Zeynep Çamak Atýþ’tan ‘Babam Hüseyin’
Kýzý Zeynep’in kaleminden, Babasý Hüseyin Çamak’ý anlattýðý kitap Mersin’lilerle buluþtu.
Mersin’de iki ayrý imza ve söyleþi, yurt dýþýnda da yine imza ve söyleþi tadýnda yapýlan tanýtýmlarýyla, E. Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak’ý anlatan, kýzý Zeynep Çamak Atýþ’ýn yazdýðý kitap ,
Baþta Mersin, Kahramanmaraþ, yurt içi ve yurt dýþýnda oldukça ilgi görmüþ ve beðenildiði gözlenmiþtir.
Yazar Zeynep Çamak, Babasýndan dinlediklerini öylesi güzel düzenleyip ve kitaba aktarmýþ ki, Baba Hüseyin’in çocukluðundan, günümüze kadar olan yaþamýný adeta oya gibi iþlemiþ.
Baba Hüseyin’ de hiç yüksünmeden, hiç erinmeden, hiç orayý- burayý atlamadan yoksulluðunu, çobanlýk yaptýðýný, toprak damlý evlerini, anne ve babasýný, kardeþlerini anlatýrken, sadece Hüseyin Çamak’ýn çocukluðu deðil, 1960’lý yýllarda Türkiye köylüsünün sosyal ve ekonomik yapýsýný, üzüntülerini, sevinçlerini, ortak kaygýlarýný, Anadolu köylüsünün, elekte- saçakta bir oluþlarýný çoðu zaman üzülerek, bazen de gülümseyerek sýkýlmadan okuyorsunuz.
Köyünde okul olmadýðý için baþka köyde ilkokulu bitiren Dr. Çamak’ýn yine Kahramanmaraþ’ýn merkez ve ilçelerindeki ortaokul ve lise serüveni elbette atlanamaz ve geçiþtirilemez, öyle de yazmýþ Zeynep Çamak, Babasýnýn o yýllarýný… Liseyi takiben Üniversite yýllarý, yine hiç kompleksiz bir anlatý ve yazýyla gözler önüne serilmiþ, ‘nereden- nereye???’ diyecek kadar heyecanlarýyla, hüzünleriyle, baþarýlarýyla anlatýlmýþ.
Üniversiteye baþladýktan sonra, kendisi gibi yüzlerce köy çocuðunun yoksulluk yüzünden okuyamamasýný, okullarýný býrakmak zorunda kaldýklarýný anlatan Çamak, birazda þansýnýn yanýnda olmasý sayesinde kazandýðý özel öðrenci bursuyla okuduðunu, Dr. Olduktan sonra ve günümüze kadar kendisine burs saðlayan aileye sadakatini, aileyle kurduðu dostluðunu anlatarak minnet ve þükran borcunu hiç yüksünmeden zarif bir dille okuyucusuyla buluþmasýný saðlamýþtýr.
Azimle, kararlýlýkla yaþama tutunan Hüseyin Beyin çok baþarýlarla dolu,dolu Dr.luðu ve bir süre sonra da politikaya ucundan, kenarýndan bulaþarak ama zirveye oynamaya çalýþmasý ve ön seçimle milletvekili olmasýný, politikadaki iniþ ve çýkýþlarý, bazen zarif ironilerle, bazen de olmasý gereken þekliyle anlatarak döneminin politik geliþmelerini okuyucuyla yüzleþtirmiþtir adeta.
Hüseyin Çamak’ýn üniversiteyi dereceyle bitirip, doktor olarak hizmet vermesi, bu baðlamda mesleðine paralel olarak toplumun hemen her kesimiyle içli- dýþlý olmasýný Dr. Hüseyin hiçbir ayrýntýyý kaçýrmandan anlatmýþ, kýzý Zeynep’te Babasýnýn anlattýklarýný estetik bir tarzla kaleme almasý kitaba ayrý bir heyecan ve güzellik katmýþtýr.
Yine bu bölümleri okurken, anlatýcý Baba Hüseyin, sadece kendi yaþamýný deðil dönemindeki siyasi, sosyal ve ekonomik yapýlarý, parti içi iktidar savaþlarýný anlatmasý ve kýzý Zeynep’in de yine nakýþ iþler gibi yazmasýyla ortaya oldukça güzel bir eser çýkmýþtýr.
2005’de yayýnlanan PORTRELER adlý kitabýmda Dr. Hüseyin Çamak’la ilgili olarak yazdýðým ve baþlýk olarak ‘Doðduðu Köyde Okul Yoktu’ adlý portrede,
“Çaðdaþ ve çaðcýldýr. Beyefendi bir kimliktir. Yürekli Atatürk’çüdür. Yalpasýz, ilkeli bir sosyal demokrattýr. Donanýmlý bir kent aydýnýdýr. Gösteriþsiz bir yardýmseverdir. Kentlerde Dr. Hüseyin Çamak’larýn çoðalmasý dileklerimle”
Dr. Hüseyin Çamak’a saðlýklý uzun ömürler dilerken, bu güzel anýlarý kaleme alan kýzý Zeynep Çamak Atýþ’a ellerine saðlýk olsun dileklerimi ,ayrýca teþekkürlerimi iletirim.





