MEYAD Şinasi’yi Andı… | MERSİN MOZAİK


MEYAD Şinasi’yi Andı…





Tarih: 14 Eylül 2022 Çarşamba 14:28

Elmas Şahin, Türkiye’de ilk gazeteyi çıkaran Şinasi’nin medeni milletlerde gazete sayılarının artmasını istediği sözünü hatırlattı. 

Türk Edebiyatı Tanzimat Dönemi Gazeteci-Şair ve Yazarlarından İbrahim Şinasi ölümünün 151. Yıldönümünde anıldı. 

13 Eylül Salı günü Mersin Gazeteciler Cemiyeti toplantı salonunda Mersin Yazarlar Derneği tarafından düzenlenen anma etkinliğine, Çağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Elmas Şahin konuşma yaptığı  toplantıya, Mersin Yazarlar Derneği Başkanı Rüştü Aydın, Dernek Yöneticileri ve üyeleri ile iş adamı Yakup Gitmiş, TÜRKAV Mersin Şube Başkanı Oğuzhan Yıldız, Toroslar Belediye Meclis Üyesi Salih Özbay ve basın mensupları katıldı.

ŞİNASİ,"MEDENİ MİLLETLERDE GAZETE SAYILARI ARTMALI..."

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan anma etkinliğinin sunumunu Remziye Çelik yaptı. Mersin Yazarlar Derneği Başkanı Rüştü Aydın konuşmasında Şinasi’nin gazetecilik yönünden kısaca bahsetti ve  Türkiye’de ilk gazeteyi çıkaran Şinasi’nin medeni milletlerde gazete sayılarının artmasını istediği sözünü hatırlattı. 

Prof.Dr. Elmas Şahin, konuşmasında,  Şinasi hakkında yazılan geniş kapsamlı kitapları tanıtarak başladı. Şinasi’nin gazetecilik yönünün öne çıktığını belirterek, o dönemde çıkan gazetelerden farklı olarak halkı bilgilendiren, aydınlatan Türkiye’deki ilk gazeteyi Tercüman’ı Ahval’ı ve daha sonra kendi başına çıkardığı “Tasvir’i Efkar” gazetelerinden bahsetti. 1826 Yılında doğan Şinasi’nin Fransa seyahatlerini de anlatan Şahin, Şinasi’nin eserlerinde yeni bir bakış getirdiğini anlattı; “Şinasi’ye gelinceye değin 1839 Tanzimat Fermanı ve 1856 Islahat Fermanı hazırlandığı dönemlerde Divan Edebiyatı vardı. Divan Edebiyatında ağır bir dil ve konuların sınırlı olduğu, Arap ve Fars Edebiyatından alınan konuların sürekli işlendiği ve hayatın kendisinin olmadığı bir dönem.” şeklinde bilgi verdi.

Halk edebiyatının özelliklerini içeren öykü şiir gibi çalışmaları Şinasi’de gördüklerini anlatan Prof. Dr. Elmas Şahin, Şinasi’nin “Şair Evlenmesi” adlı eserinden bahsetti. Türkçe diline özen gösterdiğini, sade bir dil kullandığını ve halkın aydınlanması için önemli bir gelişme olduğunu anlatan Prof. Dr. Elmas Şahin, memurluk dönemleri hakkında bilgi verdikten sonra gazeteleri anlattı.  “Şinasi, Tercüman’ı Ahval” Gazetesinde Agah Efendi ile birlikte altı ay çalışıyor. Sonra ayrılıyor kendi gazetesi “Tasvir’i Efkar’ı çıkarıyor. Şinasi biraz dana temkinli ağırdan biraz daha sözlerine dikkat eden bir yazar olarak karşımıza çıkıyor. Gazetesinde siyasete yada padişaha yönelik değil halkı bilgilendirmek amaçlı olduğu için o şekilde kalemini kullanıyor. Daha sonra gazetesini Namık Kemal’e bırakarak Fransa’ya gider.” dedi.

Elmas Şahin,"ŞİNASİ, AKILCILIĞI ÖNE ÇIKARDI..."

Şinasi’nin aklı ile hareket ettiğini belirterek, Akılcılığı öne çıkaran böyle bir adamı yok sayamazsınız diyen Prof. Dr. Elmas Şahin, “Sonuçta hiç Türkçe bir gazete çıkmamış, yarı Türkçe yarı Osmanlıca yarı Fransızca ama artık bir Türkçe gazete çıkıyor. Gazetecilerin önü açılıyor ve ne kadar yargılansalar da sürünseler de susmayan isimler bunlar. Namık Kemal’i susturabildiler mi?” yorumunu getirdi.

Şinasi’nin sanat için sanatı değil toplum için sanatı öne çıkardığını anlatan Şahin, Şinasilerin sayesinde gazeteciler cesur oldukları görüşünü dile getirdi.

Soruları da kabul edenProf. Dr. Elmas Şahin Hoca’ya söyleşinin ardından Teşekkür Plaketini TÜRKAV Başkanı Oğuzhan Yıldız verdi.

Konuşmaların ardından şairler şiir okuyup sohbette bulundular.

 


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

mersinmozaik.com © Copyright 2023-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA