret Borsası ev sahipliğinde ve Güvenilir Ürün Platformu iş birliğinde gerçekleştirilen programda “Geleceği Birlikte Üretelim” teması ile ilk defa Mersin’de düzenlenen “1. Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması’na, ülkenin ulusal tarım politikalarının belirlenmesinde pay sahibi kurumlar arasında yer alan ve Tarım Kanunu kapsamında kurulmuş olan Ulusal Hububat Konseyi, Ulusal Süt Konseyi, Ulusal Bakliyat Konseyi, Ulusal Turunçgil Konseyi, Ulusal Çay Konseyi, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, Ulusal Fındık Konseyi, Ulusal Pamuk Konseyi, Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanları katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan programda konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda arz güvenliği konusunun ülkelerin milli güvenlik meselesi haline geldiğini söyledi.

Türkiye'nin tarım alanında dünyada önemli ülkelerden olduğunun altını çizen Bakan Yumaklı, ülkenin iyi bir potansiyele sahip olduğunu ve bunun daha çok üretim ve ihracata çevrilmesi gerektiğini anlattı.

Bakan Yumaklı, Türkiye'nin tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı bir ülke olduğuna işaret ederek, tarım ve gıda ürünleri ihracatının, 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 3,3 artışla 31 milyar dolara ulaştığını anımsattı. Yumaklı, dış ticaret fazlasının ise yüzde 3 artışla 7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini vurguladı.

Söz konusu ihracatın bu yılın ocak-nisan döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 arttığını hatırlatan Bakan Yumaklı, ithalatın ise yüzde 15,3 azaldığını ifade etti.

"Bu yılın ekim ayından itibaren üretim planlamasını uygulamaya geçeceğiz…"

Bakan Yumaklı, sektörde devrim niteliğinde düzenlemeler yaptıklarının altını çizerek, "Bu yılın ekim ayından itibaren üretim planlamasını uygulamaya geçeceğiz. Hayvansal üretimle planlamaya yürürlüğe koymuş olacağız, çalışmaları bitirdik. Bitkisel üretim tarafında, biraz daha karmaşık olduğu için uzun bir süre istişare etmek zorunda kaldık. Hayvansal üretimle ilgili olan Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere, bitkisel üretimle ilgili olanın ise çok az bir teknik çalışması kaldı. Sözleşmeli üretim ve suya göre tarım konularını da üretim planlaması kapsamında etkin hale getirmiş durumdayız." ifadelerini kullandı.

Vatandaşların güvenilir, sağlıklı ve kaliteli gıdaya ulaşmasına önem verdiklerini belirten Bakan Yumaklı, "Bunun için gerekli düzenlemeleri yaptık, yapmaya devam ediyoruz. 81 İlimizde güçlü bir denetim altyapımız var. 41 kamu ve 107 özel kurum var. 15 AR-GE merkezimiz var, 7 bin 617 arkadaşımız da sahada denetimlere devam ediyorlar. Bu güçlü altyapıyla 2023 yılında 1,3 milyon denetim yaptık." dedi.

Bakan Yumaklı, gıda etiketlerinde yanıltıcı görsel ve bazı gıda katkı maddelerinin yasaklanması gibi düzenlemeleri de yaptıkları anımsatarak, şunları kaydetti:

"Vatandaşların yapılan denetimlere ulaşabilmesi için bir karekod sistemi getirdik. Karekod uygulaması Tarımcebimde uygulamasındaki seçenek de var. O seçenekte bir gıda noktasına gittiğinizde karekodu okuttuğunuzda, oranın en son ne zaman denetlendiğini göreceksiniz. Bunun ikinci adımı için çalışmalar devam ediyor. Bu denetimin sonuçlarını da göreceksiniz. Bütün işletmelere kendilerinin bu noktada güvenilir gıda ile alakalı bu sisteme dahil olmalarını bekliyoruz. Gittiğiniz yerde o barkod yoksa kafanızda soru işaret olabilir. Buna gönüllü katılımları istiyoruz. Başka bir yeniliği de söylemek istiyorum, guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitemiz bugünden itibaren yayına başladı. Güvenilir gıdaya dönük olarak yapmış olduğumuz bütün çalışmaları artık vatandaşlarımız tek bir platformda görüyor olabilecek."

Programda  konuşan Vali Pehlivan; “Bugün de Tarım ve Orman Bakanlığımızın himayelerinde, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün koordinesinde, Mersin Ticaret Borsası ev sahipliğinde ve Güvenilir Ürün Platformu iş birliğinde Ulusal Ürün Konseyleri’nin birinci buluşma programına Mersin olarak ev sahipliği yapmanın mutluluk ve memnuniyetini yaş-maçtayız. Teşriflerinden dolayı başta sayın Bakanımız olmak üzere bütün misafirlerimize, katılımcılara şükranlarımı sunuyor, İlimize hoş geldiniz diyorum. Tarım ve Orman Bakanlığının himayesinde, geçtiğimiz Mayıs ayında Narenciye Çalıştayı’nı gerçekleştirmiştir ve çok verimli bir çalışma olmuştu. Bugünkü buluşmanın da aynı şekilde önemli ve olumlu neticelere vesile olacağına inanıyorum.

Mersin’imiz, Türkiye’mizin, dünya ölçeğinde ve Avrupa’da en önde gelen bir tarım ülkesi olarak anılmasında en önemli katkıları yapan illerden birisidir. İlimizde 100’ün üzerinde tarım ürünü yetişiyor. Tarım ve hayvancılıkla ilgili bütün başlıklarda İlimizde değişik başlıklarda üretim ve ticari faaliyetler yapılmaktadır.

Mersin İlimizin, 10 ürünün üretiminde Türkiye’de ilk sırada, 30 ürünün üretiminde ilk 3’te yer aldığını; bitkisel üretimde 76 milyar TL, hayvansal üretimde 12 milyar TL ve toplamda da 88 milyar TL gayrisafi millî hasılaya katkı sağladı. Tarım, İlimizde çok dinamik bir yapıya sahiptir. Bir yandan emektar üreticilerimiz, çiftçilerimiz, bir yandan ticaret yapan tüccarlarımız, ihracatçılarımız, bir yandan tarımı sanayiyle buluşturan sanayicilerimiz ile birlikte tarım sektörünü günbegün daha iyi noktalara getirmek adına evvelden beri uyumlu ve koordinasyon içerisinde güzel çalışmalar yapmaktayız.

Valiliğimiz himayesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz genel koordinasyonunda, Tarım Danışma Kurulları oluşturduk. Bu toplatılarımızda oda, borsa, kooperatif, dernek,birlik başkanları, temsilcileriyle, çiftçilerimizle istişareler yapıyoruz. İklim değişikliği, nüfus artışı ve benzeri ulusal nitelikte olduğu kadar uluslararası, global nitelik taşıyan konuları ele almakla birlikte Mersin özelinde atılması gereken adımlar ve planlama çalışmalarımızı mütemadiyen değerlendirmekteyiz.

Tarım alanındaki konuların detaylarına kadar ilgilenmeye çalışıyoruz. En son Bitkisel Üretimde Zararlılar ile Mücadele konusunda toplantılar yaptık. Konunun bilimsel, uygulama, üretim ve pazarlama boyutunu detaylı bir şekilde ele aldık. Hassas bir sektör olan tarım ile konularda detaylara inilmek suretiyle çalışılması gerektiğine ve bütün paydaşların sorumluluk alması gerektiğine inanıyoruz.

Tüm bu konularda Tarım ve Orman Bakanlığımızla irtibat, iletişim ve koordinasyon içerisinde olma gayretindeyiz. Tarım ile ilgili bütün hususlarda Bakanlığımız gerekli desteği ve koordinasyonu sağlıyor. Yerelde bütün paydaşlarla birlikte ortak hedefler doğrultusunda ilerliyoruz.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesindeki 1.200’ün üzerindeki çalışan mesai arkadaşlarımız ile ‘Çiftçimiz neredeyse biz de orada olalım’ sloganıyla sürekli alanda olmayı çok önemsiyoruz.

Çiftçimiz muz serasındaysa oradayız !

çilek bahçesindeyse oradayız !

Narenciye bahçesinde ise oradayız !

Bu anlayışın bir örneği olarak, Tarsus İlçemizde 56 dekarlık alanda Tarsus Tarım Kampüsü’nü faaliyete geçirdik. Bu kampüste üzüm, zeytin gibi örnek demontransyon çalışmaları yapılıyor ayrıca çiftçi eğitim faaliyetleri de yürütülüyor. Kampüsümüzün üzüm bahçelerinde hasadımızı ilk hasadımızı bu hafta itibariyle gerçekleştirdik.

Ülkemiz genelinde faaliyet gösteren hububat, çay, fındık, süt, turunçgil, zeytin ve zeytinyağı, kırmızı et, pamuk ile baklagil ürün grubundan oluşan 9 konseyin ikisinin, turunçgil ve hububat konseylerinin Mersin merkezli olarak faaliyet göstermesinin de getirdiği sorumluluk bilinciyle ulusal ürün konseylerinin müşterek çalışmalarına gerekli İlimizden de gerekli katkılar yapılmaya devam edilecektir.

İlimiz bakliyat ürününü işleme konusunda %70 nispetine sahip ve ihracatını yapma konusunda da %90’lara varan bir nispettedir. Ayrıca narenciye ihracatının %40’ı İlimizden yapılmaktadır.

Bu toplantının İlimizde tertiplenmesi konusunda başta Tarım ve Orman Bakanımız olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne, İlimiz adına ev sahipliği yapan Ticaret Borsasına, işbirliği yapan Güvenilir Ürün Platformuna, Ürün Konseylerine ve katılım gösteren siz kıymetli misafirlerimize teşekkür ediyorum. Bu buluşmanın hayırlı ve faydalı neticelere vesile olmasını diliyorum.’’görüşlerini dile getirdi.

Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda; Mersin Ticaret Borsası ve Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem de birer konuşma yaptılar.

Programda; Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı tarafından tarıma katkı sağlayan 7 çiftçiye plaket takdimi yapıldı. Günün anısına fotoğraf çekimiyle program sona erdi.