Nedim Ýnce | RAHMÝ YILDIRIM | MERSİN MOZAİK
Nedim Ýnce

Nedim Ýnce

RAHMÝ YILDIRIM


Biliyorum, yazýyý okuma niyetinde olan birçok kiþi için baþlangýçta bu isim bir anlam ifade etmeyecek, ta ki yazýyý sabýrla okuyup bitirene kadar… Okumayý bitirenler de farklý anlamlar yükleyecekler ki bu da hayatýn akýþýnda þaþýrtýcý bir þey deðil.

Rahmi Yýldýrým, Kuleli Askeri Lisesi’nde 1971-74 yýllarýnda Fransýzca kýsýmlarýnda öðrenim gördü. Bu ayrýntý benim için önemli. Zira ben de Fransýzca kýsýmlarýn birindeydim ve o nedenle lisenin ilk yýllarýndan itibaren temas halinde olduðum bir arkadaþýmdý; ülkenin dört bir yanýndan gelerek birbirine destek olup birbirini büyüten diðer çocuklar gibi.

Rahmi Yýldýrým daha lise sýralarýnda dersleri dýþýnda da okuyan, arkadaþlarýný okumalarý için teþvik eden, sinemaya, tiyatroya, sanata meraklý ve arkadaþlarýnda da bu meraký uyandýrmaya çalýþan bir arkadaþýmdý.

Kuleli Askeri Lisesi’nden sonra benim týp fakültesine gitmemle okullarýmýz ayrýldý da kentlerimiz ayný kaldý; O, Kara Harp Okulunda, ben Ankara Üniversitesi Týp Fakültesinde öðrenimimizi sürdürdük. Ayný dünya görüþü, ülke için duyulan ayný kaygýlar, ayný kentte olmakla birleþince sýk görüþmemiz kaçýnýlmaz oldu.

Ýyi de oldu…

Kuleli Askeri Lisesi’nde tarihe, özellikle Osmanlý Tarihi’ne duyduðu ilgi herkesin bilgisi dahilindeydi. Hafta sonlarý izine çýktýðýmýzda yaptýðý, tarih kitaplarýnýn izlerini takip etmekti. Bir hafta sonu izninde birlikte gittiðimiz bir kitapçýdan, önceden birçok kitap aldýðý için özel indirim alarak, bana da Osmanlý’ný tarihini anlatan bir kitap seti almýþtýk.

Rahmi benden iki sene önce jandarma teðmen olarak mezun olup Ankara’dan ayrýldý. Görev beklemezdi ve bekletmedi.

Derken, ülkedeki kaosu düzene sokacaðým diye yaptýklarý askeri darbeyle yönetimi elen alan askeri yönetim dönemi geldi. Askeri yönetim uyguladýðý yoðun yasaklar ve kullandýðý þiddetle, kaosu düzene soktu. Bunun sonucunda toplumun geniþ kesiminden aldýðý onayla ülkenin muhalif insan ve kurumlarýnýn üzerinden buldozer gibi geçti; sermaye için, sistem için ülkeyi gül bahçesine çevirdi.

Genç subaylar içinden ‘muhalif’ olabileceðini düþündüðü hemen herkesi listeledi ve kendilerine göre sýrasý geldikçe ordudan uzaklaþtýrdý.

Rahmi Yýldýrým da bundan nasibini aldý. Askeri yönetimin hapishanelerinde nelerle karþýlaþtýðýný o dönemki gazetelere yansýyan haberlerden öðrenebiliyoruz.

Senelerce tutuklu olarak yargýlandýðý askeri cezaevinden beraat ederek çýktý. Okumaya meraký, topluma duyduðu sorumluluk onu Ankara Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi’nde eðitim görmeye itti.

Baþarýlý bir gazeteci oldu. ANKA Haber Ajansý’nda yýllarca çalýþtý. Oradan ayrýldýktan sonra da serbest gazeteciliðe devam etti. Kiþisel blogunda ve çeþitli internet sitelerinde gündeme dair net ve köþeli yazýlar yazmayý sürdürdü. Bu nedenle yargýlandý ve tümünden beraat etti. Birçok Avrupa ülkesinin radyolarýnýn Türkçe bölümlerinde haber ve yorumlar yaptý.

Uður Mumcu Araþtýrmacý Gazetecilik Vakfý’nda ve Gazi Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi’nde dersler vererek yeni gazetecilerin yetiþmesine katký sundu.

Örgütlü mücadelenin önemini bilen Rahmi Yýldýrým, Çaðdaþ Gazeteciler Derneði’nde genel baþkanlýk, genel sekreterlik, onur kurulu üyeliði görevlerini üstlendi.

Askeri Darbelerin Askeri Muhalifleri Derneði’nin kurucu baþkanlýðýný yaptý ve ordudan atýlan subaylarýn uðradýklarý haksýzlýklarýn giderilmesi için mücadele etti ve önemli kazanýmlar elde edildi.

Okuduklarýndan, yaþadýklarýndan, haber ve yorum olarak yazdýklarýndan biriktirdiði bilgi ve deneyimleri bir süre sonra onu kitap yazmaya sürükledi.

Ve kitaplar ardý ardýna sökün etti; orduda ve basýnda yaþananlarý içeriden anlatan bir kiþi olan Rahmi’nin kaleminden.

Sermayenin Paþalarý, Dördüncü Ordu Medya, Devþirmeler Dönekler / Türk Medyasýndan Portreler, Kýþlada SOLkýrým, Daraðacýndaki Devrimci Teðmen Ömer Yazgan, Su Uyur Hulusi Akar, Harbiye’den Cephe’ye (Hainlik Bizde Kalsýn).

Kitaplarýnda rahatsýz ettiði bazý kiþiler tarafýndan dava edilse de sadece doðrularý yazdýðý için hepsinden beraat etti.

Gerek ordu gerekse basýnla ilgili önemli bilgiler ve yorumlar içeren kitaplarýyla tarihe not düþtü.

Yaþamýnýn her döneminde iyiye, güzele, sömürünün engellenmesine, hak ve adalete, eþitliðe yönelik toplumsal mücadelelerin içinde oldu, önderliðini yaptý.

Hayatýnýn her dönemini cesareti, kararlýlýðý, mücadele azmi ve dürüstlüðü ile çevresinde sevilen, sayýlan ve örnek alýnan bir insan olarak yaþadý.

Aramýzdan zamansýz ayrýlýþýnýn ardýndan yapýlan veda törenine katýlan insanlar, O’nun ne kadar sevildiðini bir kez daha göstermiþ oldu.

Üstüne düþen sorumluluðu yerine getirmiþ olmanýn huzuruyla, vedaya katýlanlarý gülümseyerek izleyip sonsuza doðru yolculuðuna huzurla devam ettiðini, rahatlýkla yazabilirim dostum Rahmi için.

Yolun ýþýk olsun!

Ayvalýk / 01. 05. 2026



ARÞÝV YAZILAR