CHP’Lİ Ateş: “Yurttaşlar ve şirketler, borç kıskacında...” | MERSİN MOZAİK

CHP’Lİ Ateş: “Yurttaşlar ve şirketler, borç kıskacında...”

CHP’Lİ Ateş: “Yurttaşlar ve şirketler, borç kıskacında...” mersinmozaik.com

Ateş, "Ekonomimizin bel kemiğini oluşturan esnaf ve KOBİ’ler, artan faizler ve daralan kredi olanakları nedeniyle darboğazda. Bu işletmelerin kepenk kapatması sadece ekonomik bir sorun değil, aynı zamanda sosyal bir yaradır. Her kapanan iş yeri, işsiz kalan çalışanlar ve yitip giden umutlar demektir. ",

“İLK YEDİ AYDA 64 BİN ESNAF, 41 BİN ŞİRKET İFLAS ETTİ...”

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu üyesi Türker Ateş, ilk yedi ayın ekonomik bilançosunu çıkardı.

Yüksek faiz ve kredi kısıtlaması altında ekonominin can çekiştiğini vurgulayan Ateş, “Yurttaşlar ve şirketler borç, iflas ve icra kıskacında. İlk 7 ayda 64 bin esnaf, 41 bin işletme kepenk kapattı. Mehmet Şimşek’in dezenflasyon programı çalışmıyor. Sadece yüksek faiz, enflasyonu yeterince hızlı düşürmediği için ekonominin çanına ot tıkanıyor. İflas eden şirketler ve icralık olan yurttaşlar her geçen gün artıyor. ” dedi.

Ateş, “Geçen yılın ortasında beri faizler çok yüksek. Ne vatandaş ne şirketler borç faizlerine yetişebiliyor. Tüketici kredileri ve kredi kartı borçları 3 trilyon 266 milyar liraya, ticari ve diğer kredi borçları 11 trilyon 23 milyar liraya dayandı. Kamu borç stoku da 8 trilyon lirayı aştı. Bu borçlar ödenemedikçe, her geçen gün iflas ve icra haberleri ile karşılaşacağız..."saptamasını anlattı.

“KAPANAN HER İŞYERİ, İŞSİZLİK DEMEK...”

Ateş, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu süreçte ciddi zararlar gördüğünü belirterek, "Ekonomimizin bel kemiğini oluşturan esnaf ve KOBİ’ler, artan faizler ve daralan kredi olanakları nedeniyle darboğazda. Bu işletmelerin kepenk kapatması sadece ekonomik bir sorun değil, aynı zamanda sosyal bir yaradır. Her kapanan iş yeri, işsiz kalan çalışanlar ve yitip giden umutlar demektir. " ifadelerini kullandı.

“BORÇ SARMALI SÜRDÜRÜLEMEZ HALE GELDİ...”

Mevcut ekonomik politikaların, halkın ve şirketlerin üzerinde yarattığı borç yükünü hafifletmek yerine daha da artırdığını söyleyen Ateş, "Borçların geri ödenmesi artık imkânsız hale geliyor. Faizler yükseliyor, kredi imkanları daralıyor, ancak enflasyon hâlâ yüksek. Bu kısır döngüden çıkamazsak, ülkemizi daha zor günler bekliyor. Bu borç sarmalı sürdürülemez hale geldi. " uyarısında bulundu.

“YENİ BİR EKONOMİ PROGRAMINA İHTİYAÇ VAR...”

Son olarak, Ateş, Mehmet Şimşek’in dezenflasyon programının çalışmadığını dile getirerek, hükümeti acil önlemler almaya davet ederek, "Mevcut politikalar sürdürülemez. Halkın ve işletmelerin borç yükünü hafifletmek, yeni iflasları önlemek için acil bir ekonomi planı oluşturulmalı. Aksi halde, bu ekonomik krizin sonuçları çok daha ağır olacak." dedi.