Özkaya, " 1. DERECE DOĞAL SİT ALANI durumunda olan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü arazilerinin kesinlikle 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak korunması ve geleceğe bu şekilde taşınması hepimizin kızmızı çizgisidir. "
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, kent gündeminde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tartışmalarına yönelik değerlendirme yaptı.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün mevcut konumunda değişikliğe gidilemeyeceğinin altını çizen Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu BaşkanıProf.Dr.Okan ÖZKAYA şu görüşleri dile getirdi:
"Kuruluşu 1944 yılında yapılmış olan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Mersin ve çevre illerin tarımsal üretimine büyük katkılar sağlamıştır. Yerli muz, çekirdeksiz limon, çilek üretimi, sebze ve süs bitkileri, gıda işleme ile tarımsal yayım kapsamında bölge kırsal kalkınmasının temelinde yer alan Alata ulusal ve uluslararası birçok projede yer almıştır.
Mevcut durumda faydalı böcek üretimi yapmaya başlayan, TÜBİTAK, Tagem, Kalkınma Ajansı ve AB projelerinde yürütücü veya ortak kuruluş olan ALATA’nın bilimsel bilgi üretirken bölge kalkınmasına da fayda sağladığını görmekteyiz.
Yine doğal flora ve faunası, doğal kumul alanları ve ekotonları ile sürdürmekte olduğu araştırma, üretim ve eğitim görevlerinin yanı sıra; canlılarının doğal yaşama ortamları nedeniyle biyoçeşitliliğin en iyi örneğini oluşturduğundan T.C. Kültür Bakanlığı Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 09.10.2000 tarih ve 3877 sayılı kararı ile 'l. Derece Doğal Sit Alanı' olarak ilan edilmiştir.
Son günlerde Tarımsal üretim ile alakası olmayan bazı çevrelerin ALATA’nın halka açılması konularını gündeme getirerek bu kurumu farklı şekillerde itibarsızlaştırmaya yönelik çabalarına şahit olmaktayız.
Konu ile alakalı önceliğimiz birçok meslektaşımızın da çalışmakta olduğu bu kurumun yerleşkesi olan alanın 1. DERECE DOĞAL SİT ALANI durumunun korunmasıdır.
ALATA’nın 1. Derece doğal sit alanı pozisyonunun korunması sonrasında tüm paydaşlar ile biraraya gelerek bu kurumu Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Üretim Merkezi yapma yolunda projeleri hep beraber tartışabiliriz.
Sonuç olarak 1. DERECE DOĞAL SİT ALANI durumunda olan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü arazilerinin kesinlikle 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak korunması ve geleceğe bu şekilde taşınması hepimizin kızmızı çizgisidir. "