ÜZERİNE UYDU TAKİP CİHAZI TAKILAN ‘KIZKALESİ’ VE ‘MERSİN ÜNİVERSİTESİ’ DENİZE BIRAKILDI... | MERSİN MOZAİK


ÜZERİNE UYDU TAKİP CİHAZI TAKILAN ‘KIZKALESİ’ VE ‘MERSİN ÜNİVERSİTESİ’ DENİZE BIRAKILDI...





Tarih: 14 Haziran 2024 Cuma 09:37

Halisdemir, “İstiyoruz ki buna gerek kalmasın ama maalesef denizlerimize çok ciddi kirletici yük geliyor. Biz bununla ilgili ciddi denetimler yapmanın yanı sıra karasal kaynaklı kirliliklerin deniz ekosistemine etkilerini araştırıyoruz. ODTÜ DBE ile yaptığımız Temiz Akdeniz Projemizi kısa süre önce tamamladık. Çok ciddi bir rapor hazırladık”

-‘DENİZ KAPLUMBAĞALARININ UYDU İLE İZLENMESİ PROJESİ’ HAYATA GEÇİRİLDİ...

-CARETTALAR TAKİP EDİLECEK, ALIŞKANLIKLARI RAPOR EDİLECEK...

-NESLİ TEHLİKE ALTINDA OLAN CARETTALAR İZLENECEK...

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın desteklediği,  Kızkalesi Rotary Kulübü tarafından hazırlanan ve Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından çalışmaları yürütülecek olan ‘Deniz Kaplumbağalarının Uydu İle İzlenmesi Projesi’ kapsamında üzerine uydu takip cihazı takılan ‘Kızkalesi’ ve ‘Mersin Üniversitesi’ isimli iki deniz kaplumbağası denize bırakıldı.

Küresel ısıma, iklim değişikliği, sanayileşme ve kentleşmenin yanı sıra bilinçsiz tüketim ve gezegenin kirletilmesi dolayısıyla yaşam alanları ve sayıları gittikçe azalan deniz kaplumbağalarının değişen alışkanlıkları bu proje ile izlenecek. Yumurtlama döneminin ardından denize ve okyanusa gitmesi gereken deniz kaplumbağaları, zamanla yerleşik alışkanlık göstermeye ve bulundukları bölgeyi terk etmemeye başladılar. Yapılan proje ile deniz kaplumbağaları için yumurtlama alanı olarak son derece önemli olan Mersin’den uzaklaşmama sebepleriyle ilgili ipuçları da bu projeyle ortaya çıkacak.

Yaklaşık 3 yıl sürecek projeden 1 ila 2 yıl arası sinyal alınması planlanıyor. Vatandaşlar, deniz kaplumbağalarının nerede olduğunu Mersin Üniversitesi’nin, Kızkalesi Rotary Kulübü’nün ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin web sayfasından takip edebilecek.   

Halisdemir: “Deniz canlılarının korunması için ciddi çalışmalar yapıyoruz”

Millet Bahçesi sahilinde yapılan bırakma işlemi öncesinde açılış konuşmaları yapılarak, katılımcılar proje hakkında bilgilendirildi. Açılış konuşmasını yapan Mersin Kızkalesi Rotary Kulübü Dönem Başkanı Timur Dikici, insanlığın çevreye ve okyanuslara büyük zararlar verdiği dönemde böyle bir projenin önem taşıdığını ifade ederek, projede emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir,  deniz canlılarını korumak adına önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi, tüm canlıları özellikle deniz canlılarının korunması için ciddi destekler veriyor ve çalışmalar yapıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de deniz denetim yetkisi alan 2 büyükşehirden bir tanesi” dedi.

Mersin’e gelen tüm deniz araçlarının yapmış olduğu illegal kirlilikleri denetlediklerini ve idari yaptırım uyguladıklarını kaydeden Halisdemir, “İstiyoruz ki buna gerek kalmasın ama maalesef denizlerimize çok ciddi kirletici yük geliyor. Biz bununla ilgili ciddi denetimler yapmanın yanı sıra karasal kaynaklı kirliliklerin deniz ekosistemine etkilerini araştırıyoruz. ODTÜ DBE ile yaptığımız Temiz Akdeniz Projemizi kısa süre önce tamamladık. Çok ciddi bir rapor hazırladık” diye konuştu.

“Bu projeye elimizden gelen tüm desteği vereceğiz”

Var olan kirlikten en çok deniz canlılarının özellikle de deniz kaplumbağalarının etkilendiğini kaydeden Halisdemir, “İçinde bulunduğumuz Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda çok fazla deniz kaplumbağası yaşıyor, gitmiyorlar. Alışkanlıklarını değiştirdiler.  Balıkçı barınağı ve limandaki gemi hareketliliğinden birçok deniz kaplumbağası zarar görüyor, ölümlerine neden oluyor. Biz de bunları korumak istiyoruz. Yanlış yaşam alışkanlıkların düzeltilmesi için de bu proje bize ilham verecek. Proje ile elde edilecek veriler ışığında biz de üzerimize düşen herhangi bir görev olursa onu seve seve yapmak istiyoruz. Bu konuda da tüm desteğimizi vereceğiz” diye konuştu.

Ergene: “Bu canlıları denizde de takip etme imkanı bulacağız”

Projenin yürütücüsü Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, projenin sadece Türkiye’de değil dünyada da çok önemli verileri almayı sağlayacak bir proje olacağını belirtti. Ergene, nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağaları için Mersin’in önemli bir bölge olduğunu söyleyerek, “Uydu cihazıyla aldığımız veriler de bunu destekleyecek. Bu canlılar çok özel canlılar ve korumak için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bizim bu çalışmamızın temel amacı onları denizde de takip edebilmek. Özellikle hangi bölgelerde bulunuyorlar, beslenme için nereyi tercih ediyorla, hangi rotayı takip ediyorlar, çoğunlukla vakit geçirdikleri yerler neresi sorularının yanıtını alacağız. Artık bu canlıların alışkanlıklarının değiştiğini görüyoruz.  Özellikle Mersin Balıkçı Barınağı bu anlamda çok önemli. Bunu kanıtlamak gerekiyor. Ümit ediyorum sinyali bol olur. Bir ila 2 yıl arasında sinyal almayı planlıyoruz. Gidişleri güzel, yolları açık olsun” ifadelerini kullandı. Ergene, tüm paydaşlara ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Korkmaz: “Toplam 8 uydu takip cihazımız var”

Uluslararası Rotary 2430. Bölge 2022-2023 Dönemi Çevre Ana Komite Başkanı Zehra Korkmaz, projenin nasıl başladığı, nasıl ilerlediği ve küresel hale geldiği ile ilgili detaylı bilgi verdi. Deniz kaplumbağasının yaşamını inceleyecek 8 tane uydu takip cihazı olduğunu söyleyen Korkmaz, 2 deniz kaplumbağasına uydu takip cihazı taktıklarını belirterek, “Bu üreme sezonunda geriye kalan 6 cihazımızı da kaplumbağalara monte edeceğiz. 8 kaplumbağamız Mersin Üniversitesi Kaplumbağa Araştırma Merkezi tarafından takip edilecek. Yaklaşık üç yıl sürecek bir proje. Biz bugün çok heyecanlı ve çok mutluyuz” dedi.

Öztürk: “Diliyorum çok güzel, sağlıklı veriler alırız”

Uluslararası Rotary 2430. Bölge 2022-2023 Dönem Guvernörü Emre Öztürk, projeyi konuşmaya başlayalı 3 yıl olduğunu belirterek, “Benim için çok anlamlı bir gün. Çünkü bölgemizin ilk çevre temalı küresel bağış projesini bugün başlattık. Diliyorum ki çok güzel, sağlıklı veriler alırız ve yaşam döngülerini,, iklim değişikliğinin üzerlerindeki etkisini daha iyi anlarız. Umuyorum onların neslinin devamında bizim de katkımız olmuş olur” dedi.

Konuşmaların ardından ‘Kızkalesi’ ve ‘Mersin Üniversitesi’ isimli deniz kaplumbağaları katılımcıların eşliğinde denize bırakıldı.

Ek küçük resmiEk küçük resmi


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

mersinmozaik.com © Copyright 2023-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA