Başkan Çakır’dan  görev süresi değerlendirmesi… | MERSİN MOZAİK


Başkan Çakır’dan  görev süresi değerlendirmesi…





Tarih: 6 Temmuz 2024 Cumartesi 18:27

11-13 yaş arası 50 çocuğu OSB’deki meslek okulunda hocalar eşliğinde üretime yönlendireceklerini kaydeden Çakır, “Kimi pense kullanmayı öğrenecek kimi metal kesmeyi, kimi marangozluğu kimi de çikolata yapmayı. Artık her çocuk kendi tamirini kendisi yapmayı öğrenmeli. Ardından da birer alet çantası hediye ederek evlerine göndereceğiz…”

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır görevinin ilk yılını tamamlamasının ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Göreve seçilmelerinin üzerinden bir yıl geçmesi sonrasında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyerek geçen süreçte yürütülen projeler ve hedeflerini anlattı.

Toplantıya Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Rüstem Kaya Tepe ile TRT Çukurova Bölge Müdürü Fatih Doğru da katıldı.

Yıl içinde vefat eden gazeteciler Suphi Arıkan ve Salih Kale’yi rahmetle anarak sözlerine başlayan Çakır, ardından tarımdan teknolojiye, eğitimden ekonomiye, sanattan çevre sorunlarına kadar her aşamada yürütülen projeleri özetledi.

41 farklı komiteden 271 Komite Üyesi, 115 Meclis Üyesi, 11 Yönetim Kurulu Üyesi ve çalışan profesyonellerle bir ekip olduklarını vurgulayan Çakır, tüm projelerin ekip çalışmasıyla ortaya çıkıp başarıya ulaştırıldığını söyledi. 

“Stratejik hedeflerimizi belirledik...”

Göreve geldiklerinde ilk yapmaları gerekenin birliği sağlamak olduğunu gözlemleyerek kurumlar arası beraberliğin oluşmasına öncelik verdiklerini belirten Başkan Çakır, “Eğer huzurlu bir aile olursanız iş çıkar. Huzur ortamı olunca, ticaret ve ekonomi güçlenir düşüncesiyle yola çıktık…” dedi.

 Ardından beraber hareket edilerek ulaşılabilecek hedefleri belirlediklerini kaydeden Çakır, bu stratejik hedefler hakkında, “Yeni nesil meslek liseleriyle ilgili ciddi sıkıntılar vardı. İhtiyaç duyulan tekniker ve teknisyenler öncelikli konularımızdan oldu. Zor ekonomik koşullar bir diğer sorun olarak duruyordu. KOBİ’lerimizi şirketlerimizi bu zorlu koşullara dirençli hale getirmek hedefiyle kümelenmeye yönelik neler yapabileceğimizi çalıştık. Dünya trendlerini takip ederek yeşil dönüşüm ve dijitalleşmeyi hedefler arasına koyduk. Verimliliği artırmak ajandamızda yer aldı. Şirketlerin sonraki nesillere aktarılmasıyla ilgili çalışma kararı aldık. İhracata ihtiyacımız olduğunu saptayarak firmaların daha çok ihracat yapması, yapmayanların yönlendirilmesi için çalışmaları hedef aldık…”şeklinde bilgilendirmede bulundu.

“Adana ve Mersin çok önemli lobi çalışmaları yürüttük…”

Göreve gelince limonla ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Başkan Çakır, bu sorunun çözümü için Adana ile birlikte hareket edip Ankara’da ciddi lobi çalışmaları yürüttüklerini aktardı. Mersin ve Adana’daki tüm paydaşların birkaç kez bir araya gelerek Ankara’da iktidar muhalefet ayırımı yapmadan ilgili herkesle görüşüp sorunu ve taleplerini anlattıklarını ifade eden Çakır, gerek Türkiye ve dünyadaki ekonomik sıkıntılar gerek deprem nedeniyle daralan ekonomiye rağmen yürüttükleri lobi çalışmalarının olumlu sonuç verdiğini kaydetti.

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ile işbirliği içinde SAHA İstanbul ve İDEF fuarlarına katıldıklarını anlatan Çakır, savunma sanayine çalışmayan firmalardahilfuara götürüp sektörle tanışmalarını sağladıklarını söyledi. Bu çalışmalar sonunda Mersin’de savunma sanayine hizmet veren, üretim yapan firma sayısının 20-25 civarına ulaştığını kaydeden Çakır, bu alandaki projelere devam edeceklerini söyledi.

“Farklı platformlarda önemli görevler aldık…”

Yine göreve gelmeleriyle birlikte yurt genelindeki çeşitli platformlarda daha aktif görevler üstlendiklerini kaydeden Çakır , “MTSO Yönetim Kurulu Başkanı olarak İktisadi Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu’na seçildik. İKV, Türkiye’nin başta Avrupa Birliği olmak üzere küresel ekonomik vizyon ve politikalarının oluşmasında önemli rol oynayan çok önemli bir oluşum. Yine Türkiye – Arap Ticaret Odaları Yönetimine seçildik. Bu arada TOBB’da çok fazla görevler aldık. Örneğin Yönetim Kurulumuzdan Murat Aktoğ lojistik sektörüne yön veren TIR Komitesi'ne seçildi. Sigortadan basına birçok sektörel mecliste Meclis Üyelerimiz görev aldı…”şeklinde konuştu.

Yurtdışından Mersin’e yoğun talep olduğuna işaret eden Çakır, Afrika’dan Avrupa’ya, Asya’dan Amerika kıtasına kadar birçok ülkeden büyükelçi ve ataşe ağırladıklarını söyledi. Büyükelçi ve ataşelerden oluşan yaklaşık 30 kişilik Avrupa Delegasyonunu Mersin’de ağırladıklarını kaydeden Çakır, dış ticaret sorunlarını ve vize sorunlarını konuştuklarını, AB Yeşil Mutabakatı ile ilgili hazırlık çalışmalarına başlandığını söyledi. Fransa ile vize anlaşmasını yenilediklerine değinerek  vize verilmesini biraz daha kolaylaştırdıklarını söyledi.

“Dış ticaret elemanı yetiştirmek için işbirliği yaptık…”

Akdeniz İhracatçı Birlikleriyle birlikte dış ticaret elemanı yetiştirilmesine yönelik işbirliğine gittiklerini, kentteki dört üniversiteyi bir araya getirip eğitimleri bu üniversiteler üzerinden verdirdiklerini aktaran Çakır, önümüzdeki süreçte de üniversitelerle işbirliğinin devam edeceğini dile getirdi.

Mersin’in ören yerlerinin filmlerini çekip tanıtım amacıyla sosyal medyada yayınladıklarını, sanat galerisinin uzun bir aranın ardından yeniden açıldığını, Mersin Müzik Festivali başta olmak üzere İçel Sanat Kulübü, AKOB, Devlet Opera ve Bale gibi kurumlar üzerinden sanata destekleri sürdürdüklerini belirten Çakır, ardından komitelerin yürüttüğü Perakende Zirvesi, Kentsel Dönüşüm gibi çalışmaları özetledi. Tarım ve Lojistik gibi platformları yeniden hayata geçirdiklerini diğerlerinin de yakın zamanda hayata geçirileceğini bildiren Çakır, narenciye çalıştayı düzenlediklerini, Mersin Agropark’ı açtıklarını ve tahsislere başladıklarını aktardı. Ekonomiyle ilgili toplantılar düzenlediklerini, Üretmezsek Tükeniriz tarım konferansına devam ettiklerini hatırlattı.

“Yıldızlar Sanayide Projesi yeniden başlıyor…”

İŞKUR ile kurulan temas sonrası 50 bin işsiz olduğunu öğrenince bu kişilerin işe yerleştirilmesi adına çalışma başlattıklarını ifade eden Çakır, Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği işbirliğinde sertifikalı ve iş garantili kalıpçı ustası eğitimine başladıklarını anlattı. Oda bünyesinde hizmet veren Atölye 1886 çatısı altında Türkiye’nin değişik yerlerindeki 18 meslek okulunun 150’den fazla öğretmenine robot kollarla, yazılımla ilgili eğitimler verdiklerini kaydeden Çakır, önümüzdeki günlerde de Yıldızlar Sanayide isimli OSB işbirliğindeki projeyi yeniden hayata geçireceklerini bildirdi.

11-13 yaş arası 50 çocuğu OSB’deki meslek okulunda hocalar eşliğinde üretime yönlendireceklerini kaydeden Çakır, “Kimi pense kullanmayı öğrenecek kimi metal kesmeyi, kimi marangozluğu kimi de çikolata yapmayı. Artık her çocuk kendi tamirini kendisi yapmayı öğrenmeli. Ardından da birer alet çantası hediye ederek evlerine göndereceğiz…” dedi.

“Mersin’in dijital kapasitesini ölçüyoruz…”

Biraz da projelere değinmek istediğini bildiren Çakır, “Son aldığımız proje Mersin’in dijital kapasitesini ölçtüğümüz bir proje. Mersin sanayide kaç sıfırda onu belirleyeceğiz. Türkiye’de ilk olacak bir proje. Mersin’in sanayideki yeterlilik durumunu tespit edeceğiz” dedi.

Geleceğin işlerine yönelik teknoloji tabanlı bir eğitim merkezi kurulacağını açıklayan Çakır, yeni mesleklerle ilgili eğitim verileceğini anlattı.

Önceliğin kadınlara verileceğini belirterek, cobot operatör eğitimi ve ihracat eğitimi, kodlama eğitimi gibi eğitimler verileceğini açıkladı.

İklim değişikliğine uyum adına “Bitkilerin Sesine Kulak Verin İklim Değişimine Uyum Sağlayın” Projesine başladıklarını da aktaran Çakır, bu projeyle de yeni iklim koşullarına uyum sağlayacak ürün desenleri üzerinde çalışıldığını söyledi. Çakır, İtalya, İspanya, Litvanya gibi AB ülkeleriyle Yeşil Gelecek için Liman Şehirleri projesi üzerinde çalıştıklarını, deniz ekonomisinden daha çok yararlanabilmek adına Akdeniz’in denizle ilgili fizibilitesine yoğunlaştıklarını, denizlerin temizlenmesine yönelik çalışmalar yürüttüklerini, tüm ilçelerin karbon salınımının azaltılmasına yönelik projelerin devam ettiğini ve bunların tümünün ilgili kurumlarla gerçekleştirildiğini söyledi.

“Mersin’e Dön Projesi’ni başlatacağız…”

İlerleyen süreçte kurum ve kuruluşlarla birlikteliği aralıksız sürdüreceklerini vurgulayan Çakır, önceliği kentin daha çok AB Projesinden yararlanmasına vereceklerini ve bu konuda eğitimler düzenlemek istediklerini söyledi. Akdeniz Odaları Birliği ile işbirliğini canlandıracaklarını dile getiren Çakır şunları söyledi:

Ayrıca OSB’lere yönelik çalışmalar yapacağız. OSB arazileri çok kıymetli. Buraların tahsisinde katmadeğerli ürün üreten çevreci firmalara öncelik verilmesini sağlayalım istiyoruz. İklim değişikliğine uyumlu ürün deseni konusunda üreticileri bilgilendirme çalışmaları düşünüyoruz. Yurtdışında ya da şehir dışında olan gençlerimizi yeniden kentimize çekmek adına Mersin’e Dön Projemiz olacak. Coğrafi işaretli ürünlerin üretiminde bir standart çalışması yürütüp daha çok ihraç edilmesini hedefliyoruz. Turizmle ilgili paydaşlarla sık sık görüşüyoruz. Daha butik, inanç, sağlık, gastronomi turizmi gibi farklı alanlarda ilerlemeyi düşünüyoruz. Kapasite raporu alan sanayicilerimizin teknoloji seviyelerini ölçtük ve bunun yükseltilmesine yönelik çalışmalar düşünüyoruz.

Tepe: “Birlikte projeler üretmeye devam edeceğiz…”

Düzenlenen toplantı için teşekkür eden Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Rüstem Kapa Tepe, “Mersin ekonomisi 1886’dan bu yana hizmet veren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile gelişiyor. Biz de Mersinli gazeteciler olarak tüm çalışmaları yakından takip ediyoruz. Odamızla Cemiyetimiz ortak çalışmalar yürüterek yeni projeler geliştirilmesi üzerinde çalışıyoruz…” dedi.

 

 


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

mersinmozaik.com © Copyright 2023-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA