BAŞKAN SEÇER, ‘MERSİN MUTFAK KÜLTÜRÜ EVİ VE KARAMANCILAR KONAĞI’NDAKİ ÇALIŞMALARI İNCELEDİ... | MERSİN MOZAİK

BAŞKAN SEÇER, ‘MERSİN MUTFAK KÜLTÜRÜ EVİ VE KARAMANCILAR KONAĞI’NDAKİ ÇALIŞMALARI İNCELEDİ...

BAŞKAN SEÇER, ‘MERSİN MUTFAK KÜLTÜRÜ EVİ VE KARAMANCILAR KONAĞI’NDAKİ ÇALIŞMALARI İNCELEDİ... mersinmozaik.com

Tarihi 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanan ve Akdeniz İlçesi Cami Şerif Mahallesi Uray Caddesi üzerinde yer alan yapı işlevsel hale getirilerek, tarihe bir not düşülmesi sağlanacak. Restorasyon tamamlandığında 2 bloktan oluşan eserde; Kuvayi Milliye Müzesi, Mutfak Kültürü Müzesi, kafeterya ve aşçılık eğitimlerinin verileceği mutfak atölyeleri ile yöresel yemeklerin yer alacağı restoranlar yer alacak.

MERSİN KÜLTÜRÜ KARAMANCILAR KONAĞI İLE YAŞAYACAK...

UZUN YILLARDIR ATIL DURUMDAKİ ESER, MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN DOKUNUŞLARI İLE CANLANIYOR...

SEÇER: “MERSİN’E GELECEK MİSAFİRLERİN HOŞÇA VAKİT GEÇİREBİLECEĞİ BİR YAPI OLACAK...”

“TARİHİ KENT MERKEZİMİZ, SÜRATLE GELİŞEN TİCARET KENTİ MERSİN’E YARAŞIR BİR DURUMA GELECEK...”

 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından restorasyon çalışmaları hızla ve titizlikle devam 'Karamancılar Konağı Mersin Mutfak Kültürü Evi'ndeki çalışmaları yerinde inceledi.  Mersin’in kent tarihinde çok önemli bir yere sahip olan ve sivil mimarinin en önemli örneklerinden biri olan Karamancılar Konağı’ndaki çalışmaların 2025 yılının Mart ayında bitirilmesi hedefleniyor.

İncelemede Başkan Seçer’e; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde, Mersin Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkan Vekili Serdar Gökpınar ile teknik ekip eşlik etti. Seçer bürokratlardan ve teknik ekipten devam eden çalışmalar hakkında detaylı bilgi aldı.

Uzun yıllardır atıl durumdaki eser, Mersin Büyükşehir ile canlanıyor

Kent belleğine sahip çıkarak, sivil mimariyi yaşatmak için binadaki restorasyon çalışmalarına hızla devam eden Mersin Büyükşehir, 'Karamancılar Konağı Mersin Mutfak Kültürü Evi'ndeki çalışmaları usta eller tarafından titizlikle sürdürüyor. Tarihi 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanan ve uzun yıllardır atıl durumda olan eserin; 2025 yılının Mart ayında bitirilmesi hedefleniyor. Eser; restorasyon süreci tamamlandıktan sonra Mersin kültürünü yaşatacak ve işlevlendirilen bölümleri ile halkın kullanımına açılacak.

Akdeniz İlçesi Cami Şerif Mahallesi Uray Caddesi üzerinde yer alan yapının işlevsel hale getirilerek, tarihe bir not düşülmesi açısından da önemli bir çalışma olması dolayısıyla, Mersin Büyükşehir, 'Karamancılar Konağı Mersin Mutfak Kültürü Evi'nin restorasyon yapım işi çalışmalarını hızla devam ettiriyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi, uzun yıllar kullanılmayan ve dikkat çekici bir konumda bulunan bu önemli sivil mimarlık örneğinin yaşatılması için yapıyı 4 Aralık 2017 yılında kamulaştırdı. Büyükşehir, bu eser ile Mersin’in çok katmanlı yemek kültürünün tanıtılmasını, yaşatılmasını sağlayacak ve kültür turizmine çok önemli katkı sunacak bir Gastronomi Müzesi olmasını hedefliyor.

Başkan Seçer: “Mersin’e gelecek misafirlerin hoşça vakit geçirebileceği bir yapı olacak”

Ek küçük resmiEk küçük resmi

Başkan Seçer devam eden çalışma hakkında yaptığı değerlendirmede; Karamancılar Konağı’nda devam eden restorasyon çalışmalarının 2021’den bu yana devam ettiğinden söz ederek, eseri 2025 yılının Mart ayında bitirmeyi planladıklarından söz etti. 2 bloktan oluşan eserin bir bölümünde de Kuvayi Milliye Müzesi bulunacağını dile getiren Seçer, “5 Kasım 1918’de Mustafa Kemal Atatürk, Mersin’e geldiğinde bir gece burada kaldı. Onun için de bizim için buranın tarihi değeri çok yüksek. Bir birim de Gastronomi Müzesi olarak restore ediliyor” dedi. Eserin içerisinde mutfak sanatları ile ilgili kurs da verileceğini aktaran Seçer, yöresel lezzetlerin sergilendiği bir de restoranın bulunacağını ifade etti. Seçer, “Mersin’e gelecek misafirlerin ağırlanabileceği, hoşça vakit geçirebileceği bir yapı olacak. Burada hem Kuvayi Milliye ruhunu yansıttığımız bir köşemiz hem de yöresel lezzetlerin sunulduğu bir müzemiz bulunacak. Mersin Mutfak Kültürü Evi ve Karamancılar Konağı 2025 yılında hizmete girmiş olacak” diye belirtti.

Seçer, kent merkezini canlandıracak restorasyon çalışmalarını anlattı

Kent genelinde devam ettirdikleri ve şehir merkezini canlandıracak diğer restorasyon çalışmalarından da söz eden Seçer, “Eski Belediye binamız olan Taş Bina’da restorasyon çalışmalarımız devam ediyor ve çalışmalar gayet de iyi gidiyor. Orayı da Kent Müzesi yapacağız. Eski yıllarda olduğu gibi orada Ak Kahve’yi canlandıracağız” ifadelerini kullanarak, birçok bölgede tarihi dokuya zarar vermeden çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Yakın zamanda Belediye Hizmet Binası olarak kullandıkları Kırmızı-Lacivert ve Özel İdare İşhanı’nı da boşalttıklarını hatırlatan Seçer, “Şimdi Zafer Çarşısı da boşalacak. Kırmızı-Lacivert İşhanı ve Özel İdare İşhanı yıkımı başladı. O bölgeyi Kent Meydanı olarak düzenleyeceğiz. Çok güzel bir projeye çalışıyoruz. Yine Kasaplar Çarşısı’nda bazı çalışmalar yaptık. Orada uygun gören mülk sahiplerinden satın almalar yaptık. Görmeyenleri de kamulaştırma yoluyla Kasaplar Çarşısı’nda bir çalışma yapacak düzeye getirdik” dedi.

“Tarihi kent merkezimiz, süratle gelişen ticaret kenti Mersin’e yaraşır bir duruma gelecek”

Azak Han, Eski Hamam, Taşhan ve Hurmalı Han gibi tarihi yapılarda da mümkünse satın alma ya da kamulaştırma suretiyle çalışmalar gerçekleştireceklerini dile getiren Seçer, “Mersin 1800’lü yıllardan sonra gelişen bir kent merkezine sahip. O döneme ait tarihi kent merkezi yapısına ve dokusuna zarar vermeden onları açığa çıkarmak ve insanlığın hizmetine sunmak istiyoruz. Tabi ki bunlar epey bir zaman alıyor ve iyi bütçeler ayırmanız gerekiyor. Bu konuda da hiçbir şeyi esirgemiyoruz. Mersinliler görecekler ki; tarihi kent merkezimiz, süratle gelişen ticaret kenti Mersin’e yaraşır bir duruma gelecek” diye belirtti.

Ek küçük resmi