KİME GÖRE
Demokrasilerde fikir hürriyeti vardır. Hakaret içermediği sürece insanlar fikirlerini özgürce ifade edebilirler.
Bu nedenle çoğulcu demokrasilerde ifade özgürlüğü; herkes için geçerli, özüne dokunulmaz, devredilmez ve vazgeçilmez bir hak ve yaşamsal bir özgürlük niteliğindedir. Nitekim Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Düşünce ve kanaat hürriyeti” başlıklı 25. maddesinde; “Herkes, düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir.
Ülkemizin faydası için üretilen her fikir oldukça kıymetlidir. Farklı düşünceler farklı bakış açıları sunar. Bu fikirleri yorumlayıp doğruyu bulabilmek ise erdemli kişilerin işidir. Siyasette, ekonomide, sağlıkta, eğitimde, teknolojide ve diğer alanlarda üretilen fikirler akıl süzgecinden geçirilerek uygulanabilir hale geldiğinde kıymeti daha da artar.
Değişime, yeniliğe kapalı insanlar ise fikir üretmekten çok fikir tüketirler. Olacak işleri bile olmaz etmeye çalışırlar. Kıskanırlar, çekemezler, gelişmek istemezler…
Bizlerde kendimizce fikir üretmeye çalışıyoruz. Tüketmekten çok üretmeye, yok etmekten çok var etmeye çalışıyoruz. Düşüncelerimize de saygı bekliyoruz bir umutla…
Ülkemizin dinamik alanların gelişimine sunacağımız katkı ile çağdaş medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkmak için emek veriyoruz.
Mesela; temel eğitimde 5+3 yıl uygulamasının daha verimli olacağını savunuyoruz. 4+4’ü uygulamaya alanların fikirlerini göz önüne alarak tabi ki… Beşle üçü toplasan da dörtle dördü toplasan da 8 edeceğinin bilincindeyiz ancak sürecin verimliliğini arttırmak istiyoruz. Bu fikrimizle kimseye tehdit oluşturmuyoruz. Yaklaşık 4 haftadır fikirlerimi sizinle paylaşamadım. Bu süreçte ailem ve 3 okurumuz dışında beni soran da olmadı zaten.
Yani şu an yazımızın yayınlandığı platformdan bile soran olmadı. Öldük mü kaldık mı kimsenin umurunda olmadı…
Ben de zaten yazılarımı onlar için değil fikirlerimi değer verenler için yazıyorum…
Sitemi kısa kesip yazımızın özüne dönelim. Farklı düşünceler farklı bakış açıları kazandırır. Bizler eğitim süreçlerinde beyin fırtınası gibi tekniklerle insanların fikirlerini ortaya koymasını hedefleriz. Sonrasında balık kılçığı gibi, 5N 1K gibi yöntemlerle sorgulama becerilerinin gelişimini hedefleriz. Analiz, sentez gibi süreçleri işleterek akıl süzgeçlerini çalıştırırız. Ortaya çıkan düşünce ürününün kıymeti oldukça değerlidir. Yani her fikir önemlidir ancak kıymet kazanması için belirli süreçlerden geçmesi gerekir.
Son söz olarak:
"Cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre saygı duyarız." M.K.Atatürk