Türkiye’ye Model Olan Proje... | MERSİN MOZAİK

Türkiye’ye Model Olan Proje...

Türkiye’ye Model Olan Proje... mersinmozaik.com

Özyiğit, “Bugün ülkemizin içinde bulunduğu durumun temelinde eğitime yapılan darbelerin olduğunu düşünüyorum. Ama aynı zamanda kalkınmamızı sağlayacak olan da eğitimdir. 2017’de Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Başkanlığı yaptığım dönemde bir eğitim çalıştayı gerçekleştirdik. Üniversiteler, sendikalar, odalar ve eğitim kurumları temsilcileriyle bir eğitim çalıştayı düzenledik ve maalesef erken çocukluk eğitiminde Avrupa’da sonuncu olduğumuzu gördük. 2019 yılında Yenişehir Belediye Başkanı seçildiğimde birinci proje olarak Erken Çocukluk Eğitimi Projesi’ni hayata geçirdik..."

Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Ankara’da düzenlenen Eğitim Maratonu’nda 2019 yılında hayata geçirdikleri ve Türkiye’de bir ilk olan erken çocukluk eğitimi ile ilgili projelerini anlattı.

Cumhuriyet Halk Partisi tarafından eğitim alanında yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla Anıt Park'ta düzenlenen ve 24 saat sürecek Eğitim Maratonu başladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in açılış konuşması ile başlayan Eğitim Maratonu'na Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de konuşmacı olarak davet edildi.

Başkan Abdullah Özyiğit, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş'ın da konuşma yaptığı programın ilk oturumunda Erken Çocukluk Gelişimi Projesi; Yenişehir Modeli kapsamında hayata geçirdikleri çalışmaları paylaştı.

Yenişehir'den Çoban Ateşi yaktıklarını belirten Özyiğit, “Biz daha önce yapılmayana, eksik bırakılana, göz ardı edilene bir ışık tuttuk. Çocuklarımızın geleceği için elimizi taşın altına koyduk. Erken çocukluk eğitimine erişimin her çocuğun hakkı olduğuna inanıyoruz. Yenişehir’den bir çoban ateşi yaktık. Tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğini düşünüyor ve bunun için elimizden geleni yapıyoruz.”dedi.

0-3 yaş arası çocuğu olan anne ve babalara 9 ana başlıkta eğitim veriliyor...

Hayata geçirdikleri projenin çocuğun gelişimine bütüncül yaklaşımı içeren, beceri temelli ve bilimsel bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade eden Özyiğit, “Bugün ülkemizin içinde bulunduğu durumun temelinde eğitime yapılan darbelerin olduğunu düşünüyorum. Ama aynı zamanda kalkınmamızı sağlayacak olan da eğitimdir. 2017’de Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Başkanlığı yaptığım dönemde bir eğitim çalıştayı gerçekleştirdik. Üniversiteler, sendikalar, odalar ve eğitim kurumları temsilcileriyle bir eğitim çalıştayı düzenledik ve maalesef erken çocukluk eğitiminde Avrupa’da sonuncu olduğumuzu gördük. 2019 yılında Yenişehir Belediye Başkanı seçildiğimde birinci proje olarak Erken Çocukluk Eğitimi Projesi’ni hayata geçirdik. Projemiz çok basamaklı, birbirini destekler nitelikte temelden başlayarak üst üste yapılandırılmış, çocuğun gelişimine bütüncül yaklaşımı içeren, beceri temelli ve bilimsel bir çalışmanın ürünüdür. Projemiz 7 modülden oluşuyoruz. Hareket noktası ise 0-3 yaş. Neden 0-3 yaş? Bilim insanları çocuklardaki zihinsel gelişimin %70 ila %80 oranında üç yaşa kadar gerçekleştiğini ifade ediyor. Üç yaşa kadar verilen eğitimden 1’e 7 oranında verim alınırken ilkokuldan sonra 1’e 1 oranında verim alınabiliyor. Bebeğin tüm alanlarında sağlıklı bir gelişim göstermesi ve gerekli durumlarda erken müdahale sağlanması için ebeveynlerin erkenden desteklenmesi çok önemli. 2019 yılının Aralık ayında Yenişehir Belediyesi olarak ‘Her aile bir okuldur’ sloganıyla Marmara Üniversitesi ile protokolümüzü imzaladık. Eğitim programını yerel yönetim ve kamu üniversitesi iş birliğinde başlattık. Anne ve babaların ebeveynlik becerilerini destekleyerek, çocukların gelişimsel potansiyellerini gerçekleştirmeleri sağlayacak bir program. Bugüne kadar 15 grupta 301 aileyle çalıştık. Anneler eğitimle doğru bildiği yanlışları öğrendiğini babalar ise çocuklarıyla doğru iletişim kurmaya başladıklarını söyledi. Anne ve babalara ebeveyn öz yeterliliğini geliştirmeye yönelik, bebek sağlığından, iletişimden, çocuğun gelişimsel potansiyelini desteklemedeki rollerine kadar 9 ana başlıkta eğitim verdik. Ebeveynlere, gelişim dönemlerinin özellikleri, yaş gruplarına yönelik oyun ve destek sistemleri ve psikolojik rehberlik gibi eğitimler veriyoruz. Ayrıca 0-3 yaş arası çocukların dil-bilişsel ve kavramsal gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla Türkiye’deki ilk Bebek Kütüphanesi’ni de açtık.”görüşlerini dile getirdi.