Hollanda’da Türk Çıkarması | MERSİN MOZAİK


Hollanda’da Türk Çıkarması





Tarih: 14 Haziran 2022 Salı 09:34

Türkler Amsterdam’da muhteşemetkinliğe imza atmışlar... Çalışma yaşamını Hollanda’da sürdüren Mersinli gazeteci İlhan KARAÇAY İN bildirdiğine göre Organizasyonda başarı örneği gösteren müteşebbüsler, bazılarına, ‘Öyle yapılmaz, böyle yapılır’ dersi verdiler.Amsterdam’daki Anadolu Festivali 50.000 kişi, Utrecht’teki Fuarım sergisi 25.000 kişi ziyaret etti.2 Yıllık pandemi hapisliğinden kurtulan Türkler, adeta bir patlama yarattılar.

Türkler Amsterdam'da muhteşemetkinliğe imza atmışlar...

Çalışma yaşamını  Hollanda'da  sürdüren Mersinli gazeteci İlhan KARAÇAY İN bildirdiğine göre
Organizasyonda başarı örneği gösteren müteşebbüsler,
bazılarına, ‘Öyle yapılmaz, böyle yapılır’ dersi verdiler.Amsterdam’daki Anadolu Festivali 50.000 kişi, Utrecht’teki Fuarım sergisi 25.000 kişi ziyaret etti.2 Yıllık pandemi hapisliğinden kurtulan Türkler, adeta bir patlama yarattılar.
AMSTERDAM,- Korona pandemisi nedeniyle iki yıldır, bırakın eğlenmeyi, dışarı çıkmayı bile özleyen Hollandalılar, pandeminin gevşemesi sonrasında, çeşitli organizasyonlar ile eğlenmeyi sürdürürlerken, ülkede yaşayan 500 bini aşkın Türk ve Türk kökenli de, festivallar, fuarlar ve kermesler ile eğlendiler.Hollanda’da sorunların bir kenara bırakılıp, eğlence furyasına katılanlar için, bakınız Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör ne diyor:

“Türkler de, havaların ısınmasıyla, mayıs ve haziran ayları ağırlıklı olmak üzere, coştular adeta. Oteller, parklar, salonlar, tiratrolar, cami önleri, dernek ve vakıf binaları, hemen hemen her hafta Türk programlarıyla doldu. Festivaller, konserler, hayır pazarları, panayırlar, şenlikler, tiyatro gösterileri, halk dansları yarışmaları, fuarlar, birbirini takip etti. Kalabalıklar salonlara, parklara sığmıyor.
Örneğin, mayıs ve haziran aylarında sadece Hollanda’da, ülke düzeyinde yapılan bazı organizasyonlar şöyle: Amsterdam’da Sağlık Fuarı, Schiedam’da Festi Ala, Amsterdam’da Anatolia Festijn, Utrecht’de FUARIM.
Bunların yanı sıra, bazen iki gün süren Utrecht Ulu Camii, Zaandam Sultan Ahmet Camii, Almere Sultan Ahmet Camii, gibi bir çok caminin ‘Hayır Çarşısı’ organizasyonları da Türklerin bahar etkinlikleri arasında yer alıyor.
Fuar, hayır çarşısı, panayır, festival yanı sıra, bir de konserler var Türklerin coştuğu etkinlikler arasında…
Rotterdam’da organize edilen ‘Arabeks Müzikali AFARA’, Capelle aan den IJssel’da yapılan ‘Yaz Konseri’, Amsterdam’da Candan Erçetin ve Metropole Orkestrası ve diğerleri bunlardan bazıları…
Türklerin organize ettikleri programlar, Hollanda’nın Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag şehirleriyle sınırlı değil elbette. Benzer organizasyonlar, ülkenin dört bir yanında organize edildi. Bu programlar, sosyal medya sayesinde kısmen canlı olarak da izlenebilildi. Programlarda hem yerel hem de Türkiye’den gelen tanınmış sanatçılar, konuşmacılar, yazarlar yer aldı.
Avrupa’nın her yerinde gözlenen bu olağanüstü hareketlilik, esasen Ramazan ayında başlamıştı. Bir çok kuruluş tarafından, adeta birbirleriyle yarışırcasına organize edilen iftar sofraları, daha sonra yerini, kültür, sanat, eğitim ve spor etkinliklerinden oluşan fuar, festival ve konserlere bıraktı. Zira, tam iki yıl insanlar, bırakın parklarda piknik yapmayı, bayramlarda bile, büyüklerini ziyarete gidemediler. Salgın geçince de, Türkleri tutmak mümkün olmadı.”görüşlerini aktardı.


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

mersinmozaik.com © Copyright 2023-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA