Pehlivan,"Anadolu’muzun her yeri ayrı bir özellik taşıyor. Her yeri ayrı bir güzellik taşıyor. Arnica ArtLand İlk iki çalıştayı Mersin İlimizde yapmıştı. Bu yıl üçüncü çalıştay, Bayburt’taydı. Sergi gene ilimizde yapılıyor. İnanıyorum ki sanatçılarımız, Anadolu’muzun aslında genelini yansıtan ve Bayburt’ta da var olan o dokuyu, o duyguyu, o deseni, o kokuyu, o kültürel derinliği eserlerine yansıtmışlardır..."
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan ile birlikte; 3. Arnica ArtLand Sanat Çalıştayı kapsamında Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesinde, “Doğduğu Toprağa Akan Sanat” mottosuyla hazırlanan eserlerin sergilendiği Mersin Güzel Sanatlar Galerisinde düzenlenen programa katıldı.
Pehlivan, sergiyi gezmeden önce Bayburt’a yönelik duygularını da paylaştığı konuşmada, “Yıllarca Kaymakam ve Vali Yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra bugünkü serginin çalıştayının yapıldığı Bayburt, Vali olarak atandığım ilk il idi. Orada başlayan Valilik görevi, sonrasında Şırnak ve şimdi de Mersin’deyiz, Mersinli hemşerilerimizle birlikteyiz.
Bu sergi ile Bayburt’tan Mersin’e sanat yoluyla bir gönül köprüsü kurulmuş durumdadır. Buna tanıklık etmekten dolayı da ayrı bir memnuniyet duyuyorum. Çünkü Bayburt’ta gerçekten çok güzel, unutulmaz günlerimiz geçmişti. Güzel anılar yaşadık, dostluklar elde ettik.
Bayburt’ta bir kale var. Dünyada eşi yok. ‘Çinimaçin Kalesi’ olarak da adlandırılıyor. Bayburtta göreve başladığımda ‘Çinimaçin’ ismi dikkatimi çekmişti. Vaktiyle ecdadımız, Selçuklu Dönemi’nde kalenin onarımını yaparken belli noktalarına çiniler yerleştirmiş. İsmi de bu Çinilerden geliyor. Çiniler zamanla deforme olmuş, düşmüş. Bu çinileri yeniden yapsak, üretsek ve kaleye monte etsek ne güzel olur diye düşünmüş ve çalışmaları başlatmıştık. Bu fikrimizi koruma kurulu ile paylaşmış, projesini hazırlatıp kuruldan geçirmiş ve sonrasında çinileri İznik Çini Vakfına hazırlattırmıştık.
Bir gün Kenan Yavuz Bey ziyaretime geldiğinde bana, ‘bu sene taşla ilgili bir şeyler yapmak istiyorum’ demişti. Bayburt İlinin meşhur birçok şeyi vardır. Bunlardan biri de taştır. Ben de dedim ki; ‘Kenan Bey bizim de kaleyle ilgili bir düşüncemiz var. Neden taşla çiniyi birleştirmeyelim. Ne dersiniz buna?’ Çok hoşuna gitti ve ben kendisini, İznik’te bulunan İznik Çini Vakfı yetkilileriyle tanıştırdım. Bir araya geldiler. Taş ve çininin buluştuğu çok nezih ve güzel, hakikaten unutulmaz eserler ortaya çıktı ve sergisi yapıldı.
Bayburt müzeleriyle giderek daha da çok ilgi çekmektedir. Bir tarafında Baksı Müzesi, bir tarafta da Beşpınar köyünde bulunan Etnografya Müzesi hakikaten değer katıyor. Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, 2021 yılında Avrupa Müze Ödülü aldı. 2022 yılında Avrupa Birliği Kültür Mirası Ödülü aldı. Şu anda bu iki ödülü alan tek müze konumundadır. Ayrıca geçtiğimiz yıl, Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden, Kültür Bakanlığı Özel Ödülü de alan bir müzedir. Kenan Bey’in şahsında emeği geçen herkesi kutluyorum.
Böyle bir yapı içerisinde Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer Hanım’ın, Arnica ArtLand’in bir çalıştay ve sanat kampı yapması ayrı bir önem taşımaktadır.
Arnica, Mersin- Tarsus OSB’mizin en gözde firmalarından birisidir. İlklerin firmasıdır. Türkiye’nin ilk narenciye sıkacağını, ilk katı meyve sıkacağını, ilk mutfak robotunu, ilk halı yıkama makinesini, ilk et kıyma makinesini ve ilk et kıymalı mutfak robotunu üreten Senur firması, üretim ve tasarım alanındaki engin tecrübe ve bilgisini tüketiciye daha iyi ulaştırmak adına 2001 yılında kendi markası olan Arnica’yı hayata geçirmiştir.
Memnuniyetle müşahede ediyoruz ki sanat alanında da ilkleri yapıyor. Önce çalıştaylar düzenliyor. Çalıştaylardan sanat eserleri çıkıyor, dünyanın ve yurdumuzun değişik yerlerinden gelen sanatçılar, başta resim olmak üzere, heykel, dokuma gibi türlerde eserler ortaya koyuyorlar ve sonuçta takdire değer bir tablo ortaya çıkıyor.
Anadolu’muzun her yeri ayrı bir özellik taşıyor. Her yeri ayrı bir güzellik taşıyor. Arnica ArtLand İlk iki çalıştayı Mersin İlimizde yapmıştı. Bu yıl üçüncü çalıştay, Bayburt’taydı. Sergi gene ilimizde yapılıyor. İnanıyorum ki sanatçılarımız, Anadolu’muzun aslında genelini yansıtan ve Bayburt’ta da var olan o dokuyu, o duyguyu, o deseni, o kokuyu, o kültürel derinliği eserlerine yansıtmışlardır.
Sanat zaten budur. Sanat gerçekten hayatı sahiplenmek, insanlık tarihini sahiplenmek, doğayı sahiplenmek, tarihi, geçmişi, bu günleri, hatta yarınları sahiplenmek anlamına geliyor. Bizim bakıp da izah edemediğimiz, dillendiremediğimiz, resmedemediğimiz, duyguları, düşünceleri sanatçılarımız yakalıyor ve bize bazen sözle, edebiyatla, bazen de resimle, dokumayla izah ediyorlar, anlatıyorlar.
Sanatın kalıcılığı var. Sanat, geçmiş, bugün ve gelecek arasında köprüler kurar. Duygu ve düşüncelerimizi yansıtır. İnsanları bir araya getirir, yakınlaştırır.
Sanat, insanın ruhunu besleyen bir kapsayıcılık taşıyor. Atatürk’ün ifadesiyle sanat toplumun hayat damarı. Maddi birçok unsurun var olduğu topluma duygu katıyor, maneviyat katıyor.
Arnica ArtLand’in bu sergisi vesilesiyle eserler ortaya koyan sanatçılarımızı, bu çalıştayları başlatan, sergileri düzenleyen ve devam ettiren Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer Hanım ve ekibini kutluyor, teşekkür ediyorum. Ağustos ayında çalıştaya ev sahipliği yapan ve bugün Bayburt’un selamını ailesiyle beraber Mersin’e taşıyan Kenan Yavuz Bey’e teşekkür ediyorum. Bu süreçte küratör Nezir bey ve A’dan Z’ye emeği geçen herkese bir kere daha teşekkür ediyor, serginin hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Programda; İrfan Şirketler Grubu Başkanı ve Etnografya Müzesi Kurucusu Kenan Yavuz, Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer ve Arnica Artland 3. Sanat Çalıştayı Kuratörü Fırat Neziroğlu de duygu ve düşüncelerini dile getirdiği bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.
Konuşmaların ardından Vali Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan Hanımefendi ve beraberindekiler ile birlikte, sergiyi gezerek sergilenen eserler hakkında Arnica Artland 3. Sanat Çalıştayı Kuratörü Fırat Neziroğlu’dan bilgiler aldı. Vali Pehlivan, sergiyi gezdikten sonra sanatseverlerle bir süre sohbet etti.
Mersin Güzel Sanatlar Galerisi’nde düzenlenen sergiye; Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Mersin- Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer, kurum müdürleri, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren sanayici iş insanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve sanatseverler katıldı.