VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN ERDEMLİ’DE LAMAS LİMONU KESTİ... | MERSİN MOZAİK

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN ERDEMLİ’DE LAMAS LİMONU KESTİ...

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN ERDEMLİ’DE LAMAS LİMONU KESTİ... mersinmozaik.com

Vali Pehlivan,"Dünya üzerinde üretilen narenciyenin 5 ile 5,5 milyon tonu ülkemizde yetişiyor. Ülkemizde yetişen narenciyenin yüzde 25’i Mersin ilimizde yetişiyor. Türkiye genelinde yaklaşık 1,5 milyon ton limon yetişirken bunun 800 bin tonunun üstünde rekolte de yine İlimizde yetişiyor. Mersin İlimizde yetişen Lamas limonu üretimi ise ülkedeki toplam lamas limon üretiminin yüzde 65’ine tekabül ediyor.  Hem çiftçilerimiz için hem üreticilerimiz için hem de İlimiz Ülkemizin ekonomisi için çok önemli bir ürün ve tabiiki üretiminde emek ve alınteri gerektiren bir ürün..." 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın katılımıyla,  Erdemli Koyuncu Mahallesi'nde, coğrafi işaretle tescilli Lamas Limonu’nun hasadı yapıldı.

Vali Ali Hamza Pehlivan, çiftçilerimiz ve tarım işçilerimiz ile birlikte eline makası alarak Lamas Limonu hasadını başlattı, limonları dalından kesti, toplanan ürünleri küfeyle taşıdı.

Vali Pehlivan, Lamas Limonu ve üretim ile ilgili bilgiler verdiği konuşmasında “Şu anda Mersin İlimizin Erdemli ilçesindeyiz. Çiftçilerimizle birlikte Lamas limonunun hasadını gerçekleştirdik. Malumunuz Mersin İlimiz narenciyenin başkenti. Erdemli ilçemiz de limonun başkenti. Özellikle de Lamas Limonu, limon türleri içerisinde kalitesiyle ön plana çıkan bir ürün. Bu ürün Erdemli ilçemizde ezelden beri yetişiyor. 2019 yılında coğrafi tescili de Erdemli İlçemiz adına alınmış durumda. 

Erdemli ilçemizde limon bir sektör haline gelmiş durumdadır. Burada çiftçilerimiz, üreticilerimiz ve bu işin pazarlamasını, ihracatını yapan firmalar bir bütün halinde çalışıyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızın sağlamış olduğu desteklerden de faydalanmak suretiyle sektörün bu konuma, bu seviyeye gelmesinde çok önemli katkılar sunmuşlar. Tarladaki ürünün yetişmesinden, pazara ulaşmasına kadar, bütün süreçleri biz de yakından takip ediyoruz. Bu bağlamda bugün buraya gelip çiftçilerimizle bu güzel ortamı paylaşmak istedik ve hasat sezonunu başlatmış olduk.  

Dünya üzerinde üretilen narenciyenin 5 ile 5,5 milyon tonu ülkemizde yetişiyor. Ülkemizde yetişen narenciyenin yüzde 25’i Mersin ilimizde yetişiyor. Türkiye genelinde yaklaşık 1,5 milyon ton limon yetişirken bunun 800 bin tonunun üstünde rekolte de yine İlimizde yetişiyor. Mersin İlimizde yetişen Lamas limonu üretimi ise ülkedeki toplam lamas limon üretiminin yüzde 65’ine tekabül ediyor. 

Hem çiftçilerimiz için hem üreticilerimiz için hem de İlimiz Ülkemizin ekonomisi için çok önemli bir ürün ve tabiiki üretiminde emek ve alınteri gerektiren bir ürün.
Çiftçilerimizle birlikte bir süreliğine de olsa bu hasat döneminin işlerini paylaşmış olduk. Narenciye ağaçlarının dikilmesinden bu seviyeye gelmesine kadar bir meşakkat gerektiriyor. O yüzden ben bu vesileyle alnı terli, eli nasırlı çiftçilerimize ürünlerin yetişmesinde emekleri olan çiftçilerimize şükranlarımı sunuyorum. Onların emekleri sayesinde işte bu ürünler, rekolteler elde ediliyor. İhracata konu oluyor. Onların emeğinin değerlenmesi elbette bu bağlamda çok önemli. Biz de devletimizin sağlamış olduğu başta Tarım ve Orman Bakanlığımızın sağlamış olduğu imkanları, teşvikleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve ilgili diğer kurumlarımız aracılığıyla bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çiftçilerimizle ulaştırma gayreti içerisinde olacağız.  Biliyorsunuz narenciyenin hem İlimizde hem de ulusal uluslararası düzeyde daha fazla ön plana çıkması için de belli başlı faaliyetlerimiz de oluyor. Kasım ayı içerisinde ilk defa Türkiye'de ve İlimizde düzenlenen Uluslararası Turunçgil Kongresine ev sahipliği yaptık. Hemen arkasından iki yıldır yapılamayan, geleneksel Mersin Narenciye Festivali’ni yeniden başlattık ve gerçekten yoğun bir katılım oldu. Narenciyenin bir yandan sanayiye konu olması, katma değeri yüksek ürünlere konu olması da önemli. Bunlarla ilgili de Tarımsal Ürün İşleme İhtisas OSB'mizin kuruluşu gerçekleştirildi. Yer tahsisi yapılmış durumda inşallah önümüzdeki yıl içinde Tarsus ilçemizin sınırları içerisinde firmalarımız katma değeri yüksek tarımsal ürünleri üretmeye başlayacaklardır. Bu boyutuyla da gene tarımsal üretime, istihdama ve ürünlerin değerlenmesine katkı sağlanmış olacak.

Bugün birlikte hasat yaptığımız çiftçilerimize, İlimizde ve dünyanın en bereketli topraklarına sahip Çukurova'nın genelinde ürün üreten, bunu bizlerle,ülkemizle ve ihracat yoluyla dünyanın diğer ülkeleriyle buluşturan çiftçilerimize şükran duygularımı, teşekkürlerimi ifade ediyorum. Bu sektör içerisinde bulunan herkese kolaylık ve başarılar temenni ediyor, hasat döneminin hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Erdemli İlçe Müftüsü Hasan Küçük tarafından hasat bereket duası yapıldı....

Hasada Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ve İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Erdemli İlçe Müftüsü Hasan Küçük, Erdemli İlçe Tarım Müdürü Mesut Yıldız, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, AKİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Karagöz Narenciye Firmasının sahibi Mustafa Karagöz, Koyuncu Mahallesi Muhtarı İlhan Çerçi,kamu kurumu ve STK temsilcileri ve çiftçilerimiz katıldı.