Kokulu,”148 sene önce 1864 tarihinde, Osmanlı Hükümdarı II. Mahmut’un eşi, Halife Abdülmecit’in Annesi Bezmi Alem Valide Sultan’ın vefatından (1857) sonra, bu muhterem hayırsever valide hanım annemiz adına Mersin’de bir cami ve çeşme yapılmıştır. Bu iki yapı bilindiği üzere halen Uray Caddesi üzerindedir…”
Mersin Mozaik İnternet Sitesi’nin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlediği “Mersin’in Kültür Varlıkları Ve Geleceği” konulu panel, vatandaşlar nezdinde duyarlılığı artırarak kültür mirasına yönelik ilgiyi artırdı.
Panel ilgili çevrelerde konuşulurken, Mersin'in kültür ve sanat yaşamına katkılar sağlayıp gördüğü eksikliklere dikkat çekmeyi görev bilinen Abdülvahap Kokulu, Bezmi Alem Valide Sultan Çeşmesi’nin düzenlenmesi için Valiliğe çağrıda bulundu.
Konu hakkında bilgiler vererek, Çeşme kitabesinin günün Türkçesine de çevrilip kitabe şeklinde uygun bir yere asılmasının uygun olacağını belirten Kokulu,”148 sene önce 1864 tarihinde, Osmanlı Hükümdarı II. Mahmut'un eşi, Halife Abdülmecit'in Annesi Bezmi Alem Valide Sultan'ın vefatından (1857) sonra, bu muhterem hayırsever valide hanım annemiz adına Mersin'de bir cami ve çeşme yapılmıştır. Bu iki yapı bilindiği üzere halen Uray Caddesi üzerindedir.
Çeşme alnında Osmanlıca bir kitabe vardır.
Bu yapılar hakkında detay bilgiler Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arşivinde yer almaktadır.
Bilgi edinmek istiyorum;
1-Buradaki kitabenin içeriğini günümüz Türkçesiyle Çeşmenin uygun bir yerinde yer alması sağlanabilir mi?
Konuklarımız, çocuklarımız, torunlarımız bilgi sahibi olsunlar.
2-Bezmi Alem Valide Sultan Çeşmesi, manevi değerine uygun olacak şekilde saygı bir yapıda geleceğe taşınması için, Çeşmenin bir güvenlik camı yapısına alınması proje ve uygulaması yapılması mümkün müdür?
Bu konuda Mersin'de Şişecam Şirketlerinin sponsor olması girişimleri olabilir mi?” sorularını yöneltti.