Vali Pehlivan Yumuktepe’de... | MERSİN MOZAİK

Vali Pehlivan Yumuktepe’de...

Vali Pehlivan Yumuktepe’de... mersinmozaik.com

İlk yerleşmenin Neolitik dönemde başladığı ve kesintisiz olarak devam ettiği Yumuktepe Höyüğü’nde yapılan botanik incelemeler sonucunda, Kafkasya Bölgesi ile Yunanistan’daki bazı Neolitik yerleşim yerinde bulunan bir buğday türünün ilk ıslah merkezinin olduğu ve buradan batıya ve Avrupa’ya gönderilmiş olduğu kanıtlanmıştır. Yumuktepe Höyüğü’nde ekmeğin kalitesini belgelemek için mühür vurulması bir nevi sertifikalandırılması da şu ana kadar elde edilen bilgilere göre, insanlık tarihinde bir ilktir.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Toroslar Demirtaş Mahallesi’nde konumlu Yumuktepe Höyüğü kazı alanını ziyaret edip incelemelerde bulundu.

Emekli Vali-Müsteşar, Tabiat Varlıkları Kurulu Üyesi Enis Yeter’in de katıldığı ettiği ziyarette Vali Pehlivan, 9.000 yıl öncesinden günümüze kadar kesintisiz olarak yerleşildiği tespit edilen tarih öncesi uygarlıkların teknolojik, toplumsal ve günlük yaşamlarına dair önemli bilgiler aldı. Yumuktepe Höyüğü’nde devam eden arkeolojik kazı çalışmaları ve çıkarılan eserlerle ilgili bilgiler veren Kazı Başkanı Bari Aldo Moro Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giulio Palumbi, Kazı Koordinatörü İnönü Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhan Ulaş’tan mini sunumda bulundular.  

Vali Pehlivan’a; Toroslar Kaymakamı Mehmet Soğukpınar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay eşlik etti.  

İlk yerleşmenin Neolitik dönemde başladığı ve kesintisiz olarak devam ettiği Yumuktepe Höyüğü’nde yapılan botanik incelemeler sonucunda, Kafkasya Bölgesi ile Yunanistan’daki bazı Neolitik yerleşim yerinde bulunan bir buğday türünün ilk ıslah merkezinin olduğu ve buradan batıya ve Avrupa’ya gönderilmiş olduğu kanıtlanmıştır. Yumuktepe Höyüğü’nde ekmeğin kalitesini belgelemek için mühür vurulması bir nevi sertifikalandırılması da şu ana kadar elde edilen bilgilere göre, insanlık tarihinde bir ilktir.  Anadolu topraklarında tümüyle kurallı olarak uygulandığı anlaşılan ve bu nedenle önemli bir ilerleme sayılan, en eski savunma sistemi (burç/hisar) Yumuktepe Höyüğü’nde bulunmuştur.