DEPREMZEDELERE 3 AYLIK VİZE JESTİ, SIĞINMA HAKKINA DÖNÜŞMELİ… | MERSİN MOZAİK


DEPREMZEDELERE 3 AYLIK VİZE JESTİ, SIĞINMA HAKKINA DÖNÜŞMELİ…





Tarih: 12 Şubat 2023 Pazar 10:12

Karaçay,"Çoğunuz duymuşsunuzdur: Türkiye’deki depremlerin ardından, İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Almanya’daki Türk ve Suriyeli ailelere, deprem bölgesindeki yakınlarını 3 aylık süreyle yanlarına almalarını sağlamak istediklerini söyleyerek, “Almanya’daki Türk veya Suriyeli ailelerin afet bölgesindeki yakınlarını bürokratik olmayan bir şekilde yanlarında getirip barınmalarını ve tedavi olmalarını sağlamak istiyoruz. Vizeler, hızlı bir şekilde verilerek üç ay boyunca geçerli olacak. Bunu Dışişleri Bakanlığıyla mümkün kılacağız...” ifadelerini kullandı."

Ülkemizde meydana gelen ve tüm dünyanın gündemini etkileyen deprem felaketine dönük çok sayıda ülke çeşitli yardımlar ve önlemler almak adına projeler yüğrütüyor.

Avrupa'haki gelişmeleri yakından izleyip Türkiye yararına olnaların yaşama geçmrsi adına kendince çaba harcayan meslek yaşamını Hollan'dada sürdüren Mersinli Gazteci İlhan Karaçay, depremzede yakınlarına verilen üç aylık vize uygulamasının sığınma hakına dönüştürülmesine yönelik gidişatı takip edip yaşama geçmesi adına çaba harcıyor.

Mersinmozaik.com ve dileğimize katılan yurttaşlarımız adına üstlendiği yursever tavrı tadir ederek, değerlendirmesini paylaşıyoruz:

Çoğunuz duymuşsunuzdur: Türkiye’deki depremlerin ardından, İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Almanya’daki Türk ve Suriyeli ailelere, deprem bölgesindeki yakınlarını 3 aylık süreyle yanlarına almalarını sağlamak istediklerini söyleyerek, “Almanya’daki Türk veya Suriyeli ailelerin afet bölgesindeki yakınlarını bürokratik olmayan bir şekilde yanlarında getirip barınmalarını ve tedavi olmalarını sağlamak istiyoruz. Vizeler, hızlı bir şekilde verilerek üç ay boyunca geçerli olacak. Bunu Dışişleri Bakanlığıyla mümkün kılacağız...” ifadelerini kullandı.

Hollanda’nın, İltica ve Göç’ten Sorumlu Devlet Bakanı Nicole de Moor da, daha önce yaptığı bir açıklamada, vize işlemlerinin çabuklaştırılması için talimat verdiğini açıklamıştı. Ama, sadece başvurmuş olanların işlemlerinin çabuklaştırılmasını kapsıyor bu istek.
Avrupa Birliği’nin Türkiye eski raportörlerinden Hollandalı Kati Piri de, twitterde yayınladığı mesajında, Hollanda’nın da Almanya’yı takip etmesini ve Türkiye’den Hollanda’ya gelmek isteyen depremzedelere 3 aylık vize verilmesini istedi.

Aynı girişimin İngiltere ve Belçika’da da gerçekleşmesi için çalışmalar var.
Aslında, bu girişimin tüm AB ülkelerinde uygulanması bekleniyor.

Türkiye’nin en büyük 2. depremi! Hatay’daki bir mahalle yerle bir oldu - Son Dakika

Bu gelişmeler, tabii ki hoş bir jest olarak hepimizi memnun etmiştir.
Ama şunu açıkça söyleyeyim ki, bu jestler açıklanmadan önce, binlerce yıkılmış binayı televizyonlarda izlerken aklımdan şu geçmişti: ‘Savaştan korunmaları için Ukraynalılar’a verilen sığınma hakkı, şimdi evsiz kalan depremzedelere neden verilmesin?’
Aklımdan geçen bu soruyu tabii ki yazacak ve siyasetçiler ile Sivil Toplum Kuruluşların’a çağrı yapacaktım.
Ama, sağolsun Almanya İçişleri Bakanı benden önce davrandı ve diğer ülkelere örnek teşkil edecek kararı açıkladı.

Bu jest, çok hoş bir jest olmalıdır ama yetersizdir.
Bu jest, 3 aylık vize işleminden, sığınma hakkına dönüşmelidir.
Biliyoruz, Avrupa’da sığınmacıları yerleştirebilecek konut yok. Bu konuda büyük sıkıntılar yaşanıyor.
Biz konut istemiyoruz. Hatırlayacaksınız, Hollanda halkı bile Ukraynalılar’ı evlerinde konuk etmek istediklerini açıklamışlardı. (Hoş, bu gerçekleşmedi ama bizdeki durum daha değişik)
Avrupa’daki Türk toplumu, kendi soydaşlarını ve akrabalarını, böylesi bir acı gerçekten sonra, haydi haydi evlerinde konuk edeceklerdir. Böylece, Avrupalılar için konut sıkıntısı sorunu olmayacaktır.

Afbeelding met illustratie, vectorafbeeldingen Automatisch gegenereerde beschrijving

Avrupalılar’dan, bizim sığınmacılar için bir şey daha istemeyeceğiz: Ödenek.
Sığınmacılara yapılan masraflardan kaçınmak isteyecek Avrupa devletlerine şu garantiyi de verebiliriz:
‘Biz sığınmacı yurttaşlarımıza ve akrabalarımıza ev de buluruz iş de….’

Avrupa’daki Türk Sivil Tolup Kuruluşları’na çağrım ise şudur:
Hollanda’da, bir konunun mecliste görüşülmesini sağlamak için 40.000 imzaya ihtiyaç var.
İngiltere’de 100.000 olan bu imza sayısı, Avrupa birliği için 1.000.000’dur.

Hadi bakalım, kuruluşlarınızın ‘Hemşehri kahvehaneleri’ olduğunu iddia edenleri mahcup etmek için harekete geçmeninin tam zamanı şimdi.

Tabii ki, Avrupa Birliği’nin Türkiye eski raportörü Kati Piri’ye de bir çağrım var: Nasıl ki, anavatana yolculuk yaparken Türk işçilerine eziyet çektiren Bulgarlar’ı dize getirdiysen, şimdi de tüm siyasi gücünü kullanarak, depremzedelere sığınma hakkını sağla bakalım.


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

mersinmozaik.com © Copyright 2023-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA