EBEVEYNLERE, ÇOCUKLARA YÖNELİK EKRAN KULLANIMI SEMİNERİ… | MERSİN MOZAİK

EBEVEYNLERE, ÇOCUKLARA YÖNELİK EKRAN KULLANIMI SEMİNERİ…

EBEVEYNLERE, ÇOCUKLARA YÖNELİK EKRAN KULLANIMI SEMİNERİ… mersinmozaik.com

Tanışık, “7 yaşa kadar olan dönem, çocukların sosyal gelişimi ve bilişsel gelişim alanlarında birçok davranış kalıplarının oturduğu kritik bir dönemdir. Bu kritik dönem ve altın çağda, ebeveynler olarak mümkün olduğunca onların bu yolculuğunu gelişimsel alanlarına teşvik edecek oyunlarla rehberlik etmemiz gerekiyor.”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından ebeveynlere yönelik düzenlenen seminerler devam ediyor.

Çocukların erken çocukluk döneminde maruz kaldığı ekran kullanımını konu alan ‘Erken Çocukluk Döneminde, Çocukların Ekran Kullanımı’ başlıklı seminer, Toroslar’da yaşayan ailelere yönelik gerçekleştirildi.

Toroslar Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde, Mersin Büyükşehir Belediyesi Çocuk Gelişim Merkezleri Genel Koordinatörü Özlem Tanışık tarafından verilen seminer, interaktif bir şekilde gerçekleştirildi.

Ekran kullanımı konusunda kritik yaş seviyesinin 7 yaşa kadar olan süre olduğuna dikkat çeken Tanışık, günümüzde ekran kullanımının erken çocukluktaki olumsuz etkilerini bilimsel veriler eşliğinde anlattı.

Tanışık: “Çocukların yaşadığı temel problemler, ekrana fazla maruz kalmaktan olabiliyor...”

Seminerde, 7 yaşa kadar olan sürenin altın yaş olduğuna vurgu yapan Tanışık, “7 yaşa kadar olan dönem, çocukların sosyal gelişimi ve bilişsel gelişim alanlarında birçok davranış kalıplarının oturduğu kritik bir dönemdir. Bu kritik dönem ve altın çağda, ebeveynler olarak mümkün olduğunca onların bu yolculuğunu gelişimsel alanlarına teşvik edecek oyunlarla rehberlik etmemiz gerekiyor.” dedi.

Seminerde; dil ve konuşma, obezite, uyku sorunlarının yanı sıra şiddet eğilimi ve sosyalleşmede ciddi problemler yaşandığını başlıklar halinde tek tek açıklayan Tanışık, “Günümüz çocuklarında okullarda yaşanan uyum problemi, sosyal hayatta yaşanan temel uyum problemleri, ekrana fazla maruz kalmaktan ortaya çıkabiliyor. Çocukların normal gelişim evrelerini tamamlamakta zorlanmaları; fazla ekran kullanımı ile birlikte tüm bu süreçte çocuklarda duygusal etkiler yarattığı gibi, onların fizyolojik yapılarında bozulmalara yol açarak ‘dijital demans’ kavramını doğurmaktadır.” şeklinde konuştu.

Ekran kullanımının kısıtlanması amacı ile tercih edilecek olan etkinlik ve aktiviteler konusunda da ebeveynlere öneriler veren Tanışık, “Çocuklarımızın geleceğine ışık tutmak için geç değildir. Bugün alacağımız kararlarla ve onlara oluşturacağımız rutinlerle, ‘daha sağlıklı bireyleri’ ekrandan uzak tutarak yetiştirebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Dokucu: “Ailelerin, önce kendi ekran bağımlılığını gözden geçirmesi gerekiyor...”

Seminere katılan Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu ise, gerçekleştirdikleri etkinliklerle çocukların ekrandan biraz da olsa uzak kalmalarını sağladıklarını belirterek, “Tarsus Gençlik Kampı’nda; doğa içinde yaşına uygun etkinliklere katılan çocukların, telefon veya tablet taşımadıklarını görüyoruz. Çünkü dikkatlerini yönlendiren çalışmalar yapılıyor.” diye konuştu.

Çocukların sağlıklı gelişmesine darbe vuran ekran bağımlılığının ekran manipülasyonu olduğuna dikkat çeken Dokucu, “Ailelerin sağlıklı aile bütünlüğü için de önce kendi ekran bağımlılığını, sonra da çocuğunun ekran bağımlılığını gözden geçirmesi ve üstüne düşen görevi yapması gerekiyor.” dedi.

Seminerde söz alan Gülistan Kardaş; oğlunun Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Çocuk Gelişim Merkezi’nde eğitim aldığını ifade ederek, çocuğunun aldığı eğitim ile birlikte yaratıcı düşünce konusunda kendini geliştirmeye başladığını dile getirdi.